måndag 31 oktober 2011

Höst i min trädgård

Det känns nästan lite overkligt - men faktiskt har vi ännu inte haft frost i trädgården. Visst har temperaturen varit nere och nosat under nollan, men eftersom trädgården ligger i stan och därför skyddat så har frosten inte nått ner till växterna på marken. Därför är det mycket som blommar än - till exempel silverax och skugglilja. Annars är det mest lövens höstfärger som lyser upp tillvaron - och grannens studsmatta som skymtar på andra sidan häcken. Det står jag gärna ut med så länge jag får höra grannpojkarnas glädjetjut då och då. (Ett tu tre är de tonåringar och vill inte gå ut alls...)

Pärlrönnen, som är ett nätt litet träd efter många år på sin växtplats, tillhör favoriterna i trädgården så här års. De vita bären mot det orangegula bladverket är vackert.
Strax innan löven faller från smällspirean 'Diablo' lyser de illandes rött i motljuset. Bara man ger sig tid att gå ut med kameran så hittar man så mycket fint.
Allt gott!
Eva

söndag 30 oktober 2011

Sicksack = trend

Den trendigaste krukväxten just nu måste vara sicksackbuske, Corokia cotoneaster. Jag fick min efter ett föredrag hos Landskrona trädgårdsförening för några veckor sedan. Grenarna är läckert zickackiga och bladen silvergröna. Plantan jag fick var köpt i fina blomster- och inredningsbutiken Skumpa och spaljé som också ligger i Landskrona. Har ni inte varit där så måste ni ta en omväg och titta förbi. De röda bären är prydnadsäpplen från Trädgårdsfredag som hållit sig röda och fina i flera veckor.
Sicksackbusken måste hållas lätt fuktig och tas om hand ungefär som en myrten. Eventuellt flyttar jag ut den till myrtenkompisarna framåt jul så att den inte riskerar torka ut när julen kräver all uppmärksamhet. Till våren blommar den med gula blommor på de zickzackiga grenarna.
Allt gott,
Eva

torsdag 27 oktober 2011

Ananasblomma

Äntligen har så min ananassalvia slagit ut i blom. En läckerbit i illandes rött nästan lagom till jul.
Snart lär hela plantan vissna ner för en välbehövlig vintervila. Den går väl i ide, liksom vi människor på något sätt. Tur att pelargonerna fortfarande tokblommar i fönsterkarmarna - det håller humöret uppe. (Undrar bara hur jag ska få plats till julblommorna - men det får bli ett senare problem.)
Allt gott,
Eva
Eva

måndag 24 oktober 2011

Tulpanfrossa med skavsår


Tulpaner är något av det vackraste som finns. Jag tycker till och med att själva lökarna är vackra.


Kanske var det därför jag fick ett ryck tidigare i höst och beställde lökar hos en grossistfirma. Närmare bestämt 600 stycken... + några allium och irisar när jag ändå var i gång.


  Igår påbörjade jag planteringen av 'Sorbet', 'Havran', 'Black Hero', Apricot Beauty' och några till. 200 lökar kom i jorden, på ett ungefär. Bara 400 to go - och jag som redan har skavsår i handen av allt grävande. Nåja, den som vill vara fin... ni vet! Vilka är era favoritlökväxter?
Allt gott,
Eva

söndag 23 oktober 2011

Vinterbonat steg 2


Nu har jag äntligen haft tid att fortsätta vinterbona för de växter som inte tål att övervintra utomhus. (Tidigare har jag berättat om att jag flyttat pelargoner inomhus och lagt knölväxter i källaren.) Nu var det dags att bära in alla mina afrikas blå lilja (undrar hur det kom sig att det blev en samling?) samt diverse annat typ myrten och kryddväxter i "bubbeltältet" som jag brukar kalla lillebror eftersom det står som ett mindre växthus i det stora. Eftersom vi ännu inte haft frostnätter så väntar jag med att dra över själva bubbelplasten. Annars finns risk att växterna kokar där inne - flera soliga dagar tycks ligga framför oss. För säkerhets skull har jag dock kopplat på fläkt och frostvakt samt lagt över fiberduk ifall det skulle krypa ner mot nollan någon natt.
 Vissa växter, sådana som skulle tåla att övervintra ute om de var nergrävda och inte stod i kruka, får klara sig i växthusets kalla del - utanför bubbeltältet. Fikonbusken gräver jag helt enkelt ner i tomatbädden med kruka och allt (man skymtar kanten på krukan i höjd med jorden). Detsamma gör jag med en del sticklingsförökade växter som jag ännu inte hunnit gräva ner samt med vissa nyinköp som inte heller hittat sin växtplats i trädgården ännu.
Taklökarna klarar att stå ute över vintern, men gillar inte när det blir för fuktigt. De senaste vintrarna har jag därför flyttat in några av dem i växthuset där de står torrt och vindskyddat. Ännu fler får följa med in i år eftersom det visat sig funka så bra. På samma sätt övervintrar jag blodgräs, kopparstarr och några andra perenner som är dåligt härdiga och står i kruka.
Sista steget blir att dra över bubbelplasten och vintra in på allvar - vädret får avgöra när det blir.
Ha det gott!
Eva

onsdag 12 oktober 2011

Vårens nyheter

Igår var jag på Elmia Garden i Jönköping, en mässa för branschfolk där bland annat butiksansvariga letar nyheter inför nästa år. Många trädgårdsjournalister var också på plats. Här kommer ett litet axplock av det jag snappade upp. Ovan ryggen på Ulf Fransson, Nelson gardens marknadsföringsansvariga. Han gör reklam för deras nya fröpåsar som är större och innehåller mer information om växten och hur man odlar.
 Vad ska vi ersätta buxbomen med är samtalsämnet för väldigt många. Ett av alternativen kan vara den här järneken, Ilex crenata 'Convexa'.
 De duktiga utvecklarna på Garden Girl presenterar en fröbörs som man kan sätta i bältet när man ska ut och så. Behövs det tänkte jag först, men när jag tänker efter så blir mina fröpåsar alltid antingen blöta eller blåser iväg när jag håller på och sår i grönsakslandet, så jo, om priset blir det rätta skaffar jag en!
 Biologiskt växtskydd är inne! Äntligen får man väl tillägga! Allt fler tillverkare kommer med allt bättre preparat. Här är det jordbruksverket som informerar.
 När komposterade du en kruka sist var frågan i den här montern där man säljer just komposterbara krukor. Materialet är bambu och risstärkelse. Får de bara tag i en duktig designer med färgsinne kan det här bli en verklig hit. 6-9 månader bryts krukan ner på om den jordslås, på fönsterbänken håller den betydligt längre, men inte för evigt.
 Nelsons nya blomsterbänk blir ett måste ha nästa säsong. Jag vill nog ha två förresten, en till balkongen och en till terrassen. Lagom stor och rymlig.
 "En sån här önskar jag mig i 50-års present" utbrast en besökare, och nog ser den onekligen mysig ut, gungan från Dynäs.
 Praktiska redskap som håller kan man inte få nog av. Om dessa klarar min tunga lerjord vågar jag inte lova, men jag gillar det långa skaftet. Undrar om borren är till för maskrosorna eller tulpanlökarna, eller kanske både och? Från Trädgårdsgrossisten (som alltså inte säljer till privatpersoner utan bara till butiker, precis som de flesta övriga utställare).
 Krukor fanns det som vanligt mycket av. Denna svara monter från Alma fastnade min kamera för.
Och jag tror ingen gick förbi den här träbänken från Bali utan att reagera. Klumpig och ful eller helt underbar? Tyckandet gick i sär. Jag tror den blir fantastisk på rätt ställe och priserna var humana, rent av så att man undrade hur många ören snickaren har i lön.
Det var lite av varje, mer kommer när jag får gått igenom bilderna.
Allt gott,
Eva

måndag 10 oktober 2011

Bära, bära, bära

I helgen var det bär- och flyttdags. Jag har ju mina ca 200 krukor och en hel del av dem rymmer växter som behöver vinterförvaras frostfritt. Först tar jag hand om pelargonerna som är mest frostkänsliga av de växter jag sparar. När huset var fullt fyllde jag bilen för transport till skrivarstugan där resten får övervintra.
I källaren där det är frostfritt, nästan helt mörkt och relativt fuktigt övervintrar jag knölväxter av olika slag. Det är mest dahliaknölar (från Trädgårdsfredag där vi redan grävt upp rubbet), samt klöver (oxalis) och chokladblomma. Några knölbegonior ska också få komma ner när det blivit lite kallare.
Dahliaängen såg fortfarande fräsch och fin ut och eftersom vi slapp undan frosten med nöd och näppe kan de blomma flera veckor ännu. Jag plockade hem en jättebukett och lät reste stå för att kanske, kanske kunna hinna med att plocka en sista bukett nästa helg.
Hur ser det då ut hemma hos mig? Jo, det är fullt av pelargoner i varje fönster (utom mot norr där jag tycker det blir för mörkt). Här får de blomma vidare ett tag till. Varför har jag dem inte ute i växthuset? Dels för att det är för kallt (kring 5+) och därmed för fuktigt och dels för att de helt enkelt inte får plats! Jag tycker jag får bättre övervintring sedan jag började ha dem inomhus på vintern. Det brukar dock bli lite problem vid advent då man vill ha lite annat i fönsterkarmarna, men den dagen den sorgen.
Ännu har jag inte flyttat in afrikas lilja, olivträd och sånt som tål en del frost, men jag ska försöka hinna med en del innan nästa helg.
Allt gott,
Eva

Mer citronverbena

 Eftersom flera har frågat hur jag tar sticklingar så kommer en liten visning här. Citronverbenan förökade jag med framgång i pluggboxen, när den blivit tom från sådderna under sommaren. Det gick så bra att jag fick nästan 40 plantor (det finns 49 "pluggar" i boxen). Många presenter blev det!
När jag tar sticklingar följer jag alltid samma schema: klipp en bit av växten som är lätt förvedad, dra eller klipp av bladen på 2/3 av stjälken och stick ned den i jord lika djupt, så att de första bladen nästan vilar mot jordytan. Använd gärna såjord eller blomjord blandad med smågrus, men har du inte det så ta vilken jord som helst. Klipp därefter bort alla blad utom ett eller två ovan jord. (Ju mindre bladyta sticklingen har att försörja med vatten desto mer kan den ägna sig åt rotbildning inbillar jag mig.) Vattna igenom ordentligt, och håll sedan jorden lätt fuktig tills sticklingen är rotad. Enligt ett gammalt tips som verkar funka kan man sätta sticklingarna i en ring intill krukkanten för då tar de sig bättre, men i pluggboxen är ju hålen så små att detta inte är nödvändigt. Enligt min erfarenhet tar denna typ av sticklingar (sk sommarsticklingar) sig bäst under sommaren eftersom de rotar sig bäst när det är varmt och ljust. Då brukar det bara ta några veckor, kanske en månad. Vill du prova så här på hösten så sätt sticklingarna inomhus i ett ljust fönster, eventuellt med tillskottsbelysning morgon och kväll samt mulna dagar.
Lycka till!
Eva
Återkommer med vintersticklingar när det är säsong för detta!

fredag 7 oktober 2011

Tre kryddor i kruka


Alla kryddor jag odlar använder jag inte så flitigt i maten, utan har dem mest för att de är vackra, doftar gott, och ja - för att de är lite udda helt enkelt. Svartvinbärssalvia, Salvia microphylla, är en av dem. En oerhört vacker liten buske som blommar hela säsongen (just nu är den översållad av blommor). Den doftar också underbart av just svarta vinbär.




















Ananassalvia, Salvia elegans, är en annan trevlig kryddväxt. Den doftar som ananasgodis, eller om ni kommer ihåg doften av Pommac som man drack när det fast på 70-talet (och de vuxna drack champagne eller cider). Jag har provat att använda den i maten, men mest har jag den för att den är kul. I år har den också fått blomknoppar, det ska bli kul att se hur de ser ut utslagna!



















Citronverbena, Aloysia citriodora, doftar fantastiskt gott av citrus, mycket mer än citronmeliss. Smaken är dock lite väl parfymerad för att den ska vara riktigt god, men visst kan man göra ett gott måltidsvatten på den.
Alla dessa tre odlar jag i kruka eftersom de inte övervintrar utomhus i vårt klimat. Nu har jag flyttat in dem i växthuset och så småningom, när det blir kallare, får de övervintra under bubbelplast där det är ljust och frostfritt. Ananassalvian vissnar ner och citronverbenan tappar alla sina blad så de borde gå att ha mörkt, medan svartvinbärssalvian behåller sina blad hela vintern och behöver därför ljuset. En kul grej är också att alla tre är urlätta att ta sticklingar på. Jag vet inte hur många citronverbenaplantor jag gav bort förra året, men många var det!
Måste också skicka en hälsning till Växthusmadam som stod bakom receptet på de goda örtkakorna som Anette hade bakat till mitt föredrag i Landskrona igår. Tack båda ni och tack alla som kom, det var kul med så mycket fin respons.
Ha en skön helg,
Eva

torsdag 6 oktober 2011

Vinnare 2012!

2012 års Trädgårdskalender är här! Det är faktiskt 6-års jubileum för min medverkan i denna kalender som ges ut av Burde förlag. Sedan 2007 har jag alltså skrivit de små funderingarna och trädgårdstipsen som finns i kalendern varje månad. Bilderna är liksom tidigare tagna av fotograf Eva Lie. Annars är det som en "vanlig" kalender där du kan fylla i dag för dag vad du gör, antingen som en helt traditionell jobb- och fritidskalender, eller som en trädgårdsdagbok. Det finns också små rutor där man kan kryssa i vilket typ av väder det varit. Ganska kul att gå tillbaka till faktiskt.
Jag lottar ut två kalendrar bland er 209 som är följare till min blogg. Vinnare är Anja med bloggen Anjas Hill och Karin med bloggen Mina rum. Grattis! (Mejla era postadresser så kommer kalendern med posten.)
Är det någon som vill köpa kalendern till sig själv eller för att ge bort (bra julklapp) så finns den att köpa i bok- och pappershandeln. Du kan också beställa direkt av mig - då kostar den 150 kr inkl porto och då får du fyra vackra vykort ur boken En lisa för själen på köpet. Lägg inte beställningen i kommentarsfältet, utan mejla direkt på eva (at)robild.se. Jag har ett begränsat antal, så när de är slut är de slut.
Nu ska jag ladda för att göra kvällens föredrag till en ljuspunkt i detta ruskväder (blåst och regn).
Allt gott,
Eva

onsdag 5 oktober 2011

Att passa sig för frosten

Nu hotar de med att de första frostnätterna kan komma när som helst även om det låter tidigt för våra breddgrader. Men det är trist att förlora något man gärna vill spara, så jag flyttar in de växter i kruka som jag absolut vill spara till nästa år i växthuset. En av de växter som jag provat själv för första gången i år är nyzeeländskt lin, Phormiumm tenax 'Atropurpureum'. Den är verkligen snygg till allt det gröna tycker jag. Och dessutom gillar jag krukan som jag hittat på loppis. Pelargonerna ska få flytta in från växthuset till fönsterkarmen i vardagsrummet (som vanligt lär den inte räcka till) för att göra plats till sånt som så småningom ska in i mitt frostfria tält inne i växthuset, typ myrten och afrikas blå lilja. Jag väntar med att flytta in växter som tål en frostknäpp, som olivträden för de mår bäst ute eller i kalla delen av växthuset. Några sommarblommor som är riktigt fina får också flytta med så att jag kan njuta av dem när jag tar en kopp kaffe i växthuset.
Du är väl följare på min blogg? Ny utlottning bland följarna är på gång.
Och har du tid och lust ses vi i Landkrona på torsdag kväll!
Allt gott,
Eva

måndag 3 oktober 2011

Solmogen höst

 Vilken underbar helg vi har haft med sol och höstens alla fröjder. Jag älskar vildvinet när det hänger som röda gardiner vid dammen. Många perenner har uppskattat de senaste veckornas värme och blommar om, som de spanska nävorna som syns i botten på bilden.
Jag fortsätter också att frossa i vindruvor. Att kunna gå ut i växthuset och plocka en klase att äta som snacks vid datorn när jag sitter och skriver på mina olika reportage är verkligen lyx. Underbart att veta att det aldrig varit en besprutningsflaska i närheten, och goda är de också.
Allt gott mina underbara bloggvänner!
Eva