fredag 12 juli 2013

Kunglig utflykt

Fredensborg slott utanför Hilleröd i Danmark är danska Drottning Margrethes sommarbostad. Men hon trivs så bra att hon tillbringar mellan nio och tio av årets månader här! Mer privat än Amalienborg i Köpenhamn alltså. Slottet ligger bara 20 minuter från färjeläget i Helsingör (och ca en halvtimme norr om Köpenhamn), så det är lätt att ta sig hit för en utflykt.

Under juli är den så kallade "fredade haven", alltså privata trädgården öppen för allmänheten. Vissa delar kan man komma in i gratis, men för att se det allra innersta får man betala (85 DKR för visning av både slott och privat trädgård). Upp på terrassen får man visserligen inte komma, men visst kan man tänka sig drottningen sitta vid sitt trädgårdsbord med en kopp kaffe och tidningen för att äta frukost med agapanthusarna som närmsta granne?!


 I parken finns många gamla träd, varav en hel del är planterade av Dronning Ingrid, som ju var mycket trädgårdsintresserad. Detta tulpanträd är dock före hennes tid, nämligen 200 år gammalt. Imponerande storlek, eller hur?

Den stora parken kan man alltid stora runt i, och danskarna verkar vana vid detta. Många hade med sig picknickfilt och fikakorg, andra låg bara och solade på gräsmattorna. Härligt!


Till det mest privata hör "urtehaven" som man bara får tillgång till med biljett. Här kan man strosa genom en superhäftig rosenbåge samt se grönsaker, kryddor och snittblommor som används i slottet.


Kål i kors är snyggt tycker jag.


Det superhäftiga orangeriet är relativt nybyggt (jämfört med slottet som är från 1700-talet), men smälter väl in i den gamla slottsmiljön.


På insidan är det målat med en ockragul nyans som gör att det känns varmt och ombonad, trots att det är stramt med tydliga linjer och genomtänkt arkitektur.
Längs hela ena muren stod kruka efter kruka med vita pelargoner och lavendel. Så snyggt! Här finns även en liten shop där man kan köpa småplantor uppdragna på slottet.
Passa på och gör en sommarutflykt, vetja! Och kombinera gärna med orkidéstället i förra inlägget som ligger fem minuter från slottet. Läs mer här.
Allt gott!
Eva

2 kommentarer:

Jenny sa...

Verkligen fint, jag gillar slott och skulle vilja besöka dem oftare. Tack för titten!

Jenny

Hanneles paradis på Hisingen sa...

Tack för bilderna! Vårt tulpanträd är inte ens tjugo år...