söndag 30 januari 2011

Azalean är okej



Man får sätta hur mycket tantstämpel som helst på azalea. Jag älskar den ändå! De finaste sorterna finns i butik så här på vårkanten tycker jag. De är skirare och blommorna mindre blaffiga än dem som kommer till jul.



Håller man bara jorden fuktig blommar en azalea flera veckor. Och jag sparar dem gärna till året därpå, och nästa och nästa. Att de blir lite spretiga efter några år tycker jag bara gör dem ännu finare.
Och förresten tycker jag det är helt ok att kallas trädgårdstant så det så!
Allt gott,
Eva

fredag 28 januari 2011

Våren knackar på



Det växlar mellan plus- och minusgrader, och de hotar med vargavinter i mars, men det går inte att hejda naturens gång. Häromdagen såg jag vårens första pensé, självsådd i rabatten. Tjoho!



Många av julrosorna är också långt komna. Inget är som väntans tider...



Och titta här, vi tänker också blomma i år.
Alla är så välkomna - jag bara längtar!
Allt gott,
Eva

tisdag 25 januari 2011

Paddam - papeda!



Goda vänner är ibland sådana med gott minne. Någon gång efter att nyss ha läst Eva Rönnbloms bok Citrus i kruka nämnde jag att jag önskar mig ett kaffir lime-träd, det som egentligen heter papeda, Citrus hystrix. Och vem kommer inte med tre sådana frukter i en påse, om inte en av mina bästa vänner. (Minnesgoda läsare känner även till Axels afrikas blå lilja.)



Det är lite svårt att lyckas med sådd av fruktträd eftersom de inte alltid ger samma avkomma som moderplantan. Ofast förökar man därför med sticklingar. Men just papeda odlar man främst för bladen och inte för frukterna, så här är chansen större att lyckas. Jag har låtit fröna ligga i vatten ett par dagar för att tvätta bort fruktkött (med lite tur fungerar blötläggningen också som groddning, alltså sätter fart på groningen).



Här ska de ner i jorden. Enligt Eva R ska krukan nu ut i kylan eller placeras i kylskåp en vecka för att sedan ställas ljust och varmt. Ska bli!
Och Axel - jag lovar att du blir den första som får smaka när jag skapat min första thaimåltid med egna kaffirlime blad!
Allt gott,
Eva

lördag 22 januari 2011

Idol till Göteborg



Trädgårdsarkitekt Simon Irvine är en av mina stora idoler. Dels gör han fantastiska trädgårdar med mycket kunskap om form och färg liksom om växter av alla de slag, men han har också ett förhållningssätt till trädgård som imponerar på mig. "Trädgård är på liv och död." Han tar trädgård på allvar till skillnad från många andra som ser trädgård som en harmlös hobby.
I sommar kommer han till Göteborg och gör ett gästspel i Botaniska. Jippi!



Här är en bild från rosenträdgården på Wij som jag lånat från Simons hemsida .
Han arbetar ofta med cirklar och ovaler, former som ger slutna rum som ändå känns välkomnande. Det blir en slags spänning mellan trädgårdsrummet och miljön utanför som jag gillar.



Den här bilden är väl underbar med den brinnande tunnan i mitten. Här känns de fyra elementen närvarande: eld, luft, jord och vatten (som regndroppar i de tunga molnen). Simon har känsla för de stora svepande linjerna samtidigt som han har full koll på detaljerna, ner till valet av varje sommarblomma.


Mest känd är Simon Irvine säkert som slottsträdgårdsmästare på Läckö där han gör fantastiska trädgårdar varje år. Att jag missade den här luktärtsutställningen känns som en stor förlust. Blir väldigt sugen på ett sommarbesök på Läckö.
Göteborgs botaniska blir förstås också ett självklart utflyktsmål i sommar. "Lövkapellet" kallas installationen som blir en tre meter hög sal med bland annat pumpor, rosenbönor och klockrankor. Mmmm.
Ha en skön helg!
Eva
PS. Bilden på Simon är tagen av Pernilla Bergdahl. Övriga bilder från Simons hemsida.

torsdag 20 januari 2011

Det som göms i tö


Nu är snart all snön borta. Och då ser man vad som hänt under tiden. Hos min kompis Mette är gräsmattan genomkorsad av mullvadar men vackra små högar som följd. Blir finfin jord i kökslandet.
Håll tummarna för att de små illbattingarna inte flyttar in i rabatterna!
Allt gott,
Eva
PS: Tack för att ni delade mer er av era medelhavsälsklingar!

onsdag 19 januari 2011

Varma trädgårdsdrömmar



Sitter och drömmer mig bort till sol och värme. Idag har jag förberett min kurs om Medelhavsträdgård som jag håller den 31/1 och bläddrar bland bilderna från en semester på Kreta häromåret. Blå himmel, blå hav, blå pool och palmer. Härligt! Önskar jag kunde sitta där vid poolen och planera. Men min lilla skrivarstuga är inte så dum den heller. Det blir i alla fall väldigt varmt när braskaminen går för fullt!



Tänkte prata en hel del om alla de där växter vi förknippar med Medelhavet, både dem som går att ha på friland året om och de mer exotiska som kräver lite vinterpyssel. Vad sägs om en kamelia eller två? Själv har jag bara en och den är just nu full av knopp. Denna bild togs förra året.



Självklart ska en medelhavsträdgård också innehålla härliga sydfrukter av olika slag. Vindruvor är något av det roligaste och godaste att odla tycker jag, men det finns mycket mer både vanligt och ovanligt.
Vilka medlehavsväxter och sydfrukter tycker ni bäst om?
Det är kul både att förbereda kurserna och att hålla dem. Anmälningarna trillar in efter hand nu även till de kurser som ligger lite längre fram i vår. Än så länge finns det platser kvar på alla. Mer information finns på min hemsida www.robild.se
Allt gott
Eva
PS. Tack för alla era underbara kommenterar. Tänk så ofta jag ler varje dag för att ni är så engagerade, eller bara kommer med små glada tillrop. Dessutom lär ni mig ofta en massa, vilket gör det dubbelt kul. Härligt!

tisdag 18 januari 2011

Favorit i repris


Grått och brunt idag. Det hjälper inte ens om det är smaragdbrunt, jag vill ha grönt och sol och fullt med knoppar.
Därför bjuder jag på en av fjolårets favoritbilder, just uppsprucken knopp på magnolia 'Wadas Memory'. Snaaart är vi där igen.
Allt gott
Eva

måndag 17 januari 2011

Stackars lilla hornuggla


Igår var det lite dramatik här i trädgården då vi hörde en duns och en stund senare fann en nackbruten hornuggla ovanpå kaninburen.
Kanske flög den mot ett blänkande fönster, kanske kraschade den in i buren (den ena kaninen är inte mycket större än en råtta) på jakt efter mat.
Den levde när vi hittade den men var svårt medtagen. Men den tittade på oss med outgrundliga svarta ögon innan den blinkade några gånger. En stund senare var den borta.
Sorgligt. Sorligt.
Har kollat med ornitologer och just hornugglor tillhör inte "statens vilt" som man måste skicka in till Naturvårdsverket. Någon föreslog att jag skulle låta stoppa upp den. Lite läskigt tycker jag, men det kanske skulle bli fint. Det är onekligen en vacker fågel.
Kanske fick jag också svaret på varför det varit ont om domherrar och andra småfåglar de senaste dagarna. Om det suttit en hornuggla i trädet ovanför (grannen hade spanat in den där) så har de kanske inte vågat sig fram.
Eva

söndag 16 januari 2011

Farliga "Gubben Tö"



Nu töar det snabbt. Det har till och med regnat en hel del. Det är inte bara "Farbror Frost" utan ännu mer "Gubben Tö" som är farlig för växterna. För att taklökarna ska klara vintern ställer jag dem nära huset där de får lite skydd från takskägget som sticker ut. Dessutom lägger jag krukorna på sidan så att smältvatten lättar ska rinna av.



Finns förstås alltid en liten risk att krukorna ska frysa sönder, men risken är mindre när krukorna ligger på sidan, dessa ligger på marken under trädgårdsbordet för extra skydd. Om de skulle spricka är det ingen katastrof efter det är vanliga billiga lerkrukor som jag målat svarta.



Metallkrukor är bra eftersom de inte fryser sönder. Å andra sidan leder metall kyla bra så att jorden är frusen längre. Man kan inte få allt...
Må gott
Eva

lördag 15 januari 2011

Grattis alla tulpaner


Idag är det er dag alla tulpaner - och tulpanvänner - Tulpanens dag 15 januari! Själv firar jag med tre buketter för 100 kr (Fröhandeln i Höganäs). Längtar efter den tid när 'Spring Green' och löjtnantshjärtat solar sig i trädgården.
Eva

torsdag 13 januari 2011

Doftande experiment



Idag damp senaste numret av Allt om Trädgård ner i brevlådan. Bland annat finns där en artikel om hyacinter i trädgården som jag skrivit. Som frilansjournalist gör man många "experiment", för även om man odlat växten förut så vill man gärna göra en ordentligt test innan man sätter igång och skriver, så att erfarenheterna så att säga är uppdaterade.
Så en höst grävde jag ner över 100 hyacintlökar i trädgården och i april vaknade jag upp till en doftexplosion utan like. I reportaget (med bilder av Annika Christensen) syns en del av dessa hyacinter, här kommer några fler.



'Paul Herman' i ett hav av pärlhyacinter. Väljtajmad blomning!



Den läckert randiga 'Fondante'.



Denna sort heter 'Jan Bos' och brukar kallas röd, fast neonrosa stämmer bättre (de matchade i alla fall inte mina kejsarkronor i orange).



Ljusgula 'City of Harleem' överraskade positivt.



Vita blommor som dennan 'Top White' är aldrig fel.



Den blå 'Delfts Blue' har stått på samma plats i minst fem år och blommar troget! Vill se riktigt läckra bilder eller ha skötselråd får ni skaffa ett ex av tidningen.
Er väldoftande
Eva
PS. I samma nummer av AoT finns även ett reportage om "roskungen" och bloggaren Håkan med Maleviks rosenträdgård.

onsdag 12 januari 2011

Älskar men hatar



Varje gång Adderly travel kommer med sitt mejl om nya resor i England blir jag lika sugen på att åka. Idag föll jag för bluebellresan till Sussex. Kolla bilden så förstår ni varför! Helt underbart att gå här bland bluebells. Men varför...



gillar jag dem inte hemma hos mig? Här har jag den spanska varianten av klockhyacint och den formligen översvämmar rabatten på norrsidan i maj. Visst, det är ganska fint, men jag vet hur extremt ogräsartat den sprider sig och kväver nästan allt i sin väg. Till och med några funkior har den tagit stryk på.



Har du också någon växt som du älskar hos andra men hatar i de egna rabatterna? Nåja, hatar är väl lite starkt ord, men skulle klara dig utan. Jag är säker på att många skulle kunna byta växter - dina "hatisar" mot mina "önskisar" liksom.
Allt gott önskar jag så här i januarimörkret.
Eva

tisdag 11 januari 2011

Längtan


Idag längtar jag så förfärligt mycket efter tulpaner.
Eva
PS. På lördag 15 januari är det Tulpanens dag.

måndag 10 januari 2011

Brunt är också en färg



Idag började vardagen igen. Kom ihåg att njuta av den. Livet är nämligen det där som pågår medan du gör upp planer för vad du ska göra sen.
Hortensiakram
Eva
PS. Rubriken är ett citat av Peter Gaunitz, en av våra kunnigaste och mest inspirerande trädgårdsmänniskor.

söndag 9 januari 2011

Medelhavsträdgård på skånska


Börjar ni längta efter värme? Vad kan då vara bättre än att längta sig bort till Medelhavet? Temat på min första kurs under våren är just Medelhavsträdgård! Det kommer både att handla om hur man designar sin trädgård för att skapa medelhavsstämning, om växter som ger rätt känsla och kan övervintra utomhus och lite om de särskilda medelhavsvväxterna som behöver övervintring inne, te x afrikas blå lilja, citrus- och olivträd.
Kursen äger rum måndag den 31 januari i min skrivarlya i Mjöhult som ligger 10 minuters bilresa från Helsingborg eller Höganäs. Vi börjar kl 18, tar middagspaus en stund senare och avslutar kl 21. Pris 350 kr för hela kvällen, inkl mat. Vill du övernatta går det bra för 200 kr extra (inkl frukost).
Varmt välkommen!
Eva
Övriga kurser under våren hittar du på min hemsida www.robild.se. Jag blir jätteglad om du tipsar andra om mina kurser!

lördag 8 januari 2011

Töväder



Så kom plusgraderna tillbaka till Skåne. Krukan med cyklamen som haft en tjock snömössa under veckor började töa i kanten. Vackert i sin förgänglighet.



Sakta rinner snömassorna av från växthustaket.



Det töar i de långa gångarna från tomtgränsen till entrén som vi har på husets "baksida". Nu gäller det att grusa så att ingen halkar och slår sig.



Mina steg gör tunga fula hål i snön på gräsmattan. Egentligen borde man inte gå här, men hur ska man annars nå fram till motiven som man vill fotografera?



Intill huset skymtar jag det första vårtecknet. En digitalisrosett sträcker sig mot solen. Tänk när fingerborgsblommorna slår ut! Visst är det en bra bit kvar, men för varje vecka blir det lite ljusare, sju dagar färre till våren är här på riktigt. Även om det kommer mer av både kyla och snö.
Allt gott!
Eva

fredag 7 januari 2011

Tre nya



Här kommer ytterligare tre småblommiga växter från min trädgård. Detta är en lökväxt, höstsnöklocka, Leujocum autumnale. En skir släkting till vårens och sommarens snöklockor.



Detta är en den klematis i min trädgård med minst blommor, de är max 2 cm i diamater. Flammula-klematis, Clematis Flammula-Gruppen 'Rubromarginata' heter den numera, en korsning med triternata. Det häftiga med den är inte bara att den översållas med små blommor på sensommaren utan också att den doftar ljuvligt.



Självklara klassiker i trädgården kan också vara mycket vackra om man går riktigt nära med kameran. Detta är en helt vanlig vinbärsbuske i blom. Tyvärr äter duvorna gärna blommorna hos mig och då blir det dåligt med bär.
Det var de sista tre småttingarna för den här gången.
Ha en skön klämdag och helg,
Eva

onsdag 5 januari 2011

Tre vise vårblommor



Trettonhelgen - det var väl då de tre vise männen kom till Jesus med gåvor? Hur som helst bjuder jag på tre små sötnosar till. Först ut sjömanshjärta, Dicentra cucullaria. Sjömanshjärtat är kvar i släktet Dicentra medan storebror löjtnantshjärta numera heter Lamprocapnos spectabilis.



Den allra första av hundtandsliljorna, Erythornium, som tittar upp hos mig är den rosa. Den är så älsklig och elegant när den viker tillbaka kronbladen.



Vårens tidlösa kallas för ljusblomma, Colchium bulbocodium, och är mindre och ömtåligare än sina höstblommande släktingar. I fjol blev den förstörd av regn innan den blommat över.
(Usch vad jag saknar SKUD förresten, hemsidan stängde ner vid årsskiftet - får hoppas att mina och andras protester snart öppnar den igen. Tur jag har boken, även om det är mycket mer tidsödande att slå upp namnen i den.)
Trevlig trettonhelg på er.
Eva

tisdag 4 januari 2011

Liten men naggande



Många av växterna i min trädgård måste man gå ner på knä för att titta på ordentligt. Jag fotograferar dem ofta, men de hamnar i regel i bildarkivet, så jag tror inte jag visat dem på bloggen förut. Men nu ska dessa blyga skönheter fram i ljuset.
Börjar med den vanliga skuggbräckan, Saxifraga umbrosa, som med sina rosetter sprider sig långsamt i stenpariet, i såväl sol som skugga. Blommar i april-maj.



Det här är en miniatyrvariant på nattljus, Oenothera. Kanske dvärgnattljus, O. perennis? Blommar under sommaren, i juni om jag minns rätt.



Fagertrav är en klassisk marktäckande perenn som kan ta för sig lite för bra, men den här släktingen kejsartrav, Arabis ferdinandii-coburgi, med brokiga blad är mycket trevlig. Behåller bladverket hela vintern (just nu gömt under snön förstås). Blommar i april-maj.

Detta är inga växter för den som vill ha stora fält av vajande perenner, utan mer för dem som är samlare eller uppskattar det udda och som gärna går med näsan i backen och rumpan i vädret under säsongen för att titta på detaljer. Det är också en fördel med makro-objektiv på kameran så att man kan komma riktigt nära. Nu vet ni alltså vilken sida jag vänder mot solen...
Allt gott!
Eva

måndag 3 januari 2011

Nya tag


Här borde det gjorts ett härligt Gott Nytt År-inlägg för flera dagar sedan, men vetni - jag fastnade i soffan med en två riktigt bra romaner och försvann till 1800-talets England där det varken finns datorer eller bloggar.
Men nu ska det bli nya tag! Jag ser verkligen fram emot trädgårdsåret 2011. Det ska bli spännande att se om vi får en tidig vår och om jag får deltagare till alla mina trädgårdskurser. Riktigt kul blir det med alla föredrag jag ska hålla (både öst- och västkusten inbokade, plus Stockholm i ett par omgångar) för då får jag träffa så många trevliga trädgårdsmänniskor.
Jag undrar om jag kommer att så alla fröer jag beställer, om jag skriver några nya trädgårdsböcker och om nya stigen bakom huset hinner bli klar till Trädgårdsrundan och om jag får en lång och skön sommarsemester.
Det jag ser allra mest fram emot är som vanligt att få besöka en massa vackra trädgårdar och balkonger runt om i Sverige (och varför inte utländska också?!). En hel del står redan på min önskelista till våren, men jag tar gärna emot fler tips.
Vad ser ni fram emot 2011?
Gott Nytt Trädgårdsår till er Alla önskar
Eva
PS Läs mer om kurser och föredrag på min hemsida www.robild.se