fredag 8 januari 2016

Några katter och en hermelin

Det finns kvinnor och så finns det kvinnor jag beundrar väldigt. Dit hör Tasha Tudor, konstnären och barnboksförfattaren som har världens mest romantiska trädgård. En del säger att inte allt är sant, men i den här boken blir det sant och den är full av underbara bilder och mängder av personliga odlingstips. Så varsamt och ömsint skriven om henne och hennes trädgårdsliv.

Ulla Molin är mest känd för sina trädgårdsböcker och sin trädgård i Höganäs, men hon var en fantastisk estet även när det kommer till hemmet, både inredningsmässigt och "utredning", dvs inredning ute. I denna boken skriver hon om krukor och krukväxter tillsammans med sin väninna Lisa Bauer som illustrerat med vackra teckningar. Det finns även en del svartvita bilder (tänk att färg kostade extra för inte så hemskt länge sen). Mer grönt till alla säger jag bara. Dessutom har jag träffat båda de här kvinnorna och intervjuat dem - kloka, varma och kunniga på sina respektive områden!


Det är klart att det spelar roll hur trädgården är formgiven, det visste man redan på de gamla persernas tid när man delade in trädgården (paradiset) i fyra kvarter. Kinserna har utvecklat Feng shui för att beskriva hur energierna rör sig i trädgården (allt är energi, om du inte visste det). Agneta Nyholm Winqvist kan det här och har skrivit denna mycket uppskattade bok som förklarar precis hur man gör.


John Taylor är min kära vän och kollega och en av Sveriges absolut duktigaste och mångsidigaste trädgårdsmästare. Han kan verkligen allt från att anlägga en perfekt gräsmatta eller grusgång till att odla grönsaker och så små ömtåliga blomsterfröer. Dessutom är han en varm anhängare av kompost och ekologiskt odlande, självklara plus på min lista.

Vad har de här böckerna gemensamt då? Jo, just nu finns de till salu i min webbutik - några av dem är begagnade och finns därför bara i ett ex, John finns i flera exemplar (i bokform förstås).
Butiken hittar du på robild.se. Missa inte reasidan!
Varma hälsningar
Eva

3 kommentarer:

Lusthuset sa...

Håller med dig....älskar alla och har dem i min bokhylla. Älskar speciellt John Taylor för roligare karl får man leta efter...hoppas att vi snart får se honom igen. KRAM

Susie på Stjärnarve sa...

Älskar trädgårdsböcker och har fler meter av dom. Synd bara att man aldrig hinner läsa i dom igen efter första genomläsningen!
KRAM
Susie

Anonym sa...

Både Tudor och Molin är två stora inspirationskällor för mig när det gäller trädgårdstänk och växter. Tröttnar aldrig på att titta i / läsa deras böcker. Molins trädgård ska ju dessutom upplevas live i sommar - härligt!
Hälsn Ann