fredag 23 maj 2014

Tidiga piontider

 Svavelpionen är över, men nu är det tid för de underbara buskpionerna samt några av de tidigaste örtarade pionerna. Att plocka en bukett av röd småbuskpion, P. delavayi Rödblommiga Gruppen, är egentligen dumt eftersom de bara håller en dag i vas. Men att ta in den doften i huset - det gör verkligen hela min dag. Dessutom har jag en gigantisk buske där några av blommorna lutar in i häcken/bort mot grannen och där har verkligen ingen glädje av dem.
 Den knallgula buskpionen har jag frösått för ca 10 år sedan, då gick den under namnet P. lutea. Numera klassas den också som P. delavayi (Gulblommiga gruppen) även om växtsättet är helt annorlunda, mycket mer upprätt både i buske, blad och blomma.
 Den här underbara skönheten är faktiskt mer lik den första i växtsätt, men är köpt som P. potanini, som numera också räknas till P. delavyai. Lätt förvirrande skulle jag vilja säga. De är verkligen olika! Men vackra var och en på sitt sätt. Nu blommade denna för första gången och då känns det förstås lite extra kul i hjärteroten.
 Från Krupke kommer även denna Quad-hybrid som går under namnet 'Champagne'. Det är en tidig och vacker örtartad hybrid, stadig och kraftigväxande. Men ändå... ingen riktig höjdare. Dessutom blommar den över i ett nafs.
Min finaste buskpion just nu är den här gula 'Hai Huang'. Den står ganska skuggigt på husets norrsida och får bara en snutt sol morgon och kväll vilket gör att blommorna håller länge. Ändå är tillväxten god och blomningen hyfsat riklig. Ska bara rensa bort några av aklejorna som vill stjäla showen så blir det perfekt.
Allt gott,
Eva

3 kommentarer:

Merja sa...

Ja, tänk så många sorter det finns. Många av de du visar är helt nya för mig. Jag har ett gäng pioner av den vanligare sorten , men inga namn. Underbara är de när de blommar!
Ha det gott!

NinaH sa...

Åh så många ljuvliga pioner!! Jag döööör!!! Har "bara" några i blom här..... och bara en av dem är buskpion.... Ser nu att jag "behöver" fler - inte minst GULA!!! Tack för frestelserna!!! ;-)

Jenny sa...

Ljuvliga pioner, får dregla över andras innan mina egna slår ut!

/Jenny