fredag 13 juli 2012

Floriaden

 Sommarens längsta utflykt gick till Venlo i Holland där Floriaden just nu pågår. Den är en jätteutställning i det fria som hålls vart tionde år. Som trädgårdsjournalist är det förstås ett måste att klä sig i sin finaste klänning (smile) och kolla in trender och annat som är på gång i trädgårdsvärlden. Här är ett litet smakprov.
Naturen har definitivt tagit plats i trädgården på allvar, och inte bara som en enkel ekotrend. Allt ska numera vara hållbart och man räds varken vilda växter eller vilda djur. Många trädgårdar tar upp kopplingen till naturen och vikten av att värna det vilda livet. Holkar för insekter, fåglar, fladdermöss och till och med ekorrar finns att beskåda.
Lite show behövs också på en trädgårsutställning av den här storleken och de här tre fina "insekterna" matchades mycket snyggt av en besökare.
 Via en linbana tar man sig över hela området och ser allting uppifrån. Runda former älskas av många designers och labyrinter förekommer på flera ställen. Här båda i ett.
 På kvällarna hålls artistframträdanden på den här vackra scenen, nästan som en landad nattfjäril ser den ut. Vackert böljande kullar med prunkande rabatter som linjer... fint!
 Fjärilsträdgården med taffligt murade murar (lite ruinkänsla) var min absoluta favorit. Mycket vilda växter här!
 Det lilla i det stora. De små trädgårdarna känns förvånansvärt intima med tanke på all teknik som svävar omkring dem.
 Prärietrenden är het i Holland och en stor prärierabatt fångade blickarna vid det enorma växthuset som innehåller både krukväxter och snittblommor från världens alla hörn. Nu hade vi tur med vädret annars hade man kunna skula här i flera timmar (skula är skånska för ta skydd från regn).
 Ännu en rund form... och naturinspirerade planteringar.
 Till och med pergolan är svängd. Kul idé tycker jag med trä och metall i kombination. Pergolor var det över huvud taget många av.
 I den del som kallades Relax & Health fanns en eldsprutande drake. Alla de fyra elementen - jord, vatten, eld och vind ska ju finnas med. Mer spektakulärt än vackert kanske, men jag tror Lindalunda skulle gillat den! Och ja - det var häftigt när man stoppade 50 cent i en liten box och det kom eld ur nosen - jag är en "eldare" som gillar när det brinner.
 Den här poolen är också gjord på eko-natur-tema. Det är nämligen en bad-damm där både fiskar, vattenväxter och människor ska samsas. Och utan den hemska blå poolfärgen som annars skulle dominerat hela trädgården tyckte jag det var mycket fint. I fonden en finsk bastu som man kanske kan diskutera om den passar in (med en finsk svärdotter är jag lite diplomat och avstår från vidare kommentarer).
 Gröna väggar är stort och hett! På många håll syntes inte bara gröna tak utan också gröna väggar som ibland blommade, oftast var mest gröna. Mer sånt i våra städer tycker jag!
Lampskärmar är en grej jag går igång på och det här var ju rätt kul som idé, fast kanske inte supersnyggt. Men om någon med riktigt formkänsla lekte med idén skulle det säkert bli hur fint som helst. Ja, det var ett litet smakprov i stort och smått.
Sammanfattning: Mycket välorganiserat, välskötta planteringar, massor av trädgårdsglädje och inga köer någonstans (inte ens på toa). Minus är väl att trots mängder av idéträdgårdar så är det lite för tunnsått med nyheter och nya idéer. I många av paviljongerna var det mycket text och mindre trädgårdsupplevelser. Plus dock för de vackra dikesplanteringarna kring området och vid parkeringarna.
Tips för dig som tänker åka dit: Rejäla skor, pigga ben (man går myyycket och lååångt!). Börja med en tur i linbanan så får du överblick. För "riktig" mat ta dig till restaurangen som heter Strand, annars är det Sodexo-mackor och trista burgare. Boka in ett besök på en plantskola på vägen hem, för så mycket kul växter att handla finns här inte.
Fortsatt skön sommar!
Eva

9 kommentarer:

Ruben sa...

Tack för besöket! Många spännande miljöer!!

Ha det gott!
/Ruben

Mias Trädgård sa...

Tack för jättefina bilder, Eva! Känns nästan som om jag var där en liten stund! Du passade jättebra i klänningen! Trevlig helg! :) Mia

Joanna sa...

ÅÅÅÅÅÅÅH hade velat följa med!!!!

Anja sa...

Vilken ljuvlig klänning:)!
Och dammen med finsk sauna ser helt perfekt ut!:)))!/Anja

Irma sa...

Finfina bilder och mycket intressant att läsa om Floriaden! Tack för titten! Besökte Holland på semestern i förra veckan, och hade att välja mellan att besöka Floriaden eller inspirationsträdgårdarna i Apeltern. Det blev det senare, och jag kan varmt rekommendera ett besök även där:)Fortsatt skön sommar till dig!

The Rosegarden in Malevik sa...

Hej SuperDuperEva
woow...vilket ställe.......
kul å få se lite av det.
å missa nu inte...

S
A
T
U
R
D
A
Y

S
H
O
W

O
F
F

de e kul att vara med :)
VÄLKOMMEN
Håkan

Anonym sa...

En sån härlig klänning! Fantstisk, tänk, baraa man vill så går det oxå inom trädgårdutställningar! Pluset är ju TOAN, här i Sverige är det ett elände och lär väl inte bli bättre.

margareta

Anita sa...

Kul att se ditt resereportage, jag gillar klänningen :) Skulle vara kul att åka till Floriaden någon gång men det blir inte i år.

Monica sa...

Tack för rundturen ala din blogg,,det gillade jag.
Har varit erbjuden att åka men fick inte ihop det med övriga familjen,,så/det var härligt att få se det här.
Ha/det gott kram Monica