torsdag 28 oktober 2010

Inte riktigt över än



Redan frost och snart november, halloween och allhelgona - men det är inte riktigt över i trädgården ännu. Aroma-äpplena är söta, syrliga och goda även om rönnbärsmalen varit framme i de flesta. Så länge man inte biter i masken så äter jag gärna obesprutat!



Finlands vita ros, den vita fyllda pimpinellrosen, får vackra höstfärger och nästan svarta nypon. Plus!



Ringblommorna är sega i år. Kanske den frosthärdigaste sommarblomman?



Kärleksörten får rabatten att brinna.



De höga gamla astrarna ger inte heller upp i första taget.



Och titta - en ros till orkade slå ut!



Inte heller jag är riktigt färdig ännu. Här är mitt senaste projekt, att dela upp den stora avlånga kvadraten till gräsmatta i tre stora cirklar. Hade det bara inte var tung och blöt lerjord så hade jag kommit längre (inbillar jag mig i alla fall), men nu är den första cirkeln grävd i alla fall. Och i "mellanrummen" blir det bland annat rosor och en ligusterhäck som jag själv dragit upp från sticklingar. Jag vill gärna ha synpunkter och tips på hur jag kan utveckla denna idé.
Nu blir det höstlov - ha det gott så länge!
Eva

måndag 25 oktober 2010

I skydd för frosten


I helgen har jag satt upp stommen till mitt övervintringshus, "lillebror växthus", inne i det stora växthuset. Det är ett pyssel som heter duga, men nu är det gjort. Jag har flyttat in så många växter jag fick plats med och hängt över fiberduk. Det finns ett bubbelplasttält som hör till, men det får vänta tills kylan kommer på riktigt. Sätter man upp det för tidigt blir det bara kondens och ruttna växter som följd.
Nästan allt som jag sätter in i lillebror överlever en frostknäpp eller två.


Störst utrymme, utan konkurrens, tar alla mina agapanthusar. De förökar sig varje säsong genom att jag får nya plantor, frösår och delar de jag redan har. Det viktigaste är att få in de bredbladiga vintergröna sorterna som inte gillar minusgrader. Eftersom de måste ha ljus ställer jag dem på pallar och liknande så att de kommer upp lite grand. De smalbladiga som vissnar ner ställer jag undertill, i "skuggan" på golvet, eftersom de inte måste ha ljus till varje pris. Det är ett kånkade med alla stora krukor, men det är de värda!



De flesta pelargoner flyttar jag inomhus, till fönsterkarmarna. Dels för att de inte är så förtjusta i temperaturer under 5+ men också för att det helt enkelt inte finns plats. Bara pelargonerna skulle fylla ett helt övervintringshus. 'Dr Westerlund' blommar bäst efter en sval övervintring och får därför stå ute. Plantan har redan fått en nätt kyss av frosten, men verkar ha klarar sig med några vita blad.



Lagerträdet har inget emot minusgrader ovan jord, men eftersom det är vintergrönt tycker det inte om tjäle. Jag känner dock några som lyckats övervintra det utomhus. Jag har klippt ner mitt träd ordentligt och tagit in lagerbladen i köket. Smaksätter många goa rätter i vinter.


Myrten är en annan växt som klarar kyla, men som inte får totalfrysa. De brukar älska övervintringen här, men ett år vattnade jag för mycket och då var de nära att stryka med. Trots att de hatar att torka ut får de inte vattnas för mycket under vintern.



De automatiska fönsteröppnarna är guld värda hela sommaren så att man slipper springa ut och vädra hela tiden, men de måste tas in på vintern eftersom oljan i kolven inte tål att frysa. Också detta moment är ett tidsödande pyssel (man undrar om de som konstruerar övervintringshus och öppnare själva har något växthus med tanke på hur krångligt det är att få ihop grejorna). Jag har fyra takfönster och en automatisk lucköppnare får sitta kvar lite till, om det skulle bli för varmt i växthuset någon solig eftermiddag så luftar det sig själv. Det viktiga är att sätta på de vanliga öppnarna/stängarna så att fönstren sitter riktigt hårt fast när höst och vinterstormarna viner.



Murbinkan och margeriten fick flytta in i "kalla" delen av växthuset. De är ju egentligen fleråriga även om de inte övervintrar ute hos oss. De klarar lite kyla och får hålla mig sällskap om jag fikar där ute i höst. Om de överlever eller inte bryr jag inte så jättemycket om. Fast det är klart, hade jag plats i övervintringshuset så skulle de åka in där. Men sorry växter, det är fullt nu...
Eva

fredag 22 oktober 2010

Isrosor och bildrosor



Jag bojkottar alla vita flingor utanför och utnämner oktober till nya rosmånaden. Häromdagen trillade nämligen en vacker roskalender ner i brevlådan och en av mina favoritbilder är oktober. Rosenkalendern är gjord av Håkan Gidestrand med den fina bloggen Maleviks Rosenträdgård och kan beställas via honom. Då blir hela 2011 ett rosår - det hoppas jag verkligen för egen del!



Min egen trädgårdskalender ser ju fjuttig ut jämfört med Håkans i A3-format. Kanske kan man vilja ha båda... Min kalender har ju också rosor på omslaget, en bild tagen av Eva Lie.


I protest mot den tidiga vinterns påhälsning (inget snötäcke här men iskallt och flingor i luften) gick jag ut och klippte av alla blommor på min 'Schneewitchen' och gjorde årets sista (tror jag) rosenbukett. Några kvistar nypon från den japanska klätterrosen kom också ner i vasen som jag hittade på loppis igår.


Och tro mig - de doftar underbart även om de är lite bruna i kanten!
Ha en underbar helg!
Eva
PS. Ni hade rätt allihopa, visst var det pionblad i förra inlägget, en buskpion faktiskt.

torsdag 21 oktober 2010

Är det lönnt?



Hösten är lönnarnas tid. Jag var en vår för några år sedan i Kanada och bjöds på lönnsirap överallt. Där, i Quebec, var skogarna fulla med lönnar. Hade varit häftigt att uppleva dem på hösten. Nu har jag i alla fall fått en liten del av den känslan hemma. Skaffade två fina lönnar på Ulriksdal tidigare i år, och nu har de äntligen kommit i jorden. Det här är japansk lönn, Acer palmatum 'Osakazuki'.



På andra sidan huset har jag sedan många år en ginnalalönn, Acer tataricum ssp. ginnala, som börjar skifta färg redan i september (den här bilden togs de sista dagarna i förra månaden) och sedan blir helt orange. Bladen är inte klassiskt lönnflikiga, men det är ett mycket trevligt litet träd som klarar det halvskuggiga läget urbra och inte heller tycks lida av konkurrensen från de stora björkarna på grannens tomt.



Nej, det här är inte en lönn, men ett oerhört vackert höstlöv, eller hur? Kan ni se vad det är?
Ledtråd - en av mina böcker handlar om denna växt.
Ha det gott - idag lyser solen efter många dagars ruskväder.
Eva

tisdag 19 oktober 2010

Sista rycket



Trädgården drar en sista suck. Nu är hösten här på allvar. Första frosten kom tidigt i år (genomsnitt för första frost där jag bor är 1/12), men jag är rätt nöjd med hostan i gula höstkläder. Denna tid till detta liksom.



Vissa sommarblommor tog stryk av kylan, men den här krukan som står i skydd under körsbärsträdet vägrar ge upp helt. Lobelior och nejlikor är tuffare än man tror!



Själv har jag varit lite duktig och åtminstone fått flyttat en buxbomshäck och grävt gräskanter. Det känns som att ha fått en ny rabatt trots att förändringarna inte är så stora.



Amaryllislökarna som jag grävde ner i våras hade jag sånär glömt bort, men hann ta upp och in före frosten. Nu får de vila i källaren ett tag innan de ska få ny jord och nya krukor. Snart dags att köpa årets amaryllis-lökar förresten... Oj vad det går fort.
Ha en go vecka,
Eva

fredag 15 oktober 2010

Gult+grått=årets rabatt



Ja, jag vet att ni är många som inte gillar gult, men har förstått att ungefär lika många gör det. Jag tycker själv det är väldigt snyggt med gult ihop med grått och det temat kommer igen i Mästarrabatten 2011 designad av landskapsarkitekt Mona Wembling. (Det finns en grå-gul rabatt i min perennabok också.) Mästarrabatten är ett projekt som bekostas av grossister, plantskolor och andra intressen i "den gröna näringen", men man anlitar nya fristående designers varje år vilket gör att idéerna blir varierande och intressanta.



Förutsättningarna i Monas rabatt är en mycket solig, torr och näringsrik växtplats omgärdad av byggnader och med en mur som bakgrund. Tidigare har hon kallat den kretaträdgården efter den grekiska känslan, rabatten är dock döpt till "En plats i solen". Bild: Ulleternell, Anaphalis triplinervis. Foto: Erica Dahlqvist.



Det är alltså mycket grått och gult i rabatten, växter som tål värme och torka. Praktröllika, Achillea 'Coronation gold' blommar mycket länge. Foto: Mona Wembling.



Lila, samt några röda stänk kompletterar det gråa och gula. En riktig solälskare med lång blomningstid är anisisop, Agastache 'Blue Fortune'. Foto: Mona Wembling. I rabatten ingår inte enbart perenner, utan också prydnadsbuskar, klätterväxter, rosor och lökar, bland annat flera olika sorters prydnadslök, Allium.



Skisser är alltid kul, om inte för att kopiera så att inspireras av. Klicka på den så ser du den i större storlek och kan skriva ut den. Ännu mer information finns på Mästarrabattens hemsida. Skissen är förstås gjord av Mona Wembling.
Ännu går det faktiskt fint att plantera, åtminstone här nere hos oss där frosten ännu inte har varit på besök. Man kan dock tänka på att täcka rabatten med t. ex. granris om det blir en längre kall period strax efter plantering så att växterna hinner rota sig innan vintern. Ett annat knep är att skaka av all torv och plantera växterna "barrotade", då minskar risken att jordklumpen (torven) "fryser upp" så att växten torkar ihjäl. Ett problem med höstplantering kan dock vara att många trädgårdsbutiker har slut på växter så här års. Själv skulle jag handla i min "hemmabutik" i Höganäs häromdagen och det fanns bara trista rea-perenner kvar hos Bär o Grönt. (Men en fin katsura blev det istället!).
Ha en skön helg,
Eva

tisdag 12 oktober 2010

Oktobers överflöd


Oktober är min lyckomånad. Kanske för att jag fått två söner just i oktober, den ena för exakt 18 år sedan idag. (Grattis Henrik!) För att fira blir det buketter på bloggen idag. Den första här ovan är färgsprakande med kärleksört, ringblommor, tagetes, luktärter och krasse.



Tycker ni färgerna krockar eller bara är fina kontraster? Jag blir i alla fall glad!


Denna bukett är lite mer lågmäld även om det är mycket färg i dahlian. Övriga blommor är en vit ros ('Iceberg' tror jag) samt jätteverbena och luktärtor (igen!).


Rosorna är från min stamros och det stod 'Schnewittchen' på etiketten, men jag lutar mot 'Iceberg' ändå faktiskt.
Kommentera gärna vilken bukett ni gillar bäst! Och kom inte och säg att det är något fel på oktober - de senaste dagarna har varit helt underbara med sol och härliga höstfärger - ännu ingen frost här faktiskt.
Eva

fredag 8 oktober 2010

Trend: Blommor på allt



Gillar du blommor? Då är du supertrendig. Just nu ska det nämligen vara blommor på allt: på klänningar, på dukar, på soffor, på kuddar - ja till och med i skorna tydligen. Inför Elmiamässan i veckan som gick hade mässledningen och Blomsterfrämjandet låtit ta fram en hel trendtidning om 2011 års Trädgårdstrender. Jag presenterar min tolkning av dem här.





Ni lyssnar väl på Odla med stadsgrönt i P1? Cityträdgård är nämligen en av de tydligaste trenderna. Naturen flyttar in till stan och det ska vara grönt uppåt väggarna (ni minns väl min vertikalodling på balkongen i somras - före sin tid!) Gerillaodling, "blommor på allt", fiffiga små krukor för kryddorna i köket och Michelle Obamas grönsaksodling är några av nycklarna till denna trend. Att sen "alla" snyltar på naturen tycker vi är helt ok. Pioner på laptopen, blommor på mobilfodralet och blommor på skorna är inte bara ok, det är helt rätt!





Till den trend skulle jag vilja foga vitt-i-vitt. Denna sk franska lantstil eller shabby shic som man också säger flyttar nu in till stan så att det känns som man är på landet även när man är i stan. Växterna ska företrädesvis vara gröna så att det vita verkligen framstår som vitt, blommor är ok, men nedtonade i färgskalan.




Den nya minimalismen heter nästa trend, och den handlar inte så mycket om att ha det superavskalat, utan mer att satsa på naturliga material och hög kvalitet - med tanken på att saker som är håller länge är miljövänliga genom att man inte behöver köpa nytt lika ofta.
Rent, omålat träd - ja till och med furun verkar vara på väg tillbaka. Självklart ska det minimalistiska också vara personligt, och här kommer återbruk och loppisprylar in som en retro-trend i tiden.





Rostiga trenden verkar också hålla i sig enligt mässan där flera montrar nästan enbart hade rostiga saker. Och visst, här har vi det jordiga färgtemat klappat och klart + återbrukstanken förstås, även om mycket är "nyrostat".



En minimalistisk spaljé hittade jag hos Nelson Garden. Skulle passa fint på min funkis-balkong nästa sommar. Om man får skruva i fasaden förstås.



Ibland känns det som om trenderna är desamma men blir som nya när någon fyndig person hittat ett nytt namn på den. Vardagssurrealism, vad säger ni om det ordet? Det är tredje stora trenden nästa år tycker man från Blomsterfrämjandet och Elmia. Det är svårt att inte bli glad av den här dukningen tycker jag. Mycket färg och gulligt. 30+ goes mormors-stil skulle jag vilja kalla det. Ungt och poppigt men ändå hemtrevligt.


Prickarna kommer igen på det mesta - som på Nelsons handspadar. Jag vågar sätta en peng på att de säljer som smör. Här är det inte kvaliten man går efter, utan mysfaktorn. Vad kännetecknar då vardagssurrealism (det går knappt att stava rätt till förresten)? Jo, glädje och humor, klatchiga färger och ljust trä, gamla bruksprodukter blir dekoration (loppis igen någon?) och trädgården som ett sagoland. 80-talet är inne igen vilket betyder att vulgo är ok. Det behöver alltså inte ens vara vackert. Det fulsnygga är det nya svarta!



Till och med trädgårdstomtarna är okej plötsligt. Fast vete katten om inte de här rosa plastfåren slår allt i dekorationsväg. Kitch och "fulsnyggt", grällt och roligt - men inte hos mig tack.



I den här vardagstrenden ingår också ett köksland som en omistlig del (liksom i cityträdgården!). Jag tror starkt på frukt och bär som den nya heta köksodlingstrenden. Om min fingertoppskänsla har rätt så kommer "alla" att odla kvitten snart. Päronkvitten, rosenkvitten eller vad ni nu känner för. Vacker blomning, kuliga frukter med möjlighet att laga hemgjort marmelad i kombination med "lättskött" kan väl inte bli fel!
Trevlig helg på er - jag satsar på att få ännu fler tulpanlökar i jorden!
Eva

onsdag 6 oktober 2010

Nattsvart nyhet



Jag är alldeles nyss hemkommen från branschmässan Elmia Garden i Jönköping och tänkte dela med mig av lite nyheter jag snappade upp. En alldeles svart petunia, vad säger ni om det? I odlarens, Hörnhems, monter uppstod en diskussion om någon skulle vilja ha den här? Vad säger ni bloggläsare?


Jord, eld och vatten. Jag tror på naturens element. Ull är väl jordnära nog att använda i trädgården, eller vad tror ni? Jag gillar skarpt "ulltrådarna" i olika färger från Eld Garden. Floristerna gjorde läckra arrangemang med dessa, och jag kan mycket väl tänka mig att använda dem som knytband för att binda upp växter. Vissa snören har en kärna av ståltråd, andra av jute som gör dem hållbara.


Alla som har för många sniglar i sin trädgård - vem har inte det? - kan glädjas åt uppfinningsrikedomen när det gäller att hitta på olika fällor. Berglund Garden presenterar nu en snigelplockare, som med ett enkelt handgrepp både lyfter upp, dödar (med hjälp av en vass kniv) och samlar upp sniglarna. Nominerad till årets trädgårdsprodukt.



En annan pryl som nominerats till titeln är de här pionstöden från Eld Garden. Fiffiga och snygga!



Hasselfors följer upp sin succé med växthuset Trädgårdslider med den här odlingsvitrinen. Perfekt för den med liten trädgård, terrass eller stadig balkong. Rejäl och snygg!


Kanske mer kitch än funktionell är den "mina" i återvunnen plast, men vad vet jag. Detta är en sk Ecomposter, alltså en kompost som sägs förvandla avfall till mull på sex veckor. Den kan rullas omkring i trädgården. Hrmm, jag är inte övertygad.


Nya trädgårdsstövlar skulle jag verkligen behöva och mycket lutar åt att nästa par blir ett par Muckboots, de verkar både sköna och praktiska. Vissa modeller är dessutom väldigt snygga, Greta heter modellen på bilden.



Jag har 3 par garden girl byxor och två av dem är nu så välanvända (=går ej att tvätta rena längre) att de börjar bli dags för ett par nya "till fint". Tror jag väntar till våren då de kommer med de här bruna modellen med rosor på. Blir också lite sugen på den snygga kappan, eller kanske en skön fleecetröja?



Många försäljare riktar in sig på dem med sommarstuga eller balkong - personer som kan tänkas bära med sig sin trädgård till landet eller så. Flera försäljare hade denna typ av pilekorgar med tillhörande odlingsbag. Man odlar allstå i en säck med handtag och fäller ut en sarg av pil för att dölja och stödja säcken. Mja, kan nog funka. Denna från Bröderna Nelson.


Kakaoflis lanseras som nyhet och är också nominerad till årets trädgårdsprodukt, men jag minns när det var en nyhet för sådär tio år sen. Luktar kakao som passar i köket, men i rabatten? Sägs i alla fall vara ett bra täckmaterial om man vill hålla skadedjur borta från rabatten.



Så kommer den en gång till, den svarta petunian. Denna sort heter Mystical Phantom och har gula streck i mitten.



Det finns också en helsvart sort, Mystical Black Velvet. Jag tror jag vill ha båda och kombinera med något cerise, eller kanske svavelgult eller orange.
Det var allt för idag. Återkommer med en trendrapport från mässan.
Eva