lördag 31 december 2011

Ring in det nya


Bara några timmar kvar tills det nya året börjar. Det får symboliseras av en spirande luktärtsplanta. I år ska jag så ännu fler luktärter. Kan liksom inte få nog av dem. 
Vilka blommor ser ni fram emot att fröså 2012? Tipsa gärna om bra frökataloger eller era favoritinköpsställen för fröer så ska jag göra en lista här på bloggen.
Gott Nytt År!
Eva

torsdag 29 december 2011

Under lupp

Ännu en amaryllisbild. Ståndare och pistiller under makroobjektivet. Måste komma ihåg att hålla utkik efter frökapsel på den här.
Allt gott,
Eva

onsdag 28 december 2011

Vinterns drottning

Ni som följer mig på Facebook vet att jag mer än vanligt snurrat in på amaryllis den här julen. Min man räknade till 17 krukor med lökar - en del är dock samma sort. Jag har haft blomning i ett par veckor redan, men nu börjar de riktiga läckerbitarna slå ut. Detta är 'Alfresco', en halvfylld vit med limegrönt svalg.
 En röd amaryllis måste man ju ha. Den är kortare och har mindre blommor än de vanliga, blommor som är halvfyllda och mycket dekorativa. Namnet är 'Fanfare'.
När julen är över är det ju inte fel med amaryllis i mildare färger som den här läckert citrongula 'Lemon Sorbet', också lite mindre blomma men på långa stjälkar.
Vilka är era favoriter i kruka så här års?
Eva

tisdag 27 december 2011

Mat till dem som inget har

 Nu har vi firat jul i dagarna fyra med familj på olika håll. Gissa om det blev mycket mat?! Och trots att vi bara äter och äter är kylskåpet fortfarande fullt. Men det finns de som har det knapert, glöm aldrig det. Själv skänker jag en slant till Rädda Barnen varje månad - så även till jul - och så bjuder jag trädgårdens småfåglar på diverse gott. Mitt fina fågelhus har tyvärr säckat ihop så nu blir det lite mindre charmig men mer praktiska fågelmatare. Det är ju viktigt att fåglarna inte kan sitta och förorena i maten.

Denna fina kula för jordnötter tycker jag är riktigt söt. Jag brukar också lägga ut några äpplen på marken åt koltrastarna. Dessutom har vi låtit bli att gjuta igen ett luftintag som satt ovanför elementet innan vi byggde om köket. Talgoxarna tar sin tillflykt till detta varma ställe och brukar roa sig med att skrämma slag på våra gäster. När fåglarna knackar solrosfröerna mot luftintaget för att komma igenom skalet låter det som om det satt någon med hammare och bankade inne i köksskåpen (men det är tätt så fåglarna kommer inte in i själva huset utan sitter bara i luftintaget). Om vi någon gång flyttar måste jag komma ihåg att berätta detta för de nya invånarna. Så är det väl med gamla hus att de har sina egenheter.
Och kom ihåg att även om det är milt så behöver fåglarna vår hjälp för att klara sig igenom den allra tuffaste tiden.
God fortsättning,
Eva

lördag 24 december 2011

Till er alla

Jag önskar alla mina underbara bloggläsare en riktigt God Jul! Sen starten av bloggen för två år sedan har ni varit på besök över 190 000 gånger. Det värmer mitt hjärta!
Allt gott önskar jag er,
Eva

fredag 23 december 2011

Flöde

Dan före dan. Jag känner ett fantastiskt flöde i arbetet och bara njuter av att skriva. Kanske för att det här inspirerande hjärtat som jag fått av min vän och kollega Monica Palmqvist hänger i fönstret på kontoret. Snart är det lunch och då ska jag ta en välförtjänt ledighet och njuta av helgen tillsammans med min stora och brokiga familj som jag älskar så mycket.
Hoppas ni alla får en God Jul!
Eva

torsdag 22 december 2011

Ja se det ... nähä!

Som skåning (och som snövit amaryllis) kan man stå en lång stund som ett fån i fönstret och glo på de första snöflingorna. Det är så vackert, så magiskt att man vill stanna tiden en stund.
Så fort det blir ljust kastar jag mig ut med nya kameran (!) för att ta några bilder på det vita, men Fader Tö är redan på väg med stora kliv över Sundet.
Täcket blir inte tjockare än att gräsmattan syns igenom. Julklappen är dock inget vanligt paket, utan min kamelia i vinterdräkt. Och nu är snön borta igen. Kanske var det all vinter vi fick den här säsongen för nu pratar prognosmakarna om 10 plusgrader. Men vem vet egentligen? Säkert är i alla fall att vi från och med idag går mot ljusare tider. Yeah!
Goa hälsningar
Eva

onsdag 21 december 2011

Övergiven i jul

 Undrar om en trädgård kan känna sig ensam? Jag gjorde i alla fall ett försök att påminna den här trädgården om att den inte är bortglömd genom att göra ett kort besök i går. Trädäcket fullt av bokollon och nedstormade grenar. Men utsikten är fin!
 Forsythiabersån stod där naken och övergiven. Men björnbären och fingerborgsblommorna lyste grönt.
I landet stod kålhuvudet på ett ben som om det försökte sträcka sig mot himlen från sniglarna. Får se om det klarar sig.
Min egen trädgård är just nu täckt av ett tunt vitt snötäcke, men eftersom nederbörden redan är på väg att övergå i regn så lär det vara borta innan det är ljust nog att springa ut med kameran.
Önskar er alla några lugna dagar fram till jul. För det är väl det som är meningen, att vi ska varva ner nu?
Eva

måndag 19 december 2011

En vit jul


Nu verkar svenskarna delas i två läger - de som drömmer om en vit jul och de som gillar att det är milt och grått. Själv ser jag fördelar med båda. Snö är vackert och ljust, men så länge det är milt kan man pyssla i sin trädgård. Igår var jag till exempel ute och plockade en bukett med julrosor. Tar gärna in en bukett till på julafton.
Allt gott, Eva

lördag 17 december 2011

Jultecken

Så här års borde man ju inte vara ute och spana efter vårtecken, så jag letar jultecken istället! Ormhasselns hanhängen har redan gjort sig beredd på våren. Visst brukar den vara tidig, men det är ju ändå 17 december.

Lejongapen har inte gett upp för säsongen utan satt nya knoppar. Och det var nästan så att jag trodde att jag skulle hitta luktärter också.

 Alunroten blommar för fullt. Men den står förstås i en kruka i växthuset och har blivit grundlurad. Nåja, jag njuter ändå och hoppas den förlåter mig för att jag tog in den för tidigt.

Vårens lökväxter har också börjat komma upp. Pärlhyacinterna brukar ju skjuta upp sina blad tidigt, men här är det även någon nysatt lök som fått fnatt. Måste leta upp etiketten så att jag vet vad det är när den slår ut.
Ha en underbar helg-före-jul utan stress,
Eva

torsdag 15 december 2011

Mildvinterblues


Regnet rinner i gatubrunnarna och det låter som snösmältning. Om man blundar kan man tro att det är vår. Bara fågelsången fattas. I växthuset kämpar övervintrarna för att klara sig igenom denna period. Det är inte kylan som är värst, det är fukten. Vinet ska klippas till ljudet av kameraklick, så därför har jag låtit det vara. Nästa vecka förhoppningsvis. Man ska ju beskära vinet före jul för att det inte ska sava/blöda.

Rensade upp bland vissna blad och mögliga växter inne i bubbelväxthuset. Det bildas mycket kondens när fläkten nästan aldrig slår på - det är helt enkelt inte kallt nog för att den ska gå igång. Eftersom jag har väldigt många växter på övervintring och de står tätt blir det oerhört fuktigt. Lät fläkten gå ett par timmar för att luften skulle torka upp.
 Min halmhatt som fått hänga kvar ute hade det börjat växa något vitt äckel i. Soporna nästa.
Till med och beläggningen på krukorna breder ut sig. Visst är det något vackert över detta, men inte säkert att växterna gillar det. I alla beläggningar trivs svampar och insekter ju.
Annars är det ganska skönt med en mild december tycker jag. Mina skånska gener vill inte ha vinter förrän tidigast på julafton, allra helst inte förrän i januari när jag hunnit slakta julgranen och lägga den över känsliga växter.
Allt gott,
Eva

tisdag 13 december 2011

Ljusa idéer

Idag har jag skrivit så fingrarna blöder. Ny bok håller på att ta form och jag har lovat lämna manus före jul. Nåja, det går framåt. Men om inläggen blir glesare ett tag så vet ni var jag håller hus.
Ville ändå skriva ikväll och tända ett ljus för alla bloggläsare på Lucia som är en favorithögtid. Krukan på bilden har en speciell historia som jag gärna vill berätta.
Under sju år, från årskurs tre till nian, gick jag en kväll i veckan och drejade hos en lokal keramiker, Klas-Göran Klaesson, här från Höganäs, Klase Jr kallad. (Därav en del av min kärlek till keramik tror jag mig ana.)
Hur som helst. I somras besökte jag Sven-Åke i Färlöv i NÖ Skåne. Han hade några vackra krukor till salu. Döm om min förvåning om det inte var Klase från Höganäs som drejat dem. De hade haft ett samarbete och tagit fram dessa fina krukor. Tre av dem fick följa med tillbaka "hem" till Höganäs. Ångrar nästan att det inte blev fler, men jag kanske kör förbi igen. Ja, allt hänger väl ihop här i världen.
Nu väntar jag bara på att min maffiga amaryllis ska skjuta iväg sina stänglar.
Allt gott mina vänner,
Eva

söndag 11 december 2011

En stjärna i jul?

Imorgon, måndag, är det Julstjärnans dag. Kanske ska jag gå ut och köpa mig en då. För det var länge sen jag hade julstjärnor senast.


Under åtta år jobbade jag som redaktör för Allers veckotidnings trädgårdssidor och då skrev jag mycket om julstjärnor varje år. Så mycket att hela huset var fullt av julstjärnor i olika färger, former och storlekar.

Kanske fick jag en överdos? För det kändes som jag blev mätt på julstjärnor. Faktiskt har jag inte haft julstjärnor på flera år, och har därför inga bra bilder på dem.

Bilderna i detta inlägg har jag därför lånat av Stars for Europe som är en organisation som försöker få oss att köpa mer julstjärnor. Och jag undrar om de inte lyckas, för jag tycker bilderna är riktigt fina och stämningsfulla. Faktiskt blir jag riktigt sugen på några egna. Särskilt då om det är Julstjärnans dag och allting på måndag.

Stort grattis till Helens trädgård, Carolina och Karin som vann vallmofröna. Mejla över era adresser på robild(at)live.se så skickar jag hem dem till er. Tack också för alla synpunkter på mina bilder. Det blir säkert mest vanliga bilder framöver, det är ju främst att göra vanliga bilder bättre som jag lärt mig på utbildningen. Det andra är lekstuga.
Trevlig tredje advent och skön vecka,
Eva

lördag 10 december 2011

Bli en vinnare

Vill du vinna vallmofrön? Då måste du vara en av de tre första som kommenterar detta inlägg. Bild på vallmona och fröna i fredagens inlägg (nedan).
Gillar du mitt julfoto? Jag har lekt lite med photoshop och det skulle vara roligt att få respons på vad du tycker om den här typen av vidgjorda bilder.
För ett tag sedan sedan tog jag examen i bildbehandling. 7,5 högskolepoäng! Lite mallig faktiskt, om skrytet tillåts. Och häromdagen beställde jag en ny kamera. Nej, jag ska inte bli fotograf, men vill gärna kunna utvecklas i yrket även på detta område. Jag fotar ju faktiskt en hel del både i jobbet och privat, och alldeles särskilt till bloggen. Så om inte annat så kommer det ju er bloggläsare till godo. Mest fokus ska det förstås ändå bli på växterna, inte på själva bilden. Eller vad säger ni? Vill gärna ha feedback.

Så här såg originalbilden ut.
Ha en underbar tredje advent,
Eva
PS. Vill du kommentera men inte ha fröer. Helt ok. Bara notera det i din kommentar. Jag läser allt!

fredag 9 december 2011

Fröfrossa nu!

Opievallmo, Papaver somniferum, är en av de vackraste ettåringarna tycker jag. Hos mig uppför den sig lite hipp som happ, ibland blir den enkel ibland dubbel. Men vackrast är nog ändå frökapslarna ... som är lika fina på båda. På Claus Dalbys blogg läste jag att fröna gror bäst om de sås nu. Så då är det väl bara att kasta ut fröna (fast jag får nog vänta tills stormen lagt sig annars hamnar de hos grannen).
Men självklart vill jag också dela med mig av mina vallmo. Jag skördade nämligen mängder av frö i somras (nåja mängder och mängder), men tillräckligt så att det räcker till tre av er.
Den här gången kör jag utlottning efter modellen först till kvarn. Det vill säga ni tre som först kommenterar på nästa inlägg här på min blogg har chans att vinna! Så missa inte att hålla utkik här på bloggen i helgen.
Om ni undrar över namnet så kan jag säga ja, det är sån vallmo man får opium ifrån. Men det kräver en hel del kunskap för att få fram opium och jag har inte lärt mig hur, vet inte ens om det går i vårt klimat. Och fröna är faktiskt ätbara, dem kan man ju ha på franskbrödbullar och annat.
En riktigt skön helg önskar
Eva
PS. Ni som redan fått snö kan säkert så fröna till våren istället.

torsdag 8 december 2011

Julen blåser in

Idag har jag suttit och skrivit en artikel om påsken vilket ju känns lite märkligt. Men istället börjar jag äntligen få riktigt julsug. Flertalet klappar är klara (oj så skönt) och blommorna börjar slå ut. (Undrar om det kan vara alla nyutslagna hyacinterna som gett mig lätt nästäppa idag?) Denna amaryllis är dock från i fjol. Men snart ska jag ta mig till Blomsterlandet där det pågår amaryllisutställning. Gissa om det kommer några fler hem då.

Förra året kom vintern tidigt till Skåne, men ännu verkar den långt borta. Istället varnar de för ny storm i morgon. Blää! Jag som julpyntade så fint ute till första advent - men allt blåste sönder. Andra advent blåste också bort och nu vill vädermakterna ta makten över tredje advent också. Men jag ger inte upp! (Tack och lov för växthuset där allt kan stå och vänta på bättre tider utan att förfaras.)
Ha det gott alla där ute!
Eva

onsdag 7 december 2011

Underbara balkong

Så här såg min balkong ut den 11 augusti i år. Redan i februari började jag så fröer för att kunna vara säker på att få tag på plantor till mitt tema för året vitt-limegrönt. Doft skulle det också vara så jag hade flera sorters tobak och luktärter. Tobaksblommorna dominerade sedan balkongen både i utseende och doft. Det var nästan så att doften blev besvärande på kvällarna när vi skulle sova tyckte min man - sovrummet ligger precis innanför. Petuniorna i vertikalodlingshyllan trivdes också kanonfint, liksom snötöreln i krukan på golvet och det nyazeeländska linet i den gröna loppiskrukan som jag tyckte blev en härlig kontrast till de andra nedtonade färgerna. (Bilden blir större om du klickar.)

Att jag kom och tänka på detta nu beror på att igår dök nästa års frökatalog från Nelson Garden - tidningen Trädgårdslandet - ner i min brevlåda. Jag fick ett par förhands-ex eftersom jag blivit intervjuad om min balkong. Ett helt uppslag blev det, nästan så att jag rodnar. Men jag hoppas förstås inspirera fler till att odla på balkongen. Massor av annan härlig läsning är det också i katalogen som samtidigt är en tidning. (Fotot hos mig är taget av fotograf Görgen Persson.)
Men själv tänker jag främst fördjupa mig i katalogdelen. Det börjar klia i fingrarna efter att så. Ni vet, ha jord under naglarna och sånt... Fröfrossa, tänk vilket underbart ord!
Nu är det bara att så och längta dit igen - fast i år blir det ett nytt tema förstås!
Allt gott,
Eva

tisdag 6 december 2011

Ljuva hyacinter

Hyacinter - I love them! Jag kan ärligt talat inte få nog. Så jag frossar gärna hela julhelgen, även om det blir en del nysande (tror inte det är allergi, mer allmän doftkänslighet). De vita doftar dock något mildare, så jag brukar ha fler av dem.
 Här några rosa tillsammans med en härlig amaryllis - som jag inte heller kan få nog av.
 Varje blomma blir som ett konstverk när man går riktigt nära med kameran (makroobjektiv!).
Löken är fin och tål att synas tycker jag, men ibland är det kul att leka med olika tillbehör. Dessa bilder ingick i ett reportage om hyacinter som jag hade i Expressen Leva & Bo för några veckor sedan. Jag jobbar ju mest med fotografer, och det tänker jag inte sluta med - för de har en särskild "blick" för bilder som jag ofta imponeras av. Men ibland kan man inte låta bli att fånga något fint och det kändes kul att få några av mina bilder publicerade.
Allt gott,
Eva

måndag 5 december 2011

Gul Jul


Härligt med bloggare som orkar hålla igång julkalendrar. Särskilt glad blev jag över att hitta fotograf Monica Norrbys "Gul Jul". Visst kan vi behöva lite gult så här i mörka december.
Tipsa gärna om fler julkalendrar så ska jag länka till dem.
Allt gott,
Eva

söndag 4 december 2011

Stämningsfullt i Herrgården


Julmarknaderna översållar Sverige så här års. En del är fina, andra kan man vara utan. Absolut värt ett besök är julmarknaden på Fredriksdal i Helsingborg. Gediget och stort utbud. I Herrgården har bröderna Stig och Bo Dahlin skapat julstämning. När ni ser ovanstående bild förstår ni varför jag fortsättningsvis höll mig till detaljerna. Det var svårt att få skärpa i de stora bilderna och med blixt tappar man all känsla för stämningen. 


Hortensiabollar. Mmm så snyggt.

 Rumsgranen fick gärna ersätta julgranen hos mig, om inte resten av familjen hade protesterat. Kolla in de fina apelsinerna i burken.
 Ett vackert stilleben. Plättarna i luften är verkligen en tacksam krukväxt som ger en fin stämning när som helst på året, även till jul.
 Anjou hette faktiskt stadsträdgårdsmästaren i Helsingborg för många år sedan, nu ger färgen på "hans" päron stämning till ett dukat bord.
 Ett fågelbord, fast med nytt tänkt. Över huvud taget går naturkänslan mycket igenom i arrangemangen vilket jag uppskattar.
 För hundra år sedan var det självklart för de välbesuttna att låta driva rosor, nejlikor och syrener till jul. Vackert!
Amaryllisarna stod för det riktigt färggranna, som man ju också behöver så här års. Nu ska jag ge mig i kast med egna arrangemang. Tyvärr blåser det nog för mycket även idag för att kunna pynta utomhus. Första adventsarrangemangen togs ju av orkanvindar och även idag blåser det friskt. Men som tur är kan jag ju göra fint inomhus.
Skulle vara kul att få tips om de allra bästa julmarknaderna. Är det någon som överraskat dig positivt i år, eller som alltid är lika bra?
Skön söndag,
Eva