onsdag 18 december 2013

Några julfavoriter

 Misteln är ett måste till jul hos mig. Jag har egna mistlar i trädgården och de växer numera så kraftigt att de faktiskt behöver rejäl beskärning. Och det är ju trevligt! En rejäl mistel hängde jag upp i dörröppningen till vardagsrummet igår. Perfekt plats att pussas på!
Misteln är en halvparasit som dels tar näring från värdträdet genom att nästla in sina rötter under dess bark och dels fotosynterar som andra gröna växter. Den blommar nästan osynligt på sommaren, men nu är den full av bär. Det krävs att man sår in mistel med bär (fröet ligger i bäret) på ett nytt träd (eller ännu hellre att fåglarna gör det åt en) för att det ska bli en ny planta. Den går alltså inte att så i jord.

En ovanlig julblomma är den kanske, Calandiva, men inte så dum alls tycker jag. I rött och vitt skapar den fin julstämning samtidigt som den är extremt lättskött (bara den får torka upp mellan vattningarna) och blommar länge. Dessutom är den bra för allergiker eftersom den är helt doftfri.
Nu har även mina vita amaryllisar slagit ut. Den ena hade små rosa streck på kronbladen. Inte dumt alls.
En fortsatt fin julmånad önskar,
Eva

5 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Blommor hör verkligen julen till och både amaryllis och hyacinter frossas det i hos mig:) Mistel däremot har jag aldrig haft, den traditionen har aldrig "fastnat" hos mig. Ha det gott/Monne

Jenny sa...

Misteln är jättefin, hoppas du får någon puss nu då! Och amaryllis, ja denna sköna blomma, har en randig som precis slagit ut, man går och bara tittar på den.

/Jenny

Monica sa...

Hm Mistel växer den i södra Sverige, kan ma nså den själv,,spännande, jag har nog aldrig sett den växa på ställe men det är ju spännande. Fina aMARYLLisar det har jag tyvärr inga i år,,har lite upp och ner i hemmet pga köksrenovering,,men njuter runt på era andras juliga ljuvliga bloggar. ha det gott kram Monica

Glädjekällan sa...

Gillar mistel och har försökt att så men inte lyckats.
En riktigt God Jul!
Birgitta

Anja sa...

Har inte heller lyckats med misteln!
Önskar dig en riktigt god jul Eva! /Anja