onsdag 30 september 2015

Grönt, grönare, grönast

 Just hemkommen från branschmässan Elmia Garden där man visar nyheter (mycket kommer inte förrän våren 2016) är jag glad att kunna rapportera om en hel del extra gröna nyheter. Lilla Fiskaregatans trädgårdsbutik har tagit fram ett stort sortiment ekologiska produkter under märket Nature Mind, bland annat ekologisk blomsterlök och sättlök (bland annat vitlök som också är aktuellt att plantera snart). Verkligen välkommet eftersom just lökväxter är det som annars besprutas mest under framtagningen till konsument. Finns på nätet dessutom!
 Hestra har tagit fram handskar i bambumaterial. Ska bli spännande att prova dessa i trädgården.
 Nelson Garden fortsätter öka sitt sortiment av ekologiska grönsaksfröer - och några blomsterfröer, vilket är oerhört välkommet! Även här är det främst odlingen av fröet - alltså miljöhänsyn - som är största anledningen till att välja ekologiskt.
 Jord på påse är många gånger lika med 90% torv. Och som de flesta vet sjunker torven snabbt ihop och "äts upp" om man lägger den i jorden. Dessutom är återväxten av torv extremt långsam och brytningen kritiseras i många länder, på vissa håll är den faktiskt förbjuden. I Sverige har vi så gott om torv att merparten används till uppvärmning, men det skadar inte att titta på alternativ till torvjord. 

Weibull har tagit fram en 100% återvunnen jord som bland annat består av bark och trädgårdskompost. I denna är det ingen torv alls, och den kändes mycket bra att hålla i handen. Det ska bli spännande att prova den! Rölunda tänker ta fram en torvreducerad jord med ca 40 % torv.
 Automatisk bevattning måste inte anslutas till elkontakten, den här solcellsdrivna bevattningsanläggningen anpassar sig till hur mycket solen skiner och pumpar ut mer vatten ju soligare det är, men sparar under varma dagar. Genialt! Nominerad till Årets Trädgårdsprodukt. Från Irrigatia, säljs bland annat hos Impecta.
 Weibulls har också fler eko-fröer i sortimentet - heja heja!

På inredningsfronten kommer det många produkter gjorda av trä. Denna från Wikholm form. Också ett steg mot ekologiskt tänkande.
Återkommer med fler nyheter längre fram.
Hälsningar
Eva

3 kommentarer:

Susie på Stjärnarve sa...

Vilka spännande produkter. Jag hoppas verkligen att 2016 blir ett bra odlingsår för mig! 2015 har ärligt talat varit ett skitår.Ursäkta men det är så jag känner när jag inte kan göra något i trädgården.
Jo, idag och igår gick jag ut och kastade lite lökar på marken - sen fick Rolle gräva ner dom där dom föll och så satt jag på en pall och rensade en pallkrage. Underbart!!
KRAM
Susie

Alen Trädgård sa...

Verkar vara en hel del nyheter som verkar spännande att testa:) Handskarna är förhoppningsvis slittåligare än andra där höger pekfinger ständigt går hål på ;) Ha det gott/Monne

Bellas Lantliv sa...

Hoppas att fler får upp ögonen för ekologiska blomsterlökar!