onsdag 30 mars 2011

Mera mässa

Äntligen har jag hunnit samla mig för att visa några fler bilder från mässan. Alla i det här inlägget är tagna bland inspirationsbalkongerna. Det jag spontant gillade bästa var den här montern. Troligtvis för att den andades lugn bland allt folk och alla prylar på mässan. Jag gillar fortfarande färgskalan och björkstammen i hörnet, men tycker kanske ändå att det är lite för lite blommor för att skapa en balkong i min verklighet. Det är förstås svårt att skapa sommarstämning med det begränsade urval av växter som finns så här års, men här är det trots allt en del odlarkänsla vilket jag uppskattar. Och så älskar jag gamla trälådor. Det här växtskåpet tycker jag också om, även om jag undrar om det kanske varit bättre med kanalplast i taket för att växterna ska få tillräckligt med ljus. Men det beror förstås på var man placerar det. Snyggt är det i alla fall. Här var det soligt och glatt. Undrar om inte gult är en modefärg. Men även om pelargonen är läcker så är det för mycket strandliv över den här för min smak. Gulligt, blommigt, rutigt och färgstarkt. Allt på en gång. För mig blir det bara för mycket - inte minst i mässvimlet som redan svämmar över av den här sortens montrar. Här är det färgstarkt på ett mer smakfullt sätt tycker jag. Urläckra stolar - men ta bort madonnan, hon hade passat bättre någon annanstans. Förra året spådde jag att svart en den nya trendfärgen, och se så snyggt växterna framträder mot en svart vägg. Lite mer svart ska jag verkligen försöka få in i min trädgård i sommar.

Här är en annan av balkongerna som gick i mörk färgskala. Jag tycker det skapar ett lugn och en skön känsla. Men hallå - balkonginspiratörer - är det inte en trädgårdsmässa i första hand? Var är fokuset på det som växer???

Allt gott,

Eva

PS. Dags för föredrag igen. "En lisa för själen" imorgon torsdag den 31 mars kl 19 på Kulturhuset Fyren i Kungsbacka. (Nästa vecka Landskronas tur!). Vore kul om ni ville komma.

lördag 26 mars 2011

Mässrapport



Efter tre dagar på Trädgårdsmässan är jag både trött i huvudet och fötterna. Dessutom har jag nästan tappat rösten av den torra luften i kombination med att prata med alla. Men visst har det varit härligt att tanka vår och blommor!



Trädgårdsmöbeltrenden går åt det genuina alternativt exklusiv plast. Jag föredrar trä, som i de här vackra traditionella hälsingemöblerna.


Har för en gång skull inte förköpt mig, men visst blev det en hel del fröer, bland annat från Örtagården som har mycket chili och spännande kryddväxter.



Avskavda möbler och fönster är fortfarande inne. Och kamelior blir liksom aldrig fel, särskilt fint blir det perfekta i kombination med det slitna.



Gro Form med "Urban Farming" utsågs till årets monter. Rostigt och stadsaktigt i kombination med ätbart är melodin. Kanske mer kul än snyggt, men om den får fler att odla i stan så jublar jag och redaktionen på Odla med Stadsgrönt. (Årets säsong drar igång i april.)


Hos Wij trädgårdar stod det här vackra mosaikbadkaret. Om jag hade en trädgård utan insyn från grannarna så skulle jag sätta det på önskelistan.
Gröna Pennklubbens ordförande Hannu Sarenström delade ut Årets Gröna Pennpris till Henrik Zetterlund som jobbar på Botaniska i Göteborg. Hipp Hipp Hurra!


Skåne lockade med en äppeltavla gjord av Emma Karp Lundström. Jag tog en bild ur Nordvästskånskt perspektiv med Kullaberg i förgrunden och fick nästan lite hemlängtan...
Ska bli kul att se vad ni andra hittade på mässan. Man ser alltid olika saker!
Allt gott,
Eva

fredag 25 mars 2011

Årets pelargon



Det är lite bökigt att blogga från laptopen som inte har de bildbehandlingsprogram jag är van vid. Här kommer i alla fall en bild på årets pelargon - 'Queen Wien'. Det är en orangeröd pelargon med mörkt bladverk som verkligen lyser upp. Inte min favoritfärg egentligen, men den har en förmåga att lyfta en samling med pastellfärgade pelargoner. Och just när det gäller pelargoner gillar jag att blanda hej vilt. Gummistövlarna hade jag också gärna haft, fast kanske inte med blommor i då.
Allt gott!
(Och kom gärna fram och säg hej om jag inte känner igen er i vimlet på mässan - jag är kvar hela lördagen!)
Eva

tisdag 22 mars 2011

Snöblommor


Idag plockade jag årets första snödroppsbukett. Givetvis fick den plats i min finaste lilla vas. Ni har väl stoppat näsan i snödropparna och känt den ljuva doften?!
Eva
Nu är mina föredragstider på mässan Nordiska Trädgårdar i Stockholm klara:
Torsdag 24/3 kl 15:30 scen "Längtan", fredag 25/3 kl 14:30 scen "Längtan", lördag 26/3 kl 15:30 scen "Jordnära". Temat för alla tre föredragen är "Medelhav för alla sinnen". Jag kommer också att finnas i Blomsterlandets monter då och då under fredag och lördag. Varmt välkomna!

söndag 20 mars 2011

Nya tag


Det känns som att det var årets sista tulpanbukett. Eller så blev den bara stående med kastnjegrenarna i vasen för länge. Ett vackert farväl hur som helst.
Ha en underbar vecka.
Eva
PS Ses vi i Stockholm? Jag är på mässan torsdag, fredag och lördag!

Kreativ söndag


Har tillbringat denna söndag med att plantera om pelargoner. Skönt att få det gjort, men särskilt kreativt är det inte. Mest slabb med blöt jord känns det som.
Istället vill jag tipsa om ett evenemang i Kullabygden nästa söndag. Det är en minimässa kallad Kreativt i Kullabygden som hålls i Täppeshusen utanför Höganäs. Läs mer på Simsalabims blogg.
Fortsatt skön helg önskar
Eva

fredag 18 mars 2011

Det kommer upp



Äntligen har det blivit liv i pluggboxen. Nu drömmer jag om sommarblomsängar och prunkande grönsaksland. Mmmm.



Plantor på tillväxt i olika stadier. Det spelar ingen roll om det ligger snömögel ute, inne är det vårkännig i alla fall!
Allt gott!
Eva

onsdag 16 mars 2011

Sötnos i rosa



Det här är en ljuvlig liten skönhet, dvärgcyklamen, Cyclamen coum, som jag lyckats med för första gången. Tidigare har jag planterat den i stenpartiet, men det har inte funkat. I fjol lärde mig Carina Larsson på Ulriksdal att den trivs med lågt pH och föreslog att jag skulle plantera den i ren torvmull, i en kruka. Sagt och gjort!



Det gick vägen! Krukan stod ute i skuggan hela sommaren och har övervintrat i kallväxthuset (utan något annat skydd än det växthuset ger). Blommorna är pyttepyttesmå men så älskvärda. Så nu har jag en daglig anledning att ta en promenad ut till växthuset.
Allt gott,
Eva
PS Ikväll ses vi på Boxholms bibliotek alla Östgötar. För västkustbor, landskroniter och stockholmare står tider för mina föredrag på hemsidan www.robild.se Välkomna!

söndag 13 mars 2011

Vår i luften


Idag har det verkligen varit vår i luften. Och på marken. Gick ner på knä för att fånga snödropparna.



De dubbla är också på väg upp.


Stora fång = gilla!



Borde ut och röja lite också, men har inte hunnit med det. Och vägrar dåligt samvete. Nu är det njuta som gäller!
Allt gott
Eva

lördag 12 mars 2011

Japan och Boxholm



Idag har japanerna vaknat upp till ett land i kaos. Mina tankar går till folket där och alla som känner någon på plats. Även om jag visade japanbilder för någon vecka sedan blir det därför fler idag.
Det är omöjligt att inte fångas av japanernas filosofi när det gäller trädgård. Att stå under ett blommande körsbärsträd vid ett tempel i Kyoto är ett av de tillfällen i livet som man aldrig glömmer.


Japanska trädgårdar i verkligheten har inte så mycket med den bild av japanska trädgårdar att göra som vi ser i olika "japaninspirerad" trädgårdsanläggningar i Europa. Hur underbara körsbärsträden än är det mest fascinerande hur de jobbar med den gröna stommen. Varje växt beskärs för att bli så vacker som möjligt, utan att förlora sin naturliga karaktär. Allra man gallrar bland barren är till exempel inget ovanligt.



Dessutom älskar man mossa - som många svenskar av någon anledning inte gillar (särskilt inte i gräsmattan). Men hur vackert är inte detta.

Jag vill också hälsa alla välkomna till Boxholms bibliotek på onsdag den 16 mars kl 19 då jag ska hålla föredraget En lisa för själen. Boxholm ligger ca 30 min från Linköping och inte heller så långt från Tranås, Mjölby och Ödeshög.
Allt gott
Eva

tisdag 8 mars 2011

Djuriskt blommigt


Några sista bilder från mässan i helgen. Det blir djuriskt tema - för plötsligt verkar det mer populärt än någonsin att ha djur i trädgården. Och visst, ska jag ha rådjur i min trädgård får de gärna se ut som hos Moderådet och Mäster Grön.



Myror i plast från Flyinge plantskola.



En blommig fågel tronade på en av inspirationsbalkongerna.



Och en söt hund i en av de andra. (Lägg märke till marktäckningsmaterialet - ostbågar!)



Kanske tog de här priset som mässans fulaste djur? Ni avgör själva.
Allt gott,
Eva

lördag 5 mars 2011

Något lånat, något fått, något gammalt, något nytt, något blått



Det är nästan som att välja ny brudutstyrsel, det där att nosa reda på vilka trender som gäller för trädgården just nu. Var på Skånsk Trädgård i torsdags och här är ett axplock bilder. Jag gillade stöket i den här montern, kanske för att collaget påminde mig om dem jag brukade göra när jag var ung. Tänk att göra något liknande med fröpåsar.



Det är något visst med dörrar, är det inte? Dessa med rosor på hos Carima var fina tycker jag.



Ja, och här är det nötta, skavda och till synes ärvda (dessutom något blått...) Visst har man sett det förut och så, men jag gillar det i alla fall, särskilt ihop med alla fräscha vårlökar.



Ska man ta pulsen på trenderna ska man alltid snegla på Svenska Moderådet som har fingret högt upp i luften och vet vad som är på gång. Här har de samarbetat med Mäster Grön och gjort en 70-tals inspirerad monter med gröna krukväxter typ monstera. Man är väl gammal som inte faller pladask. Snyggt genomfört ändå tycker jag. Dessutom fick de mig att känna mig väldigt inne eftersom de bjöd på pelargonkaka. (Vem hade det på bloggen för ett par veckor sedan redan?)



Och den här flätade stolen i pil (som faktiskt börjat slå små skott!) hade jag väldigt gärna haft hos mig. Tydligt att gränserna mellan inne och ute blir allt mer flytande.



Och att det är inne att vara ute slår moderådet fast i nästa monter som går i svart och vitt och ska tilltala min generation (60-talisterna). Och ja - jag drömmer om en hammock med lika skönt gung som den vi hade hemma på 70-talet, men i denna betydligt snyggare modell.


Var det inget folk på mässan undrar ni kanske, men vi i pressen släpptes ju in lite för tidigt innan publiktillströmningen börjat. Här i Allt om Trädgård monter stod tre välbekanta personer. Snygga formgivaren Cecilia Tukiainen (här med ryggen mot kameran) som gör vackra vepor bland annat, söta och duktiga Liv Göransson från Hedentorps plantskola och tjusige Peter Nilsson, keramiker från Kullabygden som drejar mina favoritkrukor.
Ja det skulle väl till Nordvästskåningar för att göra något riktigt bra i Malmö ;)
Allt gott!
Eva
Om jag shoppade? Så jag shoppade! Sättpotatis, pluggplantor, rosmarin, julros och lite annat smått och gott. Det drar verkligen i trädgårdstarmen så här års!

onsdag 2 mars 2011

Smygstart i söder


Imorgon smygstartar våren i Malmö. Jag kommer att vara där i minglet under förmiddag och tidig eftermiddag. Inga föredrag eller framträdanden dock.
Kul om vi ses!
Eva