torsdag 2 mars 2017

En tunn plats

Har du en älsklingsplats i naturen, ett ställe där du känner extra tydlig närvaro? Ett andligt rum där ditt hjärta kan öppna sig för det vidunderliga och vackra?
Då har du en tunn plats.
Begreppet tunna platser finns inom keltisk kristendom och då talar man om platser där Guds närvaro är särskilt tydlig. Det kan vara en fysisk plats, men en tunn plats kan också finnas i tiden, vid ett möte mellan två människor eller kanske i samband med en stark kulturupplevelse, som en musikkonsert.

Själv har jag hittat min tunna plats på Kullaberg, dit jag återvänder så ofta jag kan - under alla årstider. Det är en "hemlig" klippavsats på bergets norra sida där jag känner mig osynlig för omvärlden samtidigt som jag kan iaktta vågorna som rullar in över stenstranden på samma sätt de gjort i tusen år. Jag känner det mäktiga berget fylla mig med sin kraftfulla energi. Det är en plats som ger både lugn och styrka. Blåser det kraftigt händer det att jag ställer mig upp, spänner armmusklerna och vrålar i vinden. Det händer att jag visar min plats för andra, som för Lina Karna Kippel när hon skulle ta bilder på Kullaberg, men de starkaste upplevelserna får jag när jag sitter där med mig själv och det bara är jag och naturen.
Fundera över om du har en tunn plats och vad den betyder för dig.
Varma hälsningar
Eva
PS. Nästa vecka hoppas jag att boken När själen får grönska kommer med posten. Jag ser så mycket fram emot att få hålla det första exemplaret i min hand. Förbeställ på min websida robild.se eller på Adlibris alternativt Bokus.

5 kommentarer:

Cecilia S sa...

Så spännande med en ny bok. Måste vara roligt att få se den färdig när du jobbat så med den.
♥Cilla

Luna Eks Trädgårdsblogg sa...

Kullabergs norra sida känner jag väl till särskilt från den tiden då svärmor bodde strax intill naturreservatet. Då fritidsfiskade min man mycket där och jag följde med för att bara vara. Varje gång vi besöker denna del av Sverige igen måste vi promenera till dessa magiska platser. Annars har jag mina tunna platser lite här och var där jag befinner mig. De ligger alltid lite högre och har utkik åt minst tre väderstreck och där man är skyddad i ryggen. En bra Feng Shui position med andra ord som gjort för meditation.
/ Luna

Susie på Stjärnarve sa...

Jag har en "tunn plats", eller rättare sagt visst har jag och har haft flera under åren som gått. I Stockholm var det på mina föräldrars sommarställe. Där brukade jag ta hunden och gå en vända ner till havet, mycket tidigt. Sen satte jag mig på en speciell klippa med fötterna i vattnet medan Brasse vår tax sprang omkring och gjorde ifrån sig och sen tog en tur med tassarna i vattenbrynet.
Då var det tyst och lugnt, ingen annan - varken föräldrar, eventuella gäster och min gubbe var vaken - och man kunde njuta av havets kluckande. Efter det gick jag till bryggan och tog ett naketdopp till Brasses förskräckelse. Han gillade inte att bada annat än tassarna.....
Här på Gotland har jag flera "tunna platser" för naturen har blivit mer och mer viktig för oss ju äldre vi har blivit. Men att bada på ställen där inga andra badar - t.ex. i en ödslig klippig vik på Furillen (norra Gotland), eller hemmavid på Ekstakusten - det är verkligen att njuta av livet och känna sig nära naturen!
KRAM
Susie

Med fingrarna i (j)orden sa...

Tack Cecilia S! Kul att ni vet vad jag talar om och att ni har både gamla och nya "tunna platser" att njuta av Susie och Luna!

Gröna hälsningar
Eva

HWIT BLOGG sa...

Har precis läst ut din bok En lisa för själen och jag säger bara TACK! Varje sida, varje bild var en lisa för själen och precis vad jag behövde...
Jag har ett paradis att besöka på Öland, där tiden står stilla och humlorna trivs! Skönt att åka "hem" till ön ibland...
Ha en fin söndag nu!
Kram Titti