fredag 5 september 2014

Den goda hösten

Det är så härligt med den tidiga hösten. Dagarna är fortfarande skönt varma, luften är klar och det mognar i varenda buske. I min trädgård har jag goda Aroma-äpplen som nu får sin röda färg och blir så syrligt krispiga och goda. Ett äpple om dagen kör jag nu och lång tid framöver. Tacksam för att jag gallrade ordentligt i somras är jag också. Färre skador på frukterna som också är större och sötare.
En annan favorit är nyponsoppa från vresrosnypon som jag plockat nere vid havet. Inget går upp mot hemmagjord nyponsoppa! Efter lite experimenterande har jag hittat ett recept som varken kräver särskilt mycket socker (jag har inget alls men så gillar jag när det är syrligt!) eller särskilt mycket jobb. Så här gör jag: Tag bort stjälk och fluga, halvera nyponen och lägg dem i en skål. Mixa sönder nyponen med mixerstaven. Fyll på lite vatten. Då flyter kärnorna upp och kan tas bort med en hålslev. Mixa igen till en fin soppkonsistens, fyll på mer vatten om du vill. Passera om du vill ta bort övriga kärnor - jag själv tycker inte att det är så noga. Smaka av med kardemumma och vaniljpulver (och socker om du vill). Färdig att äta. Vill du värma den så är det förstås ok. Extra lyxigt blir det med lite vaniljglass eller crème fraiche i. Eftersom den inte innehåller socker så är hållbarheten kort, jag brukar frysa in i portionsförpackningar.
Ha det gott,
Eva

5 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Åh vad gott det låter! Kanske skulle jag pröva på att plocka lite nypon i år:) Tack för receptet. Ha det gott/Monne

Rost och rädisor sa...

Låter som ett riktigt smarrigt recept. Är lite sugen på att plocka egna i år. Det verkar finnas gott om. Kardemumma och vanilj låter spännande. Brukar bara ha en msk honung.
Tack för tipset
Anette

HWIT BLOGG sa...

Låter riktigt mumsigt! Nypon är ju sååå gott...och nyttigt!
Ha en fin helg!
Kram,
Titti

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Å vad gott det låter!
Har nypon i skogskanten, ska prova tror jag minsann!
Tack för receptet!

Ha det gott, kram Ewa :)

♥ Hannele på Hisingen sa...

jag äter mina vresrosor råa... försiktigt.