söndag 19 januari 2014

Fel vinter

Jag vill ha fem centimeter lös och krispig snö, blå himmel och vindstilla. Minus fyra, fem grader. Då tycker jag om vintern. Då är det både skönt att vara utomhus och det finns tillräckligt med snö för att skydda växterna från kylan. Då är vintern vacker.
Men den skånska vinter vi fått i år, och kom alldeles nyss, är blåsig och blöt. Snön lägger sig inte rakt ner utan fyger i drivor så att vissa växter inte får något skydd alls och andra för mycket. Snön är nollgradig, blöt och tung vilket inte är bra för känsliga växter som kan knäckas. Dessutom är det kallt att vistas ute trots att temperaturen ligger kring nollan. Det är nämligen en fuktig kyla som söker sig in genom jackor och mössor och kyler av kroppen. Lägg därtill till vindavkylningen som gör att temperaturen upplevs som ungefär minus åtta.
Nej, vi har fått helt fel vinter helt enkelt. Men jag ska i alla fall gå ut i växthuset och ge övervintrarna var sin snöboll. Det är det perfekta sättet att vattna dem på så här års. Dessutom är det kul eftersom man får sikta med bollarna för att nå växterna längst in i huset. Omöjligt med vattenkanna, men en rolig lek när det finns snöbollar.
Allt gott,
Eva

7 kommentarer:

Hans sa...

Här i norr fick vi vinter i november, men efter julafton så hade vi regn och tö i två veckor.
Nu har den riktiga kylan rullat in över vår del av landet.
Nu har vi -34 grader.
Jag föredrar regn framför sådan kyla.

Håller med dig om hur den idealiska vintern bör vara.

Ha det gott!

Nora sa...

Jag skottar också snö in i växthuset - grannarna tror väl att jag är galen:-)
Här har vi fått mellan 5 och 10 cm snö och som tur är har den inte varit blöt. Tyvärr blåser det här också, men man kan inte få allt antar jag:-)

Gerd Ellen Ottersen sa...

Min favorittvinter har nok litt mer enn 5 cm snø, men ellers er jeg enig med deg.
Nå er det full vinter her omsider og det har snødd i en hel uke. Snøen er lett og fin, men det blir mengder av den.
Høres ut som du har en fin metode til vanning av overvintrere i drivhuset :)

Alen Trädgård sa...

Jag har inget växthus med övervintrare att bekymra mig om men det är bättre med den lite tyngre snön än ingen alls. Här är det ofta barmark och minusgrader och det är inte så kul :( Ha det gott/Monne

Millas Trädgård sa...

Usch ja vilken kall vinter! I södra Halland blåser det som bara den hela tiden, svinkallt ute. Och, som du säger, snön yr runt och lägger sig i drivor på vissa ställen och inte alls på andra. Nä, tacka vet jag när snön ligger vackert på träden, det är vindstilla och solsken. Det är vinter det!
Ha en go vecka!
Milla

Jenny Hunt sa...

Bor på samma "breddgrad" som dig Hans o nu är det kallt - 32! Visst kan man längta efter vår och värme nu - men vintern är fantastiskt vacker i norrbotten - gnistrande snö som draperat sig på träd och buskar, knallblå himmel och solen som skiner...riktig vinter :)!

Allt gott, Jenny

Ewa sa...

Hej jag tycker också sådär om vintern! :)
Men vilket jättebra tips om att "vattna" med snöbollar, tack för tipset!

Trevlig vecka o vattning, hej Ewa.