måndag 30 maj 2016

Folkfest i Malmö


 Vilken fantastisk folkfest Malmö Garden Show har utvecklats till. Och i år var det väldigt hög och jämn kvalitet på utställningsträdgårdarna. En ren fröjd att inspireras av både trädgård och människor.
Thérese Hjalmarsson lekte med både kvadrater och cirklar i sin trädgård och de diagonala gångarna var en fin idé som är med och gör känslan av en liten trädgård större. 
Peter Bengtsson och Tony Johansson inspirerades av kontrasten mellan natur och trädgård, det vilda och det tuktade. Ett fint genomförande men ändå är det idén med detta miniväxthus som jag tar med hem.
 Victoria Andersson och Tove Lindman lät ett prydnadsgräs gå som en röd tråd genom sin trädgård, främst skapad i stora krukor. Vackert med gräset som signaturväxt.
 Studenterna på Alnarp skapade ett möte mellan en svensk mormorsträdgård och en sandig mellanösternträdgård. På mitten möts de över en kopp myntate. Så mycket Malmö!
 Maria Forsell och Christina Högard-Ihr frossade i rosor så att man dånade av både doft och skönhet. De knep andrapris hos både juryn och besökarna.
 Ulrika Grönlund och Anders Mårtensson hade skapat en lugn och skön oas med grå detaljer mot det gröna och rostiga, något som kändes subtilt feminint. En av mina absoluta favoriter och väl värda besökarnas förstapris.
 Hvilans utbildning hade picknick i barrskogen med en skogsstig och allt. Barrväxterna är defintivt på väg tillbaka och det fick mig att längta ut i skogen. Inte illa mitt i trädgårdsfröjden.
 Min favorit, och tillika juryns vinnare av Best in Show var Anna-Mia Karlsson och Mattias Månssons trädgård Golden Hits där svart och gult mötte runda former på ett nytt och estetiskt tilltalande sätt, dessutom fint växtval med mycket lime, gult och orange och ett fantastiskt hantverk i planteringen. Alla rätt!
 Ett uppsågat runt hål i hörnet på spaljén där man kan kika in.
 Ett runt trädäck, en cirkelformad spegel och ett halvcirkelformat kikhål till nästa trädgårdsrum gav en trippeleffekt. Skuggan är bonus!
 Vackra färger och former, gult på "rätt" sätt.
 När folk fortfarande envisas med gult är fult så är det befriande att någon vågar visa på motsatsen.
Stort grattis till Anna-Mia och Mattias - detta var ni väl värda. Särskilt i den hårda konkurrensen - i år var det många som var värda ett pris.

Allt gott,
Eva