lördag 20 juli 2013

Färgstark show

 Igår besökte jag den lilla men fina trädgårdsutställningen  Ängelholm Flower & Garden show där utställarna bland annat hade till uppgift att tolka ämnet Framtidens trädgård - vilket man gjorde på olika sätt.
Mest tongivande var det färgstarka - många hade valt att knalla på med orange eller rosa för att lysa upp det gröna. Positivt och läckert tycker jag. Tema två var återvinning och återbruk. Tagetesplanteringen ovan lyckades kombinera de båda temana.
Cattis och Eira trädgårdsdesign hade gjort en uteplats av sin monter med hemsnickrat av gammalt virke. Främst föll jag för den här knalliga lösningen - att markera byte av funktion i en bänk genom byte av färg.

Har tyvärr tappat namnet på tjejen som gjort den här jättefina montern (Susanne Gustafsson?), men jag minns att hon är släkt med Henrik Valentin. Mycket återbruk, fiffiga idéer och en grafittimålad baksida - hela konceptet tilltalade mig!
 Här är det växterna som talar! Orange och cerise i samma rabatt?! Jo, det är helt möjligt och blir hur läckert som helst. Den här idéträdgården blev min absoluta favorit, om inte minst för att man gått loss med perennerna på ett respektlöst sätt. Satt ihop sånt som inte borde gå, men ändå lyckats hur bra som helst. Plus också för ett rejält träd (korstörnet i förgrunden). Det är Gånarps lilla Gröna samt Gröna Bladverk som gjort den här fina rabatten.

Tillbaka 70-talet någon? Det känns som att jag redan varit där (har jag ju) och kanske just därför var det en skön nostalgikänsla över den här planteringen med orange dagliljor och rostfärgad alunrot.
Färgstark på ett helt annat sätt är chokladblomman, här tillsammans med sommarljus, Gaura. Två favoriter som verkligen klär varandra. Fredrik på Furutorps trädgård har gjort en mer sofistikerad och finstämd tolkning av färgstarkt - i alla fall i mina ögon.

Om ni läser det här på lördagen den 20/7 så har ni fortfarande möjlighet att se utställningen. Mycket fint placerad på lilla Tingstorget mitt i Ängelholm.
Själv ska jag uppleva tennisen i Båstad för första gången i mitt liv. Man ska ju vidga sina vyer ;)
Allt gott!
Eva

fredag 12 juli 2013

Kunglig utflykt

Fredensborg slott utanför Hilleröd i Danmark är danska Drottning Margrethes sommarbostad. Men hon trivs så bra att hon tillbringar mellan nio och tio av årets månader här! Mer privat än Amalienborg i Köpenhamn alltså. Slottet ligger bara 20 minuter från färjeläget i Helsingör (och ca en halvtimme norr om Köpenhamn), så det är lätt att ta sig hit för en utflykt.

Under juli är den så kallade "fredade haven", alltså privata trädgården öppen för allmänheten. Vissa delar kan man komma in i gratis, men för att se det allra innersta får man betala (85 DKR för visning av både slott och privat trädgård). Upp på terrassen får man visserligen inte komma, men visst kan man tänka sig drottningen sitta vid sitt trädgårdsbord med en kopp kaffe och tidningen för att äta frukost med agapanthusarna som närmsta granne?!


 I parken finns många gamla träd, varav en hel del är planterade av Dronning Ingrid, som ju var mycket trädgårdsintresserad. Detta tulpanträd är dock före hennes tid, nämligen 200 år gammalt. Imponerande storlek, eller hur?

Den stora parken kan man alltid stora runt i, och danskarna verkar vana vid detta. Många hade med sig picknickfilt och fikakorg, andra låg bara och solade på gräsmattorna. Härligt!


Till det mest privata hör "urtehaven" som man bara får tillgång till med biljett. Här kan man strosa genom en superhäftig rosenbåge samt se grönsaker, kryddor och snittblommor som används i slottet.


Kål i kors är snyggt tycker jag.


Det superhäftiga orangeriet är relativt nybyggt (jämfört med slottet som är från 1700-talet), men smälter väl in i den gamla slottsmiljön.


På insidan är det målat med en ockragul nyans som gör att det känns varmt och ombonad, trots att det är stramt med tydliga linjer och genomtänkt arkitektur.
Längs hela ena muren stod kruka efter kruka med vita pelargoner och lavendel. Så snyggt! Här finns även en liten shop där man kan köpa småplantor uppdragna på slottet.
Passa på och gör en sommarutflykt, vetja! Och kombinera gärna med orkidéstället i förra inlägget som ligger fem minuter från slottet. Läs mer här.
Allt gott!
Eva

måndag 8 juli 2013

Orkidéfrossa

 Skulle på utflykt till drottningen slott (Fredensborg) i danska Hilleröd och råkade snubbla över ett orkidéställe.
 Kameran blev helt vild, så mycket häftigt fanns det att titta på.
 Odlaren heter Hans Christiansen och är känd även i svenska orkidékretsar, bland annat för att "sno" guldmedaljer på utställningar. Men inte visste jag att det var 20 minuter från Helsingör... alltså bara en timme hemifrån.
 En del ser ut som insekter.
 Andra som "rumpor" på fåglar.
 Några år pyttesmå och doftar ljuvligt.
Andra gigantiska.


 Denna ser ut som en farlig fjäril eller skalbagge.

Entrén är minst sagt blygsam. Det vara nära att vi trodde vi kört fel. "Fula" växthus med bubbelplast på insidan så att man inte ser någonting utifrån. Men innanför öppnar sig alltså himmelriket för orkidéfrälsta. Kom hem - hel otpippat - med tre orkidéer och en påse greenmix som han odlar allting i, en blandning av stenull och lavasten. Hans var frikostig med råd och tips.
Den 25-26 augusti är det öppet hus och då får man även gå in i de växthus som var stängda när vi var på besök. Där har han tydligen de verkliga rariteterna. Läs mer på hemsidan www.orchidegartneriet.dk
Allt gott,
Eva

torsdag 4 juli 2013

Afrikas blå och vita

 En av mina passioner är Afrikas blå lilja. Medelhavsväxten som är både lättskött och vacker och ger så mycket stämning på terrassen i juli. Den blå favoriten kan förstås lika gärna vara vit. Första knopparna slår ut vilken dag som helst, den här bilden togs förra året.
 Min kompis Axel gillar också agapanthus. Han har det största exemplaret jag sett i Sverige - slottsträdgårdar inräknat!
 Jag har lite mindre krukor - men många. Ca 20 tror jag. Både vita och blåa. Alla är nästan lika fina.
I senaste numret av Allt om Trädgård har jag med ett reportage om Afrikas blå lilja. Där kan du läsa allt som är värt att veta om sorter och skötsel. Och mångfalden är större än man tror - kolla bara det här uppslaget!
Allt gott!
Eva

tisdag 2 juli 2013

Linolja, lavendel - och nässlor

 På lördag den 6 juli kl 9-14 är det marknad på Sundstorget i Höganäs. Det är Fredrika på Kullabygdens byggnadsvård som arrangerar Linolja & Lavendel, en årligen återkommande marknad för byggnadsvård, trädgård, antikt och annat. Brukar alltid finnas mycket roligt att titta på och handla. Bland annat har jag köpt gamla fina blomsterkrukor något år. Man brukar också kunna se hur man bygger vasstak och renoverar gamla fönster. Fredrika själv har miljövänliga, gammaldags färger för den som vill måla sitt hus riktigt fint. Eller sin pallkrage ...
Jag kommer att vara på plats för Sällskapet Nellornas räkning. Givetvis har jag med mig nya boken Brännässla en älskad kulturväxt, men jag kommer också att sälja nässelsalva, nässelschampo, nässelkort, nässelbetonggrejor, nässelsnapskryddor mm. Tar också med några av mina egna böcker samt  andra trädgårdsböcker från min lilla bokhandel på nätet.
Bilden ovan visar nässelplantor i blom. Nässlan är ju tvåkönad (dioica heter den alltså!) och här man ser man tydligt skillnaden på han- och honblommor. Vilken som är vilket är jag osäker på men den med "svansen" mellan benen borde ju rent logiskt vara hanplantan. Eller vad tror ni?
Varmt välkomna!
Eva
PS. Tänk på att kontanter gäller på lördag.