söndag 8 juni 2014

Trädgårdsrundan

 Så var det dags för årets Trädgårdsrunda i NV Skåne. Valda att fokusera på ett par säkra kort och sedan se helt nya deltagare i Trädgårdsrundan - åtminstone för mig. Vi började i Viaköp hos Chon och Gert-Åke i Viaköps plantskola som alltid har det man letar efter. Hittade en fantastisk pion och stora, stadiga amsonia som jag varit på jakt efter. Plus nåt annat förstås, som det alltid är. En plantskola långt från kedjornas slimmade utbud.
 Hos Gunilla och Rolf Bokelund Bengtsson i Rögle är det alltid en fröjd att vara. Växthuset måste vara ett av de allra mysigaste i hela landet och trädgården är rofylld och vacker, på ett sätt som gör att man vill stanna länge, samtidigt hittar man alltid någon ny idé, eller ett nytt tänk i deras trädgård. I år hade de byggt en hel avdelning till barnbarnen, härligt!
Bara några hundra meter därifrån har Jörgen Pålsson och Mårten Hoveborn skapat en trädgård med fantastiskt många sittplatser och stort variation i växtval. Det var så fint uppdukat att man nästan väntade att gästerna stod bakom ryggen på en, eller var det vi som var gästerna? Finaste bilden tog jag dock på skuggsidan där de här orange nemesiorna lyste upp i svarta krukor.
 Blackballoon heter en butik som visde sig hålla till i uterummet hos Jenny Svensson på Maria Park. Trädgården var mer värd ett besök än butiken som visserligen hade ett snyggt utbud men lite för stylish för min smak. Stilren, modernt designad trädgård med pool och genomtänkta lösningar som gav mig idéer trots att min trädgård är raka motsatsen. Tänk att fem stolpar med murgröna kan ha en så bra avskärmande effekt.
 Camilla Sandéns trädgård på Maria Äng är bara tre år gammal, men redan uppväxt. Också denna ganska modernt designad med pool, men mer större variation i växtval. En liten pärla! Den salufördes som rosenträdgård, men rosorna har en vecka till innan de är som allra bäst. Istället fångade kamren växthuset och den här fina pallkrage-köksträdgården.
 Grannen odlade blåregn i vitt. En dröm...
Dagens sista stopp blev i Domsten där Agneta och Lennart Nilsson gått all in och gjort fjorton olika rum i sin lilla trädgård med en snickarglädje som aldrig verkade sina. Det blev lite för mycket på en gång, i min smak, men det fanns ändå en del fina detaljer, som det här odlingsbordet.
Det fantastiska med trädgårdsrundan är först och främst att alla dessa människor öppnar sin trädgård och låter oss andra komma och titta. Vilken generositet! Det andra är att man inser att det finns många olika trädgårdsstilar som är vackra på sitt sätt (även om man inte alltid vill ha det så själv kan man tycka det är väldigt fint). Det viktiga är ju inte heller att jag älskar allt, utan att de som bor i trädgården trivs med den. Fram för mångfald och odlarglädje! Hur som helst kommer man hem proppfull av idéer och lust att ta itu med sin egen jord. Och det måste ju vara allra viktigast!
Hoppas ni hinner med en tur, Trädgårdsrundan fortsätter idag, söndag.
Allt gott,
Eva
PS, Karta och mer info på www.dintradgard.org

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken härlig trädgårdsrunda! Så mycket vackra växter. Roligt att få se bilderna!

♥Min Eden♥ sa...

Hej Eva.
Jag kollade efter "Växthus och uterum" i din bokshop, men hittade den inte. Hur är det med leverans till Finland...? Hoppas du har det bra...det har jag <3
Kram Nina

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Va härligt med trädgårdsrunda, ja det är så sanr att man kan få ideer från allt. Och förvandla det till sitt egna!

Ha det gott, kram :)

Bitte B sa...

Vi var också hos Mårten o Jörgen. For hem och gick lös på forsythian!
Bitte

Jenny sa...

Vilken fin runda ni varit på, växthuset är ju mitt drömväxthus som det ser ut, läckert! Och blåregn, så himla fint! Blått som vitt, lika fint!

/Jenny

Anonym sa...

І believe whаt you saіd mɑdе a great deal of sense.

ңowever, think оn this, what if ʏou typed a catchier title?

І aam not suggesting yoսr infoгmation is not goօd., hoѡevеr suppose you
added sߋmething that grabbed people's attention? І mean "Tr�dg�rdsrundan" iss kinda vanilla.
ϒoս оught to pedk at Yahoo's frοnt paցе and see ɦow thеy creaye article titless tօ grab people tο click.
You migɦt add a related video օr a picture ߋr twօ to get people іnterested aƅout what yοu've got tο sаy.
ӏn my opinion, it might bring your blog a lіttle livelier.


Review mү webpage ... http://www.xn--casinopnorsk-zcb.com/