måndag 30 juni 2014

Sommartid är lästid

 Äntligen har jag tid att läsa! Vårens trädgårdsböcker ligger i en tjock hög och väntar på att bli bläddrade i. Så nu tänkte jag skriva lite om dem som jag varit mest nyfiken på. Rätt ur jorden av Bella Linde har sin utgångspunkt i maten, och handlar om hur mycket man behöver odla för att bli självförsörjande på grönsaker. Informativt, trevligt och bitvis spännande läsning (näringslära är alltid kul). Om man ska invända något så är det att det "bara" handlar om odling (och förvaring). Självhushållet bör väl även hålla sig med egen gödsel och kanske också egna ägg. Det är alltså ingen bok i självhushållning, så titeln är en aning missvisande, istället är det en bok i hur man odlar grönsaker så att det blir mycket och räcker länge. Och det är den bra på.
Malena Skote är en tjej med tusen idéer. Jag har flera av hennes böcker sedan tidigare och hon är expert på att beskriva sina projekt så att det blir lustfyllt och verkar hyfsat enkelt. Dessutom är hon en fena på att rita snygga illustrationer som verkligen visar hur man går till väga. I den här boken har hon samlat 100 projekt av olika svårighetsgrad (även om inget verkar riktigt svårt). I dessa tider av Pinterest och Facebook har hon mycket att slåss mot, men när man väl ska sätta igång och göra något så är det ovärderligt med en bok som verkligen är pedagogisk, och det är den här. För hundrade gånger blir jag sugen på en sån där snygg hypertufa-kruka. Har provat ett par gånger och misslyckats, kanske blir det äntligen rätt i sommar...

Återkommer med fler böcker och lästips, när de är lästa...
Allt gott,
Eva

söndag 22 juni 2014

Rosfrossa

 Idag besökte jag en fantastisk rosenträdgård i Helsingborgs närhet. Själv lyckas jag inte så bra med rosor som jag önskar - tror helt enkelt att min trädgård är lite för skuggig. Men tänk att kunna öppna sovrumsdörren och dra in en djup doft av rosor.
 Gammalt och nött gör sig särskilt bra mot fina rosor.
Röda rosor kan vara svåra, men' Chevy Chase' är helt underbar med sina klasar av små röda blommor. Hoppas kunna visa reportaget i sin helhet i någon tidning nästa sommar. (Måste spara de bästa bilderna tills dess).
Nu ska jag ut och se om jag kan nå upp till mina egna houngsrosor för att få en liten doftpuff.
Allt gott,
Eva

fredag 20 juni 2014

Glad midsommar


Det bästa så här års är att kunna plocka en handfull bär till frukost varje dag. Nu börjar det med hallon och smultron, sen jordgubbar, vinbär, blåbär, minikiwi, vindruvor och sist hösthallon. Mums! Glad midsommar alla!
Eva

tisdag 17 juni 2014

Boka Landskrona

Den 16 augusti ska ni ta er till den mysiga lilla staden Landskrona i Skåne. Då hålls nämligen det årliga Trädgårdsgillet.
Det är fantastisk fin trädgårdsfest med utställare och föredrag en hel dag. Och allt är gratis (utom det man tar med hem förstås). Bland annat hålls en tävling i snyggaste flotten. I år kommer jag att axla Gunnel Carlsons stafettpinne och vara konfrencier på scen. Det ska bli spännande och roligt!
Läs mer här: http://www.landskrona.se/tradgardsgille.aspx och glöm inte sätta ett kryss i almanckan!
Varmt välkomna!
Eva

söndag 8 juni 2014

Trädgårdsrundan

 Så var det dags för årets Trädgårdsrunda i NV Skåne. Valda att fokusera på ett par säkra kort och sedan se helt nya deltagare i Trädgårdsrundan - åtminstone för mig. Vi började i Viaköp hos Chon och Gert-Åke i Viaköps plantskola som alltid har det man letar efter. Hittade en fantastisk pion och stora, stadiga amsonia som jag varit på jakt efter. Plus nåt annat förstås, som det alltid är. En plantskola långt från kedjornas slimmade utbud.
 Hos Gunilla och Rolf Bokelund Bengtsson i Rögle är det alltid en fröjd att vara. Växthuset måste vara ett av de allra mysigaste i hela landet och trädgården är rofylld och vacker, på ett sätt som gör att man vill stanna länge, samtidigt hittar man alltid någon ny idé, eller ett nytt tänk i deras trädgård. I år hade de byggt en hel avdelning till barnbarnen, härligt!
Bara några hundra meter därifrån har Jörgen Pålsson och Mårten Hoveborn skapat en trädgård med fantastiskt många sittplatser och stort variation i växtval. Det var så fint uppdukat att man nästan väntade att gästerna stod bakom ryggen på en, eller var det vi som var gästerna? Finaste bilden tog jag dock på skuggsidan där de här orange nemesiorna lyste upp i svarta krukor.
 Blackballoon heter en butik som visde sig hålla till i uterummet hos Jenny Svensson på Maria Park. Trädgården var mer värd ett besök än butiken som visserligen hade ett snyggt utbud men lite för stylish för min smak. Stilren, modernt designad trädgård med pool och genomtänkta lösningar som gav mig idéer trots att min trädgård är raka motsatsen. Tänk att fem stolpar med murgröna kan ha en så bra avskärmande effekt.
 Camilla Sandéns trädgård på Maria Äng är bara tre år gammal, men redan uppväxt. Också denna ganska modernt designad med pool, men mer större variation i växtval. En liten pärla! Den salufördes som rosenträdgård, men rosorna har en vecka till innan de är som allra bäst. Istället fångade kamren växthuset och den här fina pallkrage-köksträdgården.
 Grannen odlade blåregn i vitt. En dröm...
Dagens sista stopp blev i Domsten där Agneta och Lennart Nilsson gått all in och gjort fjorton olika rum i sin lilla trädgård med en snickarglädje som aldrig verkade sina. Det blev lite för mycket på en gång, i min smak, men det fanns ändå en del fina detaljer, som det här odlingsbordet.
Det fantastiska med trädgårdsrundan är först och främst att alla dessa människor öppnar sin trädgård och låter oss andra komma och titta. Vilken generositet! Det andra är att man inser att det finns många olika trädgårdsstilar som är vackra på sitt sätt (även om man inte alltid vill ha det så själv kan man tycka det är väldigt fint). Det viktiga är ju inte heller att jag älskar allt, utan att de som bor i trädgården trivs med den. Fram för mångfald och odlarglädje! Hur som helst kommer man hem proppfull av idéer och lust att ta itu med sin egen jord. Och det måste ju vara allra viktigast!
Hoppas ni hinner med en tur, Trädgårdsrundan fortsätter idag, söndag.
Allt gott,
Eva
PS, Karta och mer info på www.dintradgard.org