söndag 28 februari 2010

Allt mindre vitt



Helgens bukett blev en annorlunda liten tulpan och vita ranunkler. Helt ok!



Nu töar det i rekordfat, jag tror snön smält 10-20 cm denna helg. Det känns precis rätt och jag uppskattar till och med regnet. Underbart ljud i dessa dagar! Vad som är mindre kul är förstås att de där grejorna från i höstas "som jag gör sen" nu tittar skuldmedvetet på mig. Men jag kan ta det också - bara det är våren som gör sig påmind. Får jag inte åka på skidsemester så kan det lika bra bli vår med en gång.
Eva

fredag 26 februari 2010

Det spirar



Pelargonerna som jag satte sticklingar av för ett par veckor sedan tar sig bra. Det är nog det återvändande ljuset eller möjligen det sköna ljudet av takdropp som väckt dem. Härligt!



Första fröerna har också grott. Chili 'Hungarian Hot Wax'.



Vill också tipsa om en utställning med vattenkannor som Bergianska i Stockholm visar 27/2-11/4. Torbjörn Boströms samling vattenkannor från 50-, 60- och 70-talet ställs ut på terrassen i Edvard Andersons växthus. Han har tidigare visat en del av samlingen på trädgårdsmässan i Älvsjö. Kanske nördigt att samla på just vattenkannor - men vi har väl alla en eller annan nördig sida. Jag tycker detta låter jättekul!
Eva

torsdag 25 februari 2010

Bokfynd å sånt



Att gå på bokrea är alltid kul och jag brukar sikta in mig på faktaböckerna, för där får man verkligen något för sina reaslantar. Jag skippar näthandeln när det är rea och besöker Höganäs bokhandel där man kan känna och klämma - och bläddra i det man vill ha. I morse fyndade jag Penelope Hobhouses På jakt efter paradiset som jag ska mysa med i soffan i helgen.
Jag kan också tipsa om Åke Truedssons Odla tomater, Gabriella Dahlmans Gabriellas trädgård och Rabarber av Ingar Nilsson samt Drömmen om en trädgård av Sanna Töringe. Alla dessa finns på rean och ger verkligen mycket för pengarna!



Själv väntar jag annars främst på min nya bok En lisa för själen - trädgård som terapi och friskvård Den beräknas komma ut i månadsskiftet mars/april och det ska bli så spännande att få hålla den i handen. Bilderna är tagna av fotograf Annika Christensen som jag även gjort Den lilla Gröna tillsammans med. Givetvis kommer vi att ha den med till Nordiska Trädgårdar i Älvsjö och då håller vi också föredrag på samma tema. Se aktuella tider i vänsterspalten!

Ha en bra dag!
Eva

måndag 22 februari 2010

Karl Förster del 3



Tack alla ni som röstade i min enkät! Jag ska allvarligt fundera på att hålla en kurs just i "Kombinera med perenner". 60% av er var nämligen mest intresserade av detta ämne. Kanske något för tidningarna att nappa på också?!
Nu är jag tillbaka i Karl Försters (Foerster) trädgård. Först visar jag ett antal miskantus, prydnadsgräs i familjen Miscanthus sinensis. Denna sorter heter 'Silberfeder'.


'Flamingo' och jätteverbena.

'Ghana' med jätteverbena och kärleksört.


'Pünktschen' med några riddarsporrar i bakgrunden.


'Sirene'.



'Yakushima Dwarf' så snyggt placerat i hörnet på gångstigen.



Denna piprör, Calamagrostis arundinacea 'Brachytrich' föll jag personligen för så den fick följa med hem. Annars är ju tuvrör, Calamagrostis x actuiflora 'Karl Foerster' ett av de mer kända prydnadsgräsen!



Fortsätter på andra släkten, droppax, Chasmanthuium latifolium. Snyggt va!



Lampborstgräs, Pennisetum alopecuriodes, har jag själv lyckats bra med. Vipporna stod ända tills det blev för mycket snö i rabatten häromveckan! Sorten jag odlar heter 'Hameln'.


Kombinationen med det grågröna bladverket och de bruna axen gör detta till en favorit. Indiangräs, Sorghastrum avenaceum (enligt skylten, ev är det S. nutans).
Vill man läsa mer om prydnadsgräs rekommenderar jag Marie och Björn Hanssons bok Gräs & Bambu (Prisma) som kom i fjol.
Fortsatt bra dag - nu är utflykten till Tyskland över för den här gången.
Eva

Sista chansen nu!


Snart går tiden ut för min enkät! Snälla - lägg din röst om du inte redan gjort det!
Ha en bra dag!
Eva

söndag 21 februari 2010

Karl Förster del 2


Här kommer lite närbilder från Karl Foersters trädgård i Bornim, Potsdam nära Berlin.
Närmst kameran blodormrot, Bistorta amplexicaulis.


Trädgården var full av astrar - jag vill ha fler!
Denna heter 'Danzig'.


Och detta är luktaster, Aster novae-angliae 'Rosa Sieger'.


Det fanns också många krysantemum i trädgården. Dessa brukar inte räknas som härdiga i Sverige, men kan övervintra längst i söder. En av mina kollegor köpte på sig flera sorter - undrar hur de klarat sig just i år. Sorten är 'Cinderella'.


Tidlösan är snygg, men jag föll egentligen för kombinationen med mörkbladigt hundkäx, Anthriscus sylvestris 'Rawenswing".


Foerster tog fram många nya riddarsporrar. Detta är sorten 'Augenweide'.

Och detta 'Jubelruf.


Rynka inte på näsan åt kärleksört, Hylotelephium telephium. Här är 'Matrona' och 'Herbstfreude', två verkliga skönheter under hösten.


Denna har jag hemma också, höstrudbeckia, Rudbeckia laciniata 'Juligold'.


Detta var en nyhet för mig, Liriope muscari, druvlilja. Har ingen aning om den går att odla i Sverige. Notera efternamnet muscari - visst har den likheter med pärlhyacint. Men bilden är alltså tagen i september!

I skuggdelen, som delvis var under renovering, fanns en rad läckra ormbunkar. Detta är spetsbräken, Polystichum setiferum 'Herrenhausen'.


Denna trefliksrudbeckia, Rudbeckia triloba, är mycket söt, men inte särskilt långlivad. Här tillsammans med en söt aster som jag inte har namn på.


Kärleksört 'Matrona' igen och en salvia som inte blommar, Salvia officinalis 'Berggarten'.



Gullris ska man ju normalt akta sig för, men jag förlorade mig totalt i det här plymgullris, Solidago rugosa.



En del växter är lika vackra när de vissnat, som kransveronika, Veronicastrum virginicum 'Lavendelturm'.


Som avslutning vill jag visa en pampig blomman för dagen. Tydligen är det en särskild art som bildar knölar och därmed är flerårig. Enligt en skylt så tas knölen in och förvaras på samma sätt som dahliaknöl på vintern. Tyvärr fick jag inte med mig det vetenskapliga namnet. Hjälp, någon?



Pampig är den i alla fall, eller hur?!
Eva
Gräsen får komma i ett separat inlägg. Missade ni översiktsbilderna finns det i äldre inlägg för ett par dagar sen. Och snälla - ni som ännu inte röstat i min lilla enkät i vänsterspalten. Bara en dag kvar!

fredag 19 februari 2010

Drömmen om rosor



Rosdagarna på Fredriksdal i Helsingborg äger i år rum 3-4 juli. Boka! Bland annat kan man då se vingrosen med löv på - men frågan är om inte just denna är fräckast av alla rosor just nu. Kunde blivit "årets ros" om man höll rosdagarna 3-4 mars istället.



Det är svårt att fatta hur det ska kunna bli doftand, prunkande och färgstarkt här om bara några månader.



Är det konstigt att man längtar?




Rosor tillhör inte de växter som är vackrast på vintern, men just denna vasformade buske fångade ändå mitt öga. Tyvärr är bakgrunden lite rörig, men vintersiluetten på rosbusken borde man kanske ta mer hänsyn till när man väljer sort?



De flesta nypon är nu uppätna eller intorkade och skrumpna, men några vackert flaskformade nypon, jag tror de är från davidsrosen, hängde kvar på sin gren och flirtade villigt med mig.
Även om rosor kan vara lite "bråkiga" att odla, så när jag någonstans drömmen om den prunkande rosenträdgården. Om jag blundar en liten stund så har jag den nästan!
Skön helg på er alla - nu ska jag ut och skotta gårdagens snö innan det kommer mera (enklast att ta lite i taget).
Eva

torsdag 18 februari 2010

Karl Försters trädgård


18 september 2009 kl 8.55. Vi smyger oss in i trädgården fem minuter innan ordinarie öppettid. Vi - tre nyfikna trädgårdsjournalister med kamerorna i högsta hugg.


Trädgårdsarbetarna har nyss dragit undan vattenslangarna och morgondimman lättar när solen glittrar genom träden.

Detta är både en privat och en offentlig trädgård. Anlagd från början som Karl Foersters egen och numera visningsträdgård. Bostadshuset, där hans dotter fortfarande bor, ligger mitt i trädgården som inte är särskilt stor, men innehållsrik.


I mitten ligger den nedsänkta trädgården med en liten näckrosdamm.



Här skulle jag kunnat sitta länge, länge.


Trädgården är omgiven av höga träd, man skulle nästan kunna kalla det skog, som ger känslan av att man befinner sig i en glänta. Gångarna är tydliga och tillräckligt breda för besökare att mötas, och slingrar på ett behagligt sätt genom planteringarna.

Det känns som att allt blommade när vi var där. Ändå talade Karl Foerster om trädgårdens sju årstider. Han ville lyfta fram skönheten i var och en av dessa. Tänk att vi missade sex årstider... Riddarsporrar var förresten ett av hans favoritområden och han tog fram många nya sorter.


En annan vy. Tala om växtkomposition. Bara så utsökt...



Till och med en sådan vanlig och "oansenlig" växt som bergenia kommer till sin rätt här. Och jag säger bara hakonegräs (det gula som hänger ut över gången).



Ytterligare en vinkel.


Och en till. Bilderna är klickbara och går att förstora upp en aning, om man vill.



I utkanten dahlior 'Bishop of Llandaff'. Självlysande i motljuset.



Sena stormhattar matchar fönsterluckorna.



"Den som redan är nöjd med sin trädgård, förtjänar den inte" står det på skylten som ber om ett frivilligt bidrag - något inträde tar man inte. Självklart åker det ner några Euro i bössan som står bredvid. (Resten av pengarna gör man av med i plantskolan som ligger intill.)
Blir ni sugna att se denna trädgård med egna ögon så är det en enkel sak att ta båten till Rostock och köra till Bornim, Potsdam strax utanför Berlin, åtminstone om man bor i södra Sverige. Annars kan man följa med på en trädgårdresa med Riksförbundet svensk trädgård till hösten. Ciceron är duktiga landskapsarkitekten Barbara Johnson som fått mig att öppna ögonen för den trädgårdsskatt som finns i Tyskland och inte minst bakom den gamla järnridån.
Eva
PS. I nästa inlägg om Försters trädgård blir det närbilder och växtporträtt.