fredag 6 oktober 2017

Odla - mässinspiration

 Det är inte så mycket odling på en branschmässa om trädgård som man kan tro, men det finns några företag som satsar mycket på utveckling. Ett av dem som syntes på Elmia Garden är Nelson Garden som i samarbete med Niklas Hjelm från Hemmaodlat har utvecklat ett enkelt system för hydrokultur, alltså odling i vatten. Till våren kommer odlingskitet Harvy att finnas i butik, det innehåller en vattenbehållare typ balkonglåda, odlingspluggar med eller utan frön och små hållare för pluggarna. Vill man odla tidigt finns beslysning att köpa till.

Ett kul intiativ och roligt med samarbete mellan entusiastiska odlare och större företag!
Förhoppningsvis får det också fler att börja odla eftersom det är så enkelt - och inte så mycket som kan gå fel när man slipper jorden. 


Belysningsramperna blir allt mindre och allt mer effektiva. Här hänger en av dem över vattenkulturen DWC eller Kratky som det också kallas - ingen pump eller el behövs till odlingslådan, bara till belysningsrampen.


För den som odlar i fönstret kommer en upphägningsmöjlighet med sugpropp - fint att slippa skruva!
På jordfronten händer det också en del. Rölunda byter utseende på sina påsar och fortsätter jobba ekologiskt och med biokol bland annat.
Haselfors tycks ha läst om jordreceptet i min bok Odla Ekologiskt och kommer med flera produkter för dig som vill blanda din egen ekologiska jord, pimpsten bland annat - ett material som jag använder i all krukodling numera. Företaget kommer även med ett maskgödsel som kan komplettera eller ersätta kompostjorden i en sådan hemmagjord jord. Kul!

 Odlingskant som är böjbar med rostigt utseende, men i plats. På rätt ställe... Nelson.
Det är synd att de här söta handskarna bara finns i barnstorlek tycker jag. Lilla Fiskaregatans trädgårdsbutik.


Den här fiberduken med resår för pallkrage testade jag i fjol - suverän! Nelson.

Redskap som är lite kortare och lite lättare är perfekta att jobba med för barnen, men också i en pallkrage eller andra upphöjda bäddar där längden på spaden annars mest är i vägen. Lilla Fiskaregatans trädgårdsbutik.


Tomaten Kakao fick smakpanelen på fall hos Impecta fröfirma och en givet plats i sortimentet. Jag är lite skeptisk till tomater med mörk färg eftersom de ofta är mjöliga och tämligen smaklösa, men detta utlovas vara ett undantag.


Varje fröfirma med självaktning har numera ekologiska fröer i sortimentet, vilket är jättekul - och här ligger svenska fröfirmor faktiskt långt framme! Jag är särskilt glad för ekologiska fröer till kikärtor som är en av mina favoriter (fast de gick åt skogen i somras pga vädret). Impecta.

Hurra också för ekologisk blomsterlök! Även här är det Nelson garden som varit framme och letar små producenter som kan förse marknaden med ekologiska alternativ. Mycket positiv utveckling, inte minst vad gäller lök som annars ofta är extremt besprutad.

Nyheter på växtfronten i nästa inlägg.

Allt gott,
Eva

2 kommentarer:

Susie på Stjärnarve... sa...

Många trevliga nyheter för oss trädgårdsfanatiker!
TREVLIG HELG
Susie

Med fingrarna i (j)orden sa...

Tack Susie!