fredag 28 april 2017

Växterna vet något vi inte vet

Det här är två helt vanliga tobaksplantor som jag dragit upp från frö och som vi planterade på jobbet (Trädgårdstider) för några veckor sedan. De har som synes trivts bra och växt till sig så att varje planta fyller ut hela krukan på bredden. Ingen av dem har börjat sträcka sig uppåt ännu. Inget märkvärdigt med detta  .... om det inte vore för att:
Två andra, exakt likadana plantor, har planterats i höga smala krukor istället för låga och breda. Dessa tobaksplantor har inte alls brett ut sig lika mycket på bredden utan istället börjat växa på höjden. Eftersom det är två växter av varje slag och exakt likadana plantor/krukor så är detta ingen slump.

Alltså: växterna vet att de sitter i en bred och grund kruka respektive smal och djup. De kan inte se det och de har inte hört mig berätta om det och den saknar hjärna i mänsklig bemärkelse för att förstå detta, men de vet ändå. Sannolikt är det så att den yttersta biten på rotspetsen kan känna av var krukväggen finns och därefter bestämmer den hur den ska växa ovan jord. Rötterna är alltså växtens "hjärna" där den samlar in fakta och för vidare information till övriga växtdelar som blad, stjälk och blommor.

Det ska bli spännande att följa utvecklingen.
Dela gärna med er om ni har något annat bevis eller antydan till att växterna vet vad de gör och var de befinner sig. Förresten så står de i växthuset nattetid, väl skyddade mot vind, hagelstorm och kyla under ett lager bubbelplast.

Allt gott och trevlig Valborg!
Eva
PS. På torsdag den 4/5 håller jag föredrag i Höganäs bokhandel på temat När själen får grönska. Boka gärna plats redan nu!

Inga kommentarer: