lördag 21 juli 2012

Sveriges hjärta

 Hej! Följ med på en resa till Sveriges hjärta - ja, så upplever jag Hälsingland, som det svenskaste av landskap. Husen, fälten, sjöarna och bergen. Det är liksom essensen av det som jag tycker är svenskt (som den skåning jag är tycker jag förstås också att det är en väldigt exotisk miljö).
 På min reportageresa bodde jag i en av de många fantastiska Hälsingegårdar som finns i landskapet. En hel del av dem erbjuder bed & breakfast. Detta är Frägsta kulturgård som drivs av två svenskar uppväxta i Italien och deras fruar. Brödernas mormor och morfar köpte stället, som har anor från 1600-talet, på 1960-talet och deras moster har länge förvaltat arvet, som de nyligen tagit över. Vissa kvällar i veckan serverar de italiensk mat som lär vara utsökt. De gamla tapeterna med rosor var kvar på väggarna och de breda golvtiljorna i välslitet trä smekte mina nakna fötter när jag smög till badrummet om natten. En kväll hade jag hela huset för mig själv sedan de åkt iväg för att fira en födelsedag. Magiskt!
 Var på vippen att köra i diket flera gånger eftersom mina ögon sökte sig utanför vägrenen. De mest fantastiska vägrenar jag sett (undantaget Gotland) finns i Hälsingland!
 Var självklart tvungen att ta mig upp till Gnarp enkom för att besöka Gränsfors Blomkrukefabrik. Den 16-åriga tjejen i kassan spärrade upp ögonen när jag handlade krukor för 500 kronor. "Du förstår, det enda jag kommer att ångra är om jag köper för få krukor" sa jag och inte förrän hon fattade hur långt jag kört för att köpa krukor hittade leendet upp till hennes ögon.
 Min fina vän Inger Kring som bor i Hudiksvall tipsade mig om en mängd privata trädgårdar att besöka - de är dem jag gjort reportage hos. Det var den ena fantastiska trädgården efter den andra, verkligen underbara! De får ni förhoppningsvis se i trädgårdstidningarna nästa år (redaktionerna ska bombarderas av fina reportage när de kommer tillbaka från semestrarna). Så om ni tycker det är för mycket skåneträdgårdar i tidningarna nästa år är det inte mitt fel ;). Tyvärr kan jag inte visa bilder från de här trädgårdarna - tidningarna vill förstås ha första tjing på bilderna så det är är ett litet smakprov från Frägsta.
 De gamla husen där man förr förvarade hö står kvar som kulturminnesmärken överallt i landskapet. Det grånande träet är sååå vackert!
Även bondgårdarna som fortfarande är i drift är markant välskötta och ligger så vackert i landskapet.
Kolla färgen, så fint det är. Jag är förälskad och lovar att komma tillbaka! Har ni möjlighet så åk hit. Hälsingegårdarna har förresten nyligen blivit utsedda till världskulturarv. Fräckt!
Allt gott,
Eva

10 kommentarer:

Inger sa...

Hej Eva,
så vackert du skriver om vårt Hälsingland, min man blev som äkta hälsing rörd till tårar då han läste (själv är jag ju inflyttad). Välkommen tillbaka, finns mycket mer att se... Norra Dellen, Movikens hamn osv. Och såklart flera trädgårdar!
Kram Inger

The Rosegarden in Malevik sa...

Hej Bästa Eva
ser superfint ut,,,,,men jag tror man får lite panik på den lååååååååååånga vintern.....
å missa nu inte.....

S
A
T
U
R
D
A
Y

S
H
O
W

O
F
F

de e kul att vara med :)
VÄLKOMMEN
Håkan

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Hälsningland är fantastiskt. Man kan inte annat än bli förälskad. Även som 'norrlännig'. Bor ju granne med Hälsingland och hänförs varje gång man bilar igenom. Det är som du säger så 'svenskt' i allt. Och genuint. Älskar de stora gårdarna. Det är vackert överallt. Å du har varit i blomkruksfabriken. Har också varit där. Det är så roligt att få se hantverket bakom. Måste bara åka dit igen för att köpa krukor :-)) Patinan som blir är ljuvlig. Bara på ett år om de används ute på sommaren, eller i växthuset. Så spännande att få reportagen sen.

Kram
Charlotte

Sophia Callmer sa...

Har också varit i Hälsingland i sommar , också jobbresa, rena drömmen för en fotograf, så vackert!
Fast jag hann inte till krukfabriken, det får jag ha till godo till nästa Hälsingeresa. allt gott/Sophia

Blomkärringen sa...

Låter som det kommer spännande reportage om fina trädgårdar till vintern. Det är allt då man behöver dem som allra bäst! (:D
Ha det fortsatt härligt!
Blomkärringen

Monica Flöjt sa...

Visst är Hälsingland underbart. Det är inte bara Järvsö och Delsbo utan många andra ställen också och du har ju hittat ett verkligt smultronställe.Frägsta är ett härligt ställe mitt i Hälsingenaturen.

Synd jag inte visste nåt för då hade jag sett till att få träffa dej. Nästa gång du kommer norröver måste du höra av dej. Kram

Hannele på Hisingen ♥ sa...

Det är fint där.
Det finns falurött i lite ljusare nyans i affären...

Märit i Mariehem sa...

Hälsingland är verkligen vackert!
Det ska bli roligt att läsa reportage därifrån!

Lindas trädgårdsblogg sa...

Så roligt att du varit där, ska bli intressant att läsa reportagen sen. Några bekanta har en hälsingegård i släkten där vi stannat över några nätter. Inredningen är intakt med de vackra möblerna och tapeterna. Att krypa ner i en gammal säng med tunga lakan av linne... det är en upplevelse! Ha det gott!

Jord under naglarna sa...

Skåneträdgårdar är jättefina, men som norrlänning önskar jag också mer nära reportage så det låter superbra att du ska dela med dig av Hälsingland i våra trädgårdstidningar framöver! ;)