tisdag 30 april 2013

Nu är det jul igen

 Min man fick hjärtsnörp när han kom hem från jobbet i eftermiddag. Hans fru låg nämligen raklång på marken. Men jag fotade ju bara julrosor, ju. Då måste man faktiskt ner till marknivå för att fånga dem! Det är en sk prästkrage-julros, ett av inköpen på julrosfestivalen i Danmark förra året.
 Lovande, säger jag bara om den här!
 Mellan rött och svart. Ja, inte kan jag motstå de här sötnosarna.
 En av de första julrosor jag köpte var den här prickiga julrosen. Detta är faktiskt en fröplanta som är lika stor som moderplantan. Ljuvelig!
 Double Ellen. Inte är hon dum hon heller. Döpt efter Ellen Ballard, en av de bästa brittiska förädlarna.
 Min svartaste julros blir ändå lite purpur på bild.
En vanlig enkel julros. Visst är det vackert också, med de gracila klockorna!
Funderar nästan på om jag skulle ha en liten trädgårdsvisning så här i julrostid. Får se om det finns önskemål om det, och om jag har tid.
Allt gott och skön Valborgsmäss!
Eva

tisdag 23 april 2013

Blåsippsfrossa

 Visst är det underbart med blåsippor, Hepatica nobilis!!! Härom kvällen var jag ute och frossade i blåsippor på den finaste lokalen där jag bor, i Mölle. Det var blåsippor så långt ögat kunde nå.
 Blåsipporna är inte så vanliga i dessa trakter, och dessutom fridlysta i Skåne, så det är bara titta och inte röra som gäller. Men fotografera är helt ok.
 Mitt nya makroobjektiv är så roligt att fotografera med. Plötsligt blir närbilderna något helt annat.
 Man kan inte sluta förundras över hur dessa söta små blommor kan komma upp till synes direkt ur fjolårslöven.
Min finaste blåsippa hemma har sått sig själv (eller med myrornas hjälp) i kanten till carporten. Där blir den bara större och blommigare för varje år. Jag vågar inte flytta den eftersom blåsippor inte trivs så jättebra någon annanstans i min trädgård. Så är det ibland - att växterna själva måste få välja.
Allt gott!
Eva

torsdag 18 april 2013

Matchad kruka

Hej! Det här är årets nyhet på sommarblomsfronten - matchande krukor. Nu säljs rosa verbenor i rosa krukor, röda pelargoner i röda krukor och ljusblå lobelia i ljusblå krukor.
Hissa eller dissa är frågan? Det är ju fortfarande platskrukor och ni vet hur förtjust jag är i keramik... men visst ser det trevligt ut i butik.
Tyck gärna till!
Eva

lördag 13 april 2013

Trädgårdsmässa 2013

 Hej! Nu blir det en liten rapport från mässan i Stockholm, kanske kul för er som inte var där. Det kändes som det var lite glesare mellan utställarna än vanligt. Men gott om pelargoner - det måste vara storsäljaren varje år! Jag försökte dock undgå att köpa växter eftersom det är så svårt att bära dem på planet (några inköp till jobbet blev det dock - dem får ni väl se i tv vad det lider). Tittade istället på annat - mycket konstruktioner inser jag när jag tittar på bilderna. En pergola drömmer jag om i sommar, denna var smäcker och fin och fiffigt med jalusigardinen. Gillar golvet också.
 Och denna hyllan med metalldelar från Granit (ordning och redabutiken ni vet). Hyllor gör man själv i valfritt material och färg. Vill ha!
 Bland balkongmontrarna fanns det mycket kul. Detta var kanske lite väl mycket svartvitt för min del, men detaljerna är fina. Helst vill jag ha stolarna, men kan även tänka mig de svarta petuniorna (som ska vara bättre än dem som kom för några år sedan). Klänningen säger jag också ja tack till!
 Den här vallmokapseln var fin i sin enkelhet. Något jag skulle vilja få till inför höstens matning av småfåglarna. Får se om jag är flink nog i fingrarna.
 Ett duschdraperi som avdelare och fuktighetshöjare var lite kul. Gillar också det gula färgtemat - just i det att man är väldigt konsekvent - då blir det nästan alltid bra.
 Här hos kolonisterna ville man ju sätta sig direkt och bara insupa klorofylldoften. Detta var precis vad man längtade efter när våren varit så kall och sen.
 Hillevis (Tankar från Trädgårdsmästaren) monter var full av prylar och väldigt kul att se på. Väckte härliga minnen! Björkstammarna gillar jag också. Jag får dock inte riktigt ihop balkongtanken med hennes trädgårdsdesign. Månne finns det ändå en röd tråd.
 Denna vill jag också ha, helst hemma på terrassen imorgon, tack! Det är duktiga Maria Bremefors som har Pomeranshuset i Ljusdal som gjort denna läckra balkong tillsammans med Ann Larås (som bland annat skrivit Italienska trädgårdar). Mycket fint med fototapeten tycker jag!
 Och trädgårdsmöblerna får gärna vara som en karamellpåse med gott och blandat. Fint på landet skulle jag tycka.
 Ännu en bloggare och kollega i farten, duktiga Charlotte Andersson (Trädgårdsflow) som sålde prylar i sin nya butik Garden Flow som annars mest finns på nätet. Tyvärr kunde jag inte bära så mycket av allt det fina som fanns, men några vackra snören följde med hem.
 Anders Kjellsson (Ensamma trädet) hade tagit in en stor plastdome i sin idéträdgård och odlade även i hydrokultur, dvs helt i vatten. Kul och intressant och härlig vårkänsla tyckte jag.
Detta fiffiga bordet vill man ju ha dirket - i alla fall jag. Även många fina bänkar för sittplats och odling med förvaring i botten som jag tyckte var praktiskt och snyggt. Spaljen är inte så illa den heller faktiskt ser jag nu...
Nåja, det är mycket intryck och man är lite trött så här dagen efter, men det är underbart kul att träffa alla härliga trädgårdsmänniskor och lukta lite på våren. Imorgon hoppas jag solen och värmen kommer som de lovat.
Tusen tack också till er som kom och lyssnade till något av mina föredrag.
Varma hälsningar
Eva

onsdag 10 april 2013

Det är nära nu

 Nu är våren bara ett nattregn borta (och lite plusgrader). De första blåsipporna, de ungerska, blommar.
 Några läckra våriris har tittat upp ur jorden.
 Julrosorna visar sina nackar - och så den här gröna som tittar rakt mot solen då.
 Ett par krokusar har frösått sig i carporten och verkar trivas ypperligt.
Och kolla denna svarta julros. Är den bara inte hur läcker som helst?
Kram Eva
PS. Föresläser om beskärning torsdag eftermiddag och om växthus fredag förmiddag på Nordiska Trädgårdar i Stockholm. Kom gärna fram och säg hej!

söndag 7 april 2013

Trösteblommor

 Det inte bara känns som att våren är sen - en en bonde jag pratade med igår ligger vi tre veckor efter "normalt". Tur då att man finner tröst när man går ner på knä i trädgården och studerar de tidiga vårlökarna. Här ett gäng snökrokus.
Och snödroppar i massor. En sån här vår vet jag exakt hur mycket jag älskar snödroppar och varför jag satt så många. Jag älskar dem nämligen väldigt mycket! Plockar även in buketter så att jag kan ha dem nära när jag är inomhus och dessutom känna doften.
Hoppas vi ses på mässan i Stockholm nästa vecka. Jag håller föredrag om mina nya böcker torsdag och fredag. Varmt välkomna!
Kram
Eva