lördag 23 mars 2013

Dags för äppelträden

Så här under vårvintern är det perfekt att beskära äppelträden. Visst, det går lika bra under JAS (juli, augusti, september), men då brukar jag ha fullt upp så att passa på nu när det finns lite mer tid tycker jag är utmärkt.
Det viktigaste att tänka på är att trädet ska beskäras så att det både har gamla, mellangamla och unga grenar kvar. Jobba först med sågen - för att ta bort större, äldre grenar som gjort sitt, och ta sedan fram sekatören.
Ett träd med dålig tillväxt får extra skjuts om det beskärs hårt nu på vårvintern. Kom ihåg att också ta bort gräs och ogräs nära stammen och att gödsla framåt april-maj när tillväxten är igång.
Har du ett träd som du däremot vill hålla tillbaka, är det bättre att vänta med beskärningen till sensommaren - då stimuleras tillväxten inte lika mycket.
Vattenskott kan det bli mycket av om trädet beskärs alltför hårt. Ett träd som inte beskurits på länge är det bättre att lägga upp en 3-års plan för, annars blir vattenskotten ett problem.
Vill du vet mer om hur, när och varför du ska beskära - ja då finns det mängder av tips i min nya bok. Köp den i närmsta bokhandel eller direkt på min hemsida www.robild.se. Där kan du även få dem signerade samt komplettera ditt trädgårdsbibliotek med annat kul.
Ha en underbar vårvinterhelg!
Eva

1 kommentar:

Monica sa...

Oh vad glad jag blir att det snart är trädgårdsonsdag ,, det har jag längtat efter, får nog gå in på din sida för jag blev lite sugen på nya böcker. ha en go helg kram M0onica