fredag 18 februari 2011

Dahlia på tallriken



I veckan hade jag kurs om sommarblommor och eftersom dahlior är en av mina favoriter så handlade en stor del av kvällen om just dahlior. På eftermiddagen fräschade jag upp mina historiekunskaper om dahlior i Elisabeth Svalins fina bok "Dahlior" som kom i fjol och längst bak fanns ett avsnitt om mat. Självklart skulle mina kursdeltagare bjudas på dahliasnacks. Så här såg de ut!



I källaren hittade jag några saftspända knölar som kunde offras. De tvättades noga och fick sedan ligga och safta till sig lite till i en skål med vatten. Påminner lite om jordärtskockor, en annan knöl som också kan blomma fint.




Sen skalade jag dem med potatisskalare och då såg de ungefär ut som potatis! Nåja, därefter tärnade jag dem och wokade dem i olivolja med lite salt och sesamfrön. Tanken var att dahliasmaken inte skulle döljas bakom vitlök, chili eller något annat säkert kort. Tyvärr visade det sig att dahlior inte smakar något särskilt alls. Typ vattenkastanj, alltså lätt knaprigt vatten ungefär. Inte illa, men heller inget som jag kommer att offra blommorna för.



Pelargonkakan som serverades till kaffet gjorde större succé bland gästerna. Det är en vanlig mjuk kaka med apelsin som fått tillskott av finhackade pelargonblad från 'Dr Westerlund'. Det kommer jag att baka igen!
Ha en härlig helg!
Eva
PS. Om er omgivning tycker att ni är trädgårdsnördar så kan ni från och med nu alltid säga att ni känner någon som är värre. Det bjuder jag på!

29 kommentarer:

  1. Ha ha, toking där!!! Men, jag har faktiskt också smakat dahliaknöl (Enbart med vetenskapliga syften, naturligtvis). Och blommorna är nog betydligt vackrare än vad knölen är god! ;-)
    Ha en trevlig helg!
    /Ruben

    SvaraRadera
  2. Hihihi... det ska jag verkligen säga.. ;) Hade faktiskt aldrig tänkt på att man kan äta dahlia. Kul att höra vad det smakade. Kakan däremot ser ljuvlig ut!
    Ha en fin helg, goa du!

    SvaraRadera
  3. Då gjorde du precis som indianerna :-)

    Trevlig helg/ Tyra

    SvaraRadera
  4. Vad man får lära sig hos er bloggare! Detta hade jag heller ingen aning om---var dag kan ge ny kunskap!
    men kommer inte att testa dock---men kanske kakan?
    ha en trevlig helg!
    Kram lenas trädgård

    SvaraRadera
  5. Intressant med att man kan äta dahliaknölar - det visste jag faktiskt inte. Nu har jag lärt mig något nytt idag också, toppen.

    Pellekaka har jag däremot testat och den blir fräsch och rolig i smaken. I det receptet jag använde skulle man lägga blad av Westerlund ovanpå den avsvalnade kakan och använda som mall vid garneringen med pudersocker - det blev snyggt minns jag!

    Kramar Anna Vattenkanna

    SvaraRadera
  6. Pelargonkakan ser ju betydligt godare ut, dahliasnacksen trodde jag vid första ögonkastet var sushi, hihi!
    Vi trädgårdsnördar är allt ett härligt släkte! Och vi är många:)

    Kram och trevlig helg.
    Eva-Mari

    SvaraRadera
  7. Alltid roligt att testa något "nytt" för det var väl egentligen som mat indianerna i Mexiko använde den från början har jag för mig:)) Ha en trevlig helg/Monne

    SvaraRadera
  8. En kul grej!
    Kakan såg riktigt god ut!
    Mariana

    SvaraRadera
  9. Hej Eva!
    Barndomsminne:Mina storasyrror brukade kiva med mig - minstingen - om att bjuda på Pelargonsaft, vilket i själva verket var flädersaft...
    Egentligen är jag ingen pelargonfantast - mera rosenfan - och jag har ätit rosensockerkaka och rosenglass...
    Nördigt åt samma håll, eller hur?
    Trevlig Helg på dig!
    Och på återseende!
    Kramen!
    AnnA

    SvaraRadera
  10. Bra, tack, precis vad jag behöver när omgivningen tycker att jag är lite för knäpp...
    Hälsningar
    Katarina

    SvaraRadera
  11. Ha, kul att man kan äta dahliaknölar det visste jag inte. Kakan ser god ut, bra att veta att det finns medsystrar som bakar och lagar det mesta när min omgivning tycker att jag stoppar konstiga saker i kakorna..kram Sophia

    SvaraRadera
  12. Men , jag skulle inte vilja offra dahliaknölarna:o(
    Och när de inte smakar något så känns det ju inge vidare.

    Men din kaka skulle jag nog ta en bit av, ser riktigt god ut.

    Men som sagt jag har ju nybakat min äppelkaka så den skall jag njuta av först.

    Ha en riktigt härlig helg.
    Här är det så kallt minus 24 så det får bli en mysarkväll.


    Jag skall komma ihåg att du är värre än en vanlig trädgårdsnörd :o)

    Ha det gott
    Gunilla

    SvaraRadera
  13. Värre än värsta nörden dvs.jag ;-)skönt att veta!Har oxå gjort sockerkakan tyckte det smakade hö :-( Näe det gör jag inte om!
    Idag bjöd jag mina jobbarkompisar på P.Fragrans som jag klippte ner lite.Vi har 3 st.o alla tycker de luktar så gott men smaka nähä det tordes ingen...
    Kram från mig!

    SvaraRadera
  14. Jo tack, kan vara bra att ha någon att skylla på ibland. Fniss!
    Karin

    SvaraRadera
  15. Hade ingen aning om att Dahliaknölar var ätliga....däremot är jag helt säker på att du kvalar in i tantligan:)
    Kakan måste jag absolut göra någon helg framöver.....
    Må så gott och ha en fin helg!

    SvaraRadera
  16. Hej Eva
    Du äter verkligen mycket konstigt :)
    Får passa mina rosor till sommaren :)
    Hoppas allt e väl
    å missa inte


    S
    A
    T
    U
    R
    D
    A
    Y

    S
    H
    O
    W

    O
    F
    F

    Förra veckan 111 bloggar......
    VÄLKOMMEN att vara med :)
    Håkan

    SvaraRadera
  17. Det här var fascinerande. Hade ingen aning om att man kunde äta varken Dahliaknöl eller pelargon. Är det gott? Vad jag förstod så är det det. Om du har möjlighet så blir jag glad för en länk till receptet på pelargonkakan. Dahliaknölarna ställer jag mig lite mer tveksam till, men så har jag ju heller inte smakat.

    SvaraRadera
  18. Bloggen är fantastisk! Här får man lära sig ett och annat... Visst inte att Dahliaknölen var ätbar...fast jag håller mig nog till pelrgonkakan som du:)
    Trevlig fortsättning på helgen!

    SvaraRadera
  19. Äta dahlia, har väl aldrig hört på maken... förstår att pelargonkakan var godare:)
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  20. Instämmer med alla andra, hade ingen aning om att man kunde äta dahliaknölar! Spännande :-)
    Ha det gott. /Ingela

    SvaraRadera
  21. Hihi...... tokigt och roligt!!! Visste inte att man kunde äta dahlia-knölar... tur det inte var så gott! Man vill ju inte frestas att äta upp dom, för jag har nog heller blommor än snacks ;-)))) Kakan ser läcker ut!

    Härligt Eva med tokerierna..... Det är bara så skojigt, och om man inte provar så vet man ju inte!!!

    Kram
    Charotte

    SvaraRadera
  22. Wokade dahlia knölar och bakade pelargoner...bra att veta att dem är ätliga :o) Gillar man trädgården so gillar man den in i knölarna. Ha en fortsatt skön helg, Petra B.

    SvaraRadera
  23. Pelargonkaka vet jag är gott men daliaknölar har jag aldrig provat.
    Fortsatt trevlig söndag
    Birgitta

    SvaraRadera
  24. Så kul! Jag har alltid undrat hur dahliorna smakar. Sorkarna är lika förtjusta i dem som i potatisen här hos mig.
    Och om de inte smakar så mycket i wokat skick så kanske man kan riva dem och lägga i pelargonkakan? Det borde bli en dubbelhit. Med ringblomsglasyr och dekorerad med gurkörtsblommor eller små violer...

    SvaraRadera
  25. Jösses, vilken meny!!! Hade väl aldrig kommit på idéen en gång att äta mina dahlior. Trodde nog i min enfald dom var giftiga..och den starkt parfymerte westerlund för skarp i smaken. Se där, det är bara att starta upp en exotisk restaurang :)

    SvaraRadera
  26. Kul! Vet ju att dom går att äta, men har aldrig provat. Har en gammal sort som förökar sig värre än potatis och dessutom håller sig väldigt bra, kanske skulle testa, men åandra sidan är jag inte så förtjust i vattenkastanjer...

    SvaraRadera
  27. Intressant idé. Den ska jag helt klart laga!

    SvaraRadera
  28. Även om trädgård är kul så är mat och bak ännu roligare. Så jag bloggar om det istället :)

    Det allra allra bästa är ju när man kan använda det man odlat själv när man bakar och lagar mat - så nu vill jag såklart ha RECEPTET på pelargonkakan!!!

    SvaraRadera