fredag 30 september 2011

Smakrikt föredrag

På torsdag i nästa vecka håller jag föredrag i Landskrona. Det kommer att handla om örter och lökar, två saker som jag verkligen gillar. Jag kommer bland annat att avslöja vilka kryddor som finns i mitt "basskafferi" och vilka jag odlar bara för att de är snygga. Det blir också tips på en och annan huskur och några skrönor som man kan välja om man vill tro på. Kanske smyger sig ogräsen också in på ett minimalt hörn. Ni vet vad...
Gott är det med örter, förstås! Jag delar självklart med mig av några recept. Vad sägs om lavendelskorpor? (Oj vad jag tycker om Lovisa Burfitts kakfat förresten!)
Efter paus kommer jag att frossa i lökar, både vanliga vårlökar som narcisser och tulpaner och sådana som man måste hålla utkik efter i specialkataloger. Tänk vad Landskrona kommer att blomma våren 2012 efter detta!
Det är Landskrona trädgårdssällskap som står för arrangemanget som hålls i Församlingshemmet kl 18.30, den 6/10 alltså. Varmt välkomna!
En skön helg,
Eva

onsdag 28 september 2011

Före och efter


Jag hoppas ni också tycker det är kul att se före-efter bilder. I veckan var jag och fixade till det sista på Trädgårdsfredag, ni vet tömde krukor, grävde ner de sista vårlökarna, flyttade in trädgårdsmöbler och tog upp de dahlior som inte hans med under inspelningen. Ni vet sånt man måste göra inför hösten, fast här blev det lite i tidigaste laget. Hade svårt att slita mig från trädgården som jag ju följt hela växtsäsongen och där vi verkligen gjort skillnad! Se själva på laduväggen. Och då hade vi ändå rensat ogräs rätt länge när denna bilden togs. Säger bara: björnbärssly: usch och aj! 


Jag gillar att vi tagit tillvara saker som vi hittat i ladan (en skattkammare!) - som de gamla fönsterna som blev tomathus, byrån som blev örtagård och sängbottnen som blev luktärtsstöd. Luktärterna har tokblommat hela sommaren! Och klockrankan tog sig på slutet då den hängde sig i stuprännan.


 Här hade vi lite huvudbry, skulle det gå att få till en mysig skogsstig här utan för stora ingrepp, men ändå så att tittarna såg skillnad? Bland annat ville vi få fram en tydlig gång så att vi inte skulle trampa ner överallt när vi jobbar och springer fram och tillbaka. Utöver Pernilla, John och Tareq är det alltid minst fyra personer till på plats så det är många fötter som ska fram.

 Nu tog jag bilden från andra hållet, och nog har det blivit tydligt var man ska gå - det var ju ett av problemen. Nu trampar ingen ner kirskålen i onödan (skämt åsido, där växer ju lite annat också). Grinden blev pricken över i tycker jag.
 Den stora perennrabatten gjorde vi verkligen från scratch, där det tidigare bara funnits gammal gräsmatta. Och tänk vad det växte på bara en säsong. Bra underarbete, fin kvalitet på växterna och så massor av värme och regn gjorde susen.
 Mest imponerad är jag över temyntorna som blommat hur länge som helst och fortfarande är fina även om de börjar bli bruna nu.

Tack vare den kvinna som flyttade hit för drygt 60 år sedan och älskade sin trädgård dyker det upp spännande växter, bland annat flera olika sorters tidlösa, Colchium. De tränger sig upp genom den ovårdade gräsmattan och bara tokblommar. Nästan så man blir avundsjuk och defintivt så att man blir sugen att köpa fler och plantera hemma. Kan de blomma i en sån här övergiven miljö måste de kunna blomma var som helst.


Men trots en hel säsong är vi långt ifrån färdiga. Framsidan har vi inte ens hunnit ta tag i. Oj, oj så spännande det skulle kunna bli.
På fredag sänds avsnitt sex som vi spelade in för ungefär tre veckor sedan (så lång tid tar det att klippa och göra övrigt tekniskt arbete med programmet).
Allt gott,
Eva

torsdag 22 september 2011

Äventyret slut - nu börjar det!

Mitt tv-äventyr är över. Igår spelade vi in säsongens sista program av Trädgårdsfredag med Pernilla Månsson-Colt, John Taylor, Tareq Taylor och det otroligt duktiga gänget bakom kameran. Det har varit både roligt, lärorikt och för mig personligen helt fantastiskt att få vara med bakom programmet och jobba med ett helt gäng rutinerade tv-proffs. Ni får gärna hålla tummarna för en fortsättning 2012. I rutan är det ju dessutom ett antal program kvar. Svt sänder Trädgårdsfredag varje fredagkväll till den 14 oktober och för er som brukar somna i soffan - på svt play. Som vanligt finns också extramaterial på webben.
Det är också dags att utse vinnarna i tävlingen om magnoliafrön: Hans på Svanås trädgård, Anna-Maria på Amj Trädgårdsjänst, Mariana på M/S Design, Monica på Livsnjutare, Maria på Sabelhagens olivlund och Helena på Helenas Trädgård blev de lyckliga denna gång. Hör av er med postadress så skickar jag var sitt kuvert med Wada's Memory-to be. Och visst är det ett äventyr att följa en växt från frö till planta!
Ni som inte vann - det blir fler utlottningar längre fram i höst.
Allt gott,
Eva


tisdag 20 september 2011

Fria fröer


Idag har jag plockat de här fröerna i min trädgård. Ja, det är bär och fröna finns inuti, men det är inte poängen. Jag tänkte istället berätta att jag tänkte lotta ut dessa fröer till några personer i min lista med "följare" senare i veckan.

 Vad är det då för fröer? Kanske känner du igen växten på denna bild? Jovisst är det en magnolia, nämligen 'Wada's Memory', en korsning med Magnolia kobus. Den tillhör de härdigare magnoliorna och går till zon 4, kanske till och med zon 5 i skyddat läge.
Så här såg det ut i våras när trädet, som är tio år gammalt och cirka 5 meter högt, blommade i min trädgård. Vill ha, vill ha - eller? Jag har provat att så förut och det har gått bra, så du som har tålamod - ta chansen och bli följare om du inte redan är det.
Om du tycker det verkar för svårt med magnolia-sådd kan du istället välja fröer från engelsk vallmo, Meconopsis cambrica, en vallmo som trivs i skugga och halvskugga och gärna frösår sig. Bara att strö ut fröerna på lämpligt ställe och hålla tummarna!
Allt gott,
Eva

måndag 19 september 2011

Farlig passion

Jag har några riktiga passioner. Tulpaner är en av dem. Fick en holländsk grossistkatalog på sensommaren och häromdagen tog jag fram och bläddrade i den. Så mååånga fiiina tulpaner det finns!
 Det är ju inte så att jag inte har några tulpaner sedan tidigare (bilden togs i våras), men många tulpaner är ju att betrakta mer eller mindre som ettåringar så man måste sätta några nya varje höst för att var säker på att få den där maffiga känslan varje vår.
 Kryssade i en 6-7 sorter som skulle passa perfekt att komplettera rabatterna med. Kände mig ganska duktig som begränsade mig någotsånär.
Insåg ju ganska snart, att firman bara säljer i 100-pack. Får nog ge bort en del lökar misstänker jag. Undrar hur länge jag måste ta semester för att hinna få ner dem i tid. Men tänk hur maffigt det skulle bli i min 800 kvms-trädgård om 700 tulpaner blommade samtidigt! Tur det är rådjursfritt här i stan där jag bor.
Allt gott,
Eva

lördag 17 september 2011

Klädd i höst

Min trädgård är vackrast - och som mest intressant inbillar jag mig - under vår och höst. Nu är det många skönheter som blommar. En av favvisarna är den vita tidlösan, Colchium autumnale 'Album'. Om det är någon som förtjänar epitetet "nakna jungfrun" är det väl denna?
Om någon undrar står den i samma stenparti som den späda höstsnöklockan som jag visade häromdagen. Tidlösan är ca 20 cm hög och den andra 12-15, men genom att de står i en upphöjd bädd kommer man ändå hyfsat nära för att titta på dem.
På norrsidan stormtrivs hårig skugglilja, Tricyrtis hirta, vacker som en orkidé, eller hur? Den har bildat en så stor klump att jag "tvingats" dela den i två. Blommar länge - fram till första rejäla frosten - som jag hoppas dröjer minst en månad till.
En skön helg på er!
Eva

torsdag 15 september 2011

Drömväxthus

I helgen var jag på hantverksdag på Kreativt i Kullabygden utanför Höganäs. Bland utställarna fanns många begåvade hantverkare (och tack och lov inget trist krimskrams alls, bara vackra grejer med kvalitet). En av dem jag imponerades mest av var unga Johanna Bianca Rehn som är tecknare och illustratör. Bilden är inscannad från ett vykort jag köpte och som i sin tur kommer från boken Addi & Virriga Pappan.
Gissa om jag skulle vilja ha precis ett sådant underbart växthus som tjejen på bilden!

Här skymtar lite av mitt eget traditionella växthus (antracitgrått aluminiumhus från Willab Garden). Även om huset inte är så fantasifullt så älskar jag det. Här odlar jag tomater, gurka, chili, vindruvor och pelargoner samt lite annat smått och gott. Det finns också en skön fåtölj för lata stunder samt ett matbord med plats för fyra. Snart ska jag bjuda in ett helt tjejgäng på skördefest under vinrankan som dignar av frukt så här års. Tills dess måste jag röja och stuva om, samt duka fint förstås. Det skulle vara kul att veta mer om vilka växthus ni har och hur ni använder dem (umgänge, vila, odling - av vad?). Om du inte har växthus, hur skulle ditt drömväxthus se ut?
Allt gott,
Eva

tisdag 13 september 2011

Liten skönhet

En av de minsta blommorna i min trädgård, men också en av de vackraste, är höstsnöcklockan, Acis autumnalis, som blommar just nu. På tunna, tunna stjälkar, vajar den söta lilla klockan. Tidigare hörde den till Leucojum-släktet, men har fått byta. Lite svår att få skarp på bild eftersom den aldrig står stilla (särskilt inte idag när stormen Katja blåser förbi), så ni får hålla till godo med detta.
Allt gott,
Eva

söndag 11 september 2011

Naturgodis

 I helgen har det varit skördefest på min hemmaplan, dvs Kullabygden i NV Skåne. Jag har varit ute på två rundor och kommit hem med diverse gott såsom ekoägg, Vikentomater, majskolvar, kronärtskockor, krukor (hoppsan), Kullamust, surdegsbullar, honung, potatis, äpplen och päron (världens godaste Clara Fries). Passade också på att besöka växtbutiken i Farhult som alltid är öppen. Här finns ingen personal utan man plockar själv och lägger pengarna i en låda. Ofta åker jag förbi för att köpa deras ekologiska ägg för 50 kr, och har man ingen växel så kan man alltid ta två perenner med hem istället, de kostar nämligen alltid 25 kr/st. Praktiskt!
 Jag älskar att vi har ett samhälle där man fortfarande vågar lita på sina kunder. Sådana här försäljningsställen finns lite här och var under sommaren. Önskar att de vore ännu fler!
Var också på Kullalamm och i köttbutiken i Brunnby. Finfint kött från frigående djur på båda ställena. Lyx att ha det inpå knutarna. På Brunnby Boställe har de också sin egen tjuren Ferdinand. Man kliver inte över staketet där kan jag lova. Dessutom hann dottern och jag med en sväng till Kreativt i Kullabygden som arrangerades på en gård på landet. Hög kvalitet på fint hantverk, toppen för mig som aldrig får tillräckligt med tid att pyssla. Nästa gång slår jag till på en hypertufakruka också!
Det bästa med att bo här att de här butikerna inte bara har öppet under sådana här skördejippon utan även annars, åtminstone på helgerna.
Ha en underbar vecka,
Eva

torsdag 8 september 2011

Höstkänslor

Blåst och regn har skapat rejäl höststämning, nästan lite för bra faktiskt (man vill ju gärna att sommaren liksom spiller över lite på hösten). Men å andra sidan är det ju kul att byta ut en del sommarblommor i krukorna till fräscha höstväxter. Bäst av allt är nog prydnadsgräsen som vajar i höstvinden (!). Detta är bronsstarr 'Bronco' som matchar min färgstarka ullschal.
Bladväxter är också kul så här på hösten, inte minst för att de håller så länge. Alunrot av alla de slag är förstås självklara, men den vänstra är en nyhet för mig. Det är inte silverek, utan gråklint, Centaurea cineraria, med underbart silvriga blad. Ska bli kul att följa under höst och vinter.
Lite höstblomning vill man också ha. Så här i början på hösten föredrar jag faktiskt höstglöd och cyklamen som stormtrivs ute tills det börjar närma sig nollstrecket. Bollkryss är normalt ingen favorit, men i den här fina pilkorgen som jag köpte av den danske pilmakaren på Sofiero blev det snyggt med lite gulorange tycker jag. Det är först längre fram, när det blir kallt på riktigt, som jag brukar byta till ljung och andra tuffingar.
Vad har ni helst i höstkrukorna?
Allt gott,
Eva

tisdag 6 september 2011

Vägen till himmelriket

 Ett litet bi vaknar och skakar på sig.
 Aawh, backar långsamt ur sovrummet.
 Om man skulle ge sig ut på en liten flygtur?
 Känner mig lite tung i huvudet. (Kan man skylla på för mycket pollen igår kväll?) Det får bli en promenad istället.
 Wow, rätt spännande här på baksidan faktiskt.
 Fast jag undrar om det inte var bättre på framsidan trots allt.
 Oj! Vad skådar mitt öga om inte: LJUSET!
Hrm, inte så illa det här. Och inte kan det väl inte skada med en liten återställare? Tror jag stannar här.
Vid pennan,
Eva

måndag 5 september 2011

Varav hjärtat är fullt

Fick ett energiryck i helgen. Det började redan på fredageftermiddagen då jag inspirerad av ett bokprojekt tog fram sågen. Stora beskärningssågen. Och lååånga stegen. Samt det extremt energiska humöret. Att man kan bli på sådant beskärningshumör? Det gigantiska plommonträdet som skuggar rosor och rabatter låg sämst till. Var tvungen att flytta in stegen till grannen och såga lite från deras håll också. Jag tror jag tog bort hälften av bladmassan. Man kan kanske tro att jag sågat ner trädet helt med tanke på hur det fyllde carporten, men det ser nu ut som ett helt hanterbart fruktträd istället för ett gigantiskt sådan. Vi får se om det klarar pärsen. Kanske blev det för mycket på en gång. Tur jag har ett plommonträd till... Å andra sidan är det ju JAS-tider som är perfekt för just beskärning av stenfrukter. Sedan var det bara att gå loss lite på flädern (tala om "skräpträd" - fast ett härligt sånt) och lyfta kronan på valnötsträdet när jag ändå var i farten.
Lördagens uppgift var sedan självskriven: två fullastade släpkärror till tippens trädgårdsavfallsanläggning. Visst kunde jag gjort ved och flis av alltihopa, och jag sparade några grova grenar som ved, men om sanningen ska fram inte så mycket helt enkelt eftersom sågarmen var trött (!). Och på tippen gör de i alla fall flis och kompostjord av resterna.
Tack förresten för alla goda bloggtips. Några av er ligger redan i spalten här intill och det ska bli härligt att följa era trädgårdsbravader.
Allt gott!
Eva
Christina - din överraskning för att bli följare nr 200 kommer på posten om du mejlar din adress. Alla andra följare, misströsta inte - jag kommer att lotta ut lite saker då och då framöver.

söndag 4 september 2011

Bloggfavoriter

Jag har en bekännelse: Jag har varit dålig på att läsa andra bloggar under sommaren. (Och när jag läst har jag haft strul med kommenteringsfältet, men det blev bättre sedan jag bytte webläsare från Internet Explorer till Google Crome.) Det är knappt tiden räcker till att göra egna inlägg när jobbet går för högtryck och trädgården lockar. Dessutom tar Facebook en del av den tid jag tidigare lagt i bloggvärlden, och några av er finns ju där också. Om du har FB så skicka gärna en vänförfrågan så hörs vi där. Berit med My Rented Garden är en av mina FB-vänner. Nu har jag uppdaterat min lista med favoritträdgårdsbloggar här till vänster på sidan så att hennes blogg och några andra också finns med. Förhoppningsvis ska jag också bli bättre på att besöka er och kommentera.
Har du en trädgårdsblogg som jag ännu inte hittat till? Eller har du en favorit som du tycker jag ska upptäcka? Skriv då en kommentar så ska jag ordna det! Det är inget fjäsk utan bara lite vanligt hederligt tiggande som skulle göra min vardag lite enklare. Jag vill ju följa vad ni gör - bloggandet ska ju inte vara någon envägskommunikation tycker jag.
Men just nu lockar trädgården. Mer jord och mindre datordamm under naglarna, tack!
Ha en skön söndag,
Eva

fredag 2 september 2011

Årets finaste

Ibland skulle jag vilja vara på två ställen samtidigt. Typ igår när Drömhem firade Årets vackraste trädgård hemma hos Birgitta med bloggen Glädjekällan. Reportaget i tidningens aktuella nummer har jag skrivit och Annika Christensen fotat. Stort jättegrattis Birgitta. Du är så värd detta pris! Din trädgård är en av de allra vackraste jag någonsin besökt - och då har jag varit i många. Dessutom är bloggen fantastisk!
Allt gott,
Eva

torsdag 1 september 2011

Bara njuter!

Nu i september mognar vindruvorna i växthuset. Mängder av klasar hänger från taket. Varje morgon äter jag några på frukostfilen och det är riktig vardagslyx. Börjar också känna ett behov av att bjuda till fest under vindruvsrankorna. Då skulle jag fått städat också ....
Allt gott,
Eva
PS. Tipsa någon att bli följare på min blogg och både du och den nya följaren kan vinna en överraskning vardera! Kolla i spalten till vänster och mejla mig era adresser. Vinnaren lottas när jag nått över 200 följare vilket är nära nu!