måndag 9 februari 2015

Våndor i bokvärlden

 Just nu håller min nästa bok att ta form. I nästan tre år har jag och min kollega naturläkare Mette Bohlin jobbat med en bok om örtter och huskurer. Så när man tycker att man nästan är klar återstår det att göra ett register. Jag avskyr nämligen faktaböcker som saknar register - det är som att lämna läsaren i sticket tycker jag.
Eftersom vi ger ut boken på eget förlag finns det ingen annan redaktör än jag själv som gör slitjobbet. Alltså måste jag göra ett register över de 300 boksidorna. Det handlar om att välja vilka ord som ska vara uppslagsord (örtte går bort till exempel för det skulle bli omöjligt att slå upp när det står på var och varannan sida) och försöka tänka hur läsaren tänker, vilka ord vill han/hon slå upp? Olika örter? Ja! Olika krämpor? Ja. Olika kroppsdelar? Ja, kanske det, så det måste med. Varenda vitamin och mineral? Nej, det blir de som vi lyfter fram lite extra i boken. Varenda grönsak och frukt? Samma där. De med läkande effekt har företräde. Det blev totalt cirka 350 uppslagsord som sedan ska sökas sida för sida i de 300 sidorna och läggas in i registret. Ja, det tar ett par arbetsdagar bara detta.
Men nu är det klart! Sista ordet blev östrogen.
Att välja bilder kan också vara svårt, men är mycket roligare. En dag 2013 gjorde vi utflykt till Mölle med vårt örtte i termos. Mitt i kalla vintern tog vi några riktigt fina vinterbilder, men just den här kommer inte med i boken.
Titeln är Örtte & Huskurer och boken kommer ut i mars. Jag längtar! Hoppas ni gör det också!

Allt gott,
Eva

2 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Vad trevligt med en sådan bok, alltid spännande med huskurer :) Grattis till att den nu är klar! Ha det gott/Monne

Anna-Karin Rickardsson sa...

Det låter som en bok att längta till. Ska bli spännande när den kommer i mars. /Anna-Karin