måndag 23 februari 2015

Vårtecken

 Våren är kommen! Ja, enligt SMHI har vi inte ens haft någon vinter här i Höganäs utan det gick från höst (en låååång höst) till vår, rent meteorologiskt. Även om jag saknat snön så känns det skönt att det har vänt. Igår var jag ute med kameran för att fånga bevisen på att våren är på g. Turkiska julrosen, Helleborus orientalis, blommar.
Snökrokus, Crocus tommasinianus, står i knopp! Är den inte skir, så säg? Och kolla höstlövet i högra övre hörnet!

 Vintergäck, Eranthis hyemalis, så klart.
 Överallt i trädgården blommar snödropparna - jag har massor och det är jag så glad för. Det här är den fyllda varianten, Galanthus nivalis f. pleniflorus.
Till och med de ungerska blåsipporna, Hepatica transilvanica,  har satt knopp, även om de försöker gömma knopparna under fjolårsbladen.

Inte utan att det kliar i fingrarna att komma ut och börja vårbruket, men idag har det varit snöblandat regn så det är bara att hålla igen lite.
Allt gott,
Eva

söndag 15 februari 2015

Vårvintern en härlig tid

 Det känns som att vi knappt haft någon vinter här i Skåne i år. En gnutta snö (kanske 1+1 cm) som redan smält bort. Kanske får vi ett riktigt bakslag i mars, men det hoppas man ju inte. För så fort solen kommer fram så känner man hur vårkänslorna bubblar upp. Då är det svårt att motstå pärlhyacinter, videgrenar och kungsängsliljor i blomsterbutiken.
 Köpte ett flak hyacinter på rean och de har spridit glädje ändå sedan veckan efter nyår. Tar jag in dem i värmen slår de ut efter ett par dagar och sedan kan jag sätta ut dem igen. Lite anlupna blir de, men fina ändå. Pinjekotten fick jag i julklapp för ett par år sen.
 Julens växter får göra ny tjänst utomhus, gran, cypress och julros. Plättar i luften brukar stå i växthuset över vintern och övervintra bra där, men får vara utomhus så länge det är plusgrader.
 En liten ljusslinga på balkongen gör stor skillnad för stämningen.
Snödropparna jag grävde upp i trädgården fick också stå inomhus ett par dagar för att slå ut - sen kan jag njuta av den utomhus i flera veckor. Underbart måste inte vara kort!

Allt gott,
Eva

tisdag 10 februari 2015

Anno 2014

Hittade två äpplen i skafferiet (eg den gamla bastun som har bra temperatur och fuktighet). Det är två Aroma som plockades i höstas och lades fint i tidningspapper. Några grannar hade blivit lite dåliga så de fick fåglarna, men de här är fullt ätbara. Lite rynkiga i skalen, men annars perfekta. Och smaken är ljuvlig.
Det behövs faktiskt inte mer för att pigga upp en februaritisdag.
Allt gott,
Eva
PS. På torsdag 12/3 håller jag föredrag på Klågerups bibliotek utanför Malmö. Kl 19 - tema Trädgårdsinspiration och Odla i pallkrage. Välkommen!

måndag 9 februari 2015

Våndor i bokvärlden

 Just nu håller min nästa bok att ta form. I nästan tre år har jag och min kollega naturläkare Mette Bohlin jobbat med en bok om örtter och huskurer. Så när man tycker att man nästan är klar återstår det att göra ett register. Jag avskyr nämligen faktaböcker som saknar register - det är som att lämna läsaren i sticket tycker jag.
Eftersom vi ger ut boken på eget förlag finns det ingen annan redaktör än jag själv som gör slitjobbet. Alltså måste jag göra ett register över de 300 boksidorna. Det handlar om att välja vilka ord som ska vara uppslagsord (örtte går bort till exempel för det skulle bli omöjligt att slå upp när det står på var och varannan sida) och försöka tänka hur läsaren tänker, vilka ord vill han/hon slå upp? Olika örter? Ja! Olika krämpor? Ja. Olika kroppsdelar? Ja, kanske det, så det måste med. Varenda vitamin och mineral? Nej, det blir de som vi lyfter fram lite extra i boken. Varenda grönsak och frukt? Samma där. De med läkande effekt har företräde. Det blev totalt cirka 350 uppslagsord som sedan ska sökas sida för sida i de 300 sidorna och läggas in i registret. Ja, det tar ett par arbetsdagar bara detta.
Men nu är det klart! Sista ordet blev östrogen.
Att välja bilder kan också vara svårt, men är mycket roligare. En dag 2013 gjorde vi utflykt till Mölle med vårt örtte i termos. Mitt i kalla vintern tog vi några riktigt fina vinterbilder, men just den här kommer inte med i boken.
Titeln är Örtte & Huskurer och boken kommer ut i mars. Jag längtar! Hoppas ni gör det också!

Allt gott,
Eva

måndag 2 februari 2015

Kur med bonus

Sedan en vecka tillbaka går jag på reningskur, eller detox som det också kallas. Genom att äta mindre, dricka mer (vatten, örtte, juicer och buljong) och utesluta en hel del livsmedel (tre dagar äter man bara ovanjordiska grönsaker, bär, dricker buljong och örtte) är det tänkt att kroppens reningsorgan ska avlastas och på det sättet "renar" man kroppen från gammal skit den samlat på sig, såsom tungmetaller.
Som konsekvens av detta har jag inte kunnat äta min älskade yoghurt till frukost under några dagar utan istället gjort chiapudding (mandelmjölk+chiafrön) eller ätit chiagucka (avocado+chiafrön). Blev nyfiken på de där fröna och sådde några häromdagen. Och oj vilken hög groningsprocent det var! Hoppas jag kan separera plantorna och få upp några växter för att skörda egna frön till sommaren/hösten. Egentligen heter den mexikansk chiasalvia, Salvia hispanica. Fröet är oerhört proteinrikt samt innehåller omega 3.
Jag har också skaffat en råsaftcentrifug för att kunna göra egna grönsaksjuicer. Dagens mellanmål blev morotsjuice. Så himla gott! Kommer också att fortsätta laga mer vegetariskt efter den här veckan, men återgår nu så sakta till min vanliga nyttiga kost. Idag har lagt till rotfrukter och mandel, imorgon plussar jag på med ärtor och bönor och på onsdag blir det nog lite fisk. Kanske ska jag unna mig en bit choklad på torsdag (socker har förstås varit no-no under detoxen).
Kaffe och vin får dock vänta ett bra tag till eftersom februari sedan flera år är min "vita" månad då jag håller upp med sånt som kan vara beroendeframkallande (och här är en som snabbare blir beroende av kaffe än av alkohol).
Allt gott,
Eva