söndag 31 januari 2010

Våren har inga rötter


Grannen och jag var helt överens om att vi skottat nog i vinter när vi möttes på trottoaren i morse (måste man skotta trottoaren nu förtiden egentligen?). Det har varit härligt med riktig vinter - tack Kung Bore - men nu räcker det (tyvärr ingen skidbacke i stan för annars hade jag hållit till där).
Men tack och lov kan man ju köpa våren i butik. Den här franstulpanen gillar jag!



Kolla ringen inuti. Ögongodis!



I två veckor har jag njutit av doften av kejsarolvon. Jag fick några kvistar av Marie på första trädgårdskurstillfället och de har blommat i omgångar sedan dess. Helt fantastiskt att ta in våren så där. Nu önskar jag mig en egen buske i trädgården.
Imorgon är det kurstillfälle 2. Doften av nybakade chokladochmandelrutor fyller huset.
Eva
PS. Har glömt att tacka för alla fina kommentarer kring mig kommande bok. Jag blir varm i hjärtat av all vänlighet och omtanke!

lördag 30 januari 2010

Stillad abstinens



Dagar som idag när solen lyser från en klarblå himmel (nåvara att det är -9 mitt på dan) så får jag vårkänslor. Redan förra helgen sorterade jag min frösamling i de loppislådor som jag köpte i höstas så nu var det bara att ta fram och fotografera ordningen. En låda för grönsaksfröer, en för ettåriga blommor och en för perenner har jag!



Igår damp det ner fröer från årets första beställning. Jag kunde inte hia mig, så häromdagen knappade jag in årets fröbeställning från Runåbergs. De har mycket ekologiska grönsaksfröer vilket jag gillar - dessutom är det kul med en liten entusiastisk fröfirma som deras. Jag har hälsat på hos Johnny och Barbro i Spekeröd och vet att de odlar "på riktigt" och kan sina saker.
Dillfröer är min favorit så länge fröerna ligger i påsen - det finns inga fröer som luktar så gott som de!
De stora fröfirmorna fyller förstås också sin funktion, så vid ett besök på Bär och grönt för att köpa såjord (vad annars?) slank det ner några sommarblommor från både Nelsons och Weibulls, även om jag fick tränga mig fram mellan kaninerna under pågående smådjursutställning. (De tyckte jag var knasig som intresserade mig mer för påsarna än för pälsdjuren, men om de bara visste hur bra jag mår när jag går där längs hyllorna och huvudet fylls av bilder av hur fint det kommer att bli i sommar.) Det blir säkert fler vändor till fröhyllan längre fram.



Sen tillhör jag dem som gärna tar och sparar egna fröer (EF). Då känner jag mig så pysslig och sparsam ;) Kaffefilter är bra fröpåsar eftersom de suger upp ev fukt.


Två rariter hittade jag när jag sorterade fröpåsarna. Den vänstra är från föreningen Sesam som värnar gamla fröer. Som medlem kan man byta med andra medlemmar. Jag har bl a skickat äkta kastanj till Småland för några år sedan, annars har jag mest "fått". Röda kidneybönor ska jag definitivt så i år. Den högra påsen kommer från Linnés Råshult och är en gammal sorts ärta, 'Gotländsk blåärt' som jag ser fram emot att smaka. Jag beundrar alla som håller liv i gamla växter, oavsett om det är grönsaker eller blommor. De bidrar till vårt kulturarv!
Eva

fredag 29 januari 2010

Idel kändisar


Trädgårdsmässan, Nordiska trädgårdar i Älvsjö, den 8-11 april kommer att bjuda på idel kändisar. Dessa grisar är kanske undantaget - men deras ägare är desto mer känd.


Hängbuksvinen tillhör nämligen Tage Andersen som numera bor på Gunillaberg i Småland. Grisarna kommer att följa med till hans monter.
- Den är tänkt att fungera som en "appetizer" för Gunillaberg där djur, liv och atmosfär spelar en väsentlig roll, säger Tage.


Vår internationellt mest kände trädgårdsvensk efter Linné måste vara Ulf Nordfjell som gör en inspirationsutställning där han visar delar av sina produkter i form av spaljéer bänker och så vidare under namnet nordfjell collection.


Mikael Andersson från Tjörns trädgårdar kommer att bygga en idéträdgård på höjden med mycket bambu och inspiration från Kina. Det ska bli avskalat står det, men skissen talar ett annat språk. Det blir spännande att se.



Under mässan kan alla besökare rösta på Årets trädgårdsbok 2009. Bland tio nominerade finns min Perenna rabatter.


Min tv-favorit Gunnel Carlson har samtal från scen men är också dragplåster för det skånska inslaget på mässan. Tillsammans med studenter från Alnarp ska hon bjuda på skånsk vår (den längtar vi särskilt efter).



Bröllopsyran går som en löpeld genom landet, vilket under mässan särskilt kommer att märkas på balkongutställningen. Bland dem som gör en balkong återfinns Årets Trädgårdsförening 2009 som kommer från min bästis trakter i Huddinge Botkyrka.
Hoppas vi ses på plats!
Eva

torsdag 28 januari 2010

Lugnet före stormen före lugnet



Nu börjar det förhoppningsvis pratas om En lisa för själen på tidningsredaktioner, i jobbkorridorer och vänner emellan. Så heter nämligen min och Annika Christensens nya bok som kommer ut i mars, (vilket jag ju berättat tidigare). Den här boken ligger så nära mitt hjärta och därför är jag extra spänd för hur det ska gå. Jag vill bläddra i den nu! Förlagets tidning Forma books magazine som är ett slags katalog över vårens nya böcker har skrivit ett stort reportage om oss och boken. Så nu känner jag verkligen att det närmar sig med stormsteg.



Givetvis vill vi att boken ska sätta igång en storm av intresse och nyfikenhet så att så många som möjligt läser vår bok. Sen, när de tagit sig till budskapet - då



återfinner de förhoppningsvis samma lugn och ro i själen som trädgården och växthuset upplever just nu. Snö är rofyllt!
Varma hälsningar
Eva

onsdag 27 januari 2010

Nu är det vitt


Nu när allt bara är vitt tänkte jag visa några av mina vita favoriter. Tänk att de finns där under snötäcket!
Vit fylld julros, Helleborus hybridus.



Vitt löjtnantshjärta, Lamprocapnos spectabilis 'Alba'.


Gillenia, Gillenia trifoliata.



Pion, Paeonia 'Snow Angel'.
Just nu håller jag på att förbereda mig inför andra omgången av trädgårdskursen som ska handla om livsmiljö och jordkunskap - eller vad man egentligen skulle kunna kalla rätt växt på rätt plats. Tänk så självklart det är att en växt behöver rätt jord, solmängd, pH-värde, fuktighet osv för att trivas och att det ändå kan vara så svårt att hitta den bästa platsen för vissa växter. Men det är väl detta som gör trädgårdsarbetet spännande. Jag upplever för varje år hur det blir tydligare att det bara finns mer och mer att lära, något som jag gillar!
Det bästa med en kurs - jämfört med föreläsning - är ju att också deltagarna kan dela med sig av sina erfarenheter! Det blir inte bara jag som står och "säger sanningar" (om det nu finns något sådant).
Eva
Förlåt att det bara blev perenner den här gången också, men Perennkursen gör mig nog lite insöad (!) på ämnet för tillfället.

måndag 25 januari 2010

Taggigt om trender



"Nu blev jag besviken." Tänk att få ett mejl med den rubriken! Min trendspaning i början på januari fick verkligen känslorna att svalla hos många av er läsare - vilket ju var lite av mitt syfte.

En och annan icke-bloggare valde att mejla istället för att skriva inlägg (jag minns själv att det kändes konstigt att fylla i "anonym" i kommentarsfältet innan jag började - men det är helt ok och man kan skriva ut sitt namn om man vill).




Idag tänkte jag i alla fall göra en sammanfattning på de trender som ni ville ha med på 10-i-topp listan men som inte kom med.

"Till min besvikelse blev det inte en enda rad om vedartade växter den här gången heller. Vad är det för fel på det svenska trädgårdsfolket? Varför är det bara blommor som ingår i det kreativa och estetiska tänkandet? Det kommer ju hela tiden nya roliga namnsorter på det vedartade området också, men inte ett ord om det i svenska trädgårdspublikationer." skriver mejlaren (jag vet vem han är men låter honom vara anonym här - jag vet att det är en mycket duktig trädgårdsamatör med en jättefin trädgård).

- Se där fick jag klä skott för alla Sveriges trädgårdstidningar, men det bjuder jag på ;)!




Vad ska jag svara då? Att jag glömde? Nja, just i det här fallet är det nog så att vedartade växter inte är någon stark trend. Men jag kan hålla med om att det borde vara det! Vad vore våra trädgårdar utan träd och buskar - inte mycket!

Jag får väl föra frågan vidare till er övriga bloggare - vad tycker ni om vedartade växter - borde de varit med på topplistan? Vad kan vi göra för att göra dem trendigare - det vill säga mer odlade?


Andra trender som fördes fram i kommentarerna på bloggen var form&design, asfalt åt barnen (ett skämt, kanske?), vatten i trädgården, äta& laga mat ute, trädgårdsbloggande (då är jag ju rätt i alla fall!), blommande verktyg, moderna&strikta trädgårdar, parkträd, trädgårdsbelysning och fjärilar.

Ja, hade jag haft en 20-i-topp lista hade säkert allt detta rymts i min lista, men nu hade jag fokus på lite andra saker. Jag skulle egentligen också ha velat ge växthus/uterum en egen trend liksom bärbuskar.



Svenska moderådet - som tar tusenlappar i betalt för att avslöja sina trendspaningar - kom i veckan med ett litet inlägg i trenddebatten i alla fall. De för fram tre trender i samband med prylmässan Formex i Stockholm (bilden nedan är från deras pressutskick):

1. Le studio. En intellektuell och exentrisk doft sveper in över en ganska överlastad ateljémiljö. Vi rör oss i gränslandet mellan konst och formgivning. Design i riktigt begränsad upplaga suddar ut gränsen ännu mer, och genom att sälja unika designföremål på konstauktion blir form och konst än svårare att skilja åt. Det är fritt fram att korsa stilar som tidigare varit helt otänkbara, smaklöst och smakfullt blir sensationellt läckert tillsammans.


2. New Order-nary. Vanligt är vackert och bevhöer inte retuscheras bort och allt är inte superstylat. Nu finns det tid att fundera över vad det är man lägger sin tid på. Rejäla råvaror, rekorderligt hantverk. Gläjden över att själv tillverka något är mycket större än glädjen att ha pengar till att köpa det som någon annan redan har färdigställt. resultatet blir unikt, får ett personligt värde och blir något att fästa sig vid. En modern, ny slags "velourmännniska" eller ska vi säga "helylleperson" välkomnas och ord som äkta och genuin får förnyad slagkraft. Det är engagemang och för miljö, rättvisa och ett långsammare liv som omfamnar och förenar.

3. Engineerd Chroma. Med grunden i vetenskaplighet och noggrann stramhet går det att få ihop mängder av färger till en vilsam, intellektuell enhet. Stilen spelar ingen större roll, bara färgerna är många och geometriska verkar temat ropa. Det är en kalkylerad färgsättning åt det hållet; en vägg blir ett spektrum med frekvensangivelser och allt. Lite färg piggar upp. Mer färg piggar också upp. och kanske motar positiva grafiska färger och former bort lågkonjunkturen, man blir i alla fall glad av färginjektionerna. Trots det blir det aldrig flippat eller skojfriskt, därtill är vinklarna för räta.



PUH! (Jag undrar om de inte också hade en överviktig pappa i lejongul velourdress på 1970-talet - helylle?) På trädgårdsmässan får vi se hur Moderådet tolkar sin trendspaning med växter och trädgårdsprylar. Jag bävar - och längtar efter grönsaksland, återbruk, mormorsblommor och efter grönt = vår.
Eva

lördag 23 januari 2010

Nunnor och prinsessor


Har inte så mycket annat för mig i trädgårdsväg än att minnas och drömma. Har plockat lite bland sommarens bilder och tänkte att jag skulle visa några av mina favoriter. Nunneört tillhör älsklingarna. Här en blå sötnos, Corydalis elata, himmelsnunneört. Jag har bara haft den i två säsonger och tycker det är en trevlig bekantskap, verkar relativt lättodlad jämfört med många andra blå nunneörter. Blommar i maj-juni på norrsidan i vad som kan sägas vara halvskugga med mullrik fuktighetshållande lerjord.



Färgen på bilden är inte riktigt lika röd som den är i verkligheten, då lyser den i starkt rött. Kallas ibland drakulanunneört men heter egentligen stor nunneört, Corydalis solida 'Georg Baker'. Denna blommar tidigt på säsongen, i april-maj och försvinner sedan "från jordens yta", så att man nästan glömmer att den finns, tills nästa vår. Frösår sig ibland, men inte för mycket.


Den här typen av nunneört får inte heta Corydalis längre, utan heter Pseudofumaria. Den här vita är P. alba och den gula heter P. lutea. De blommar från tidig vår till sen höst och sprider sig väldigt - men är å andra sidan också lätta att dra bort. Svåra att gräva upp och flytta dock, så att ge bort plantor fungerar ofta inte så bra. Bättre att fröså på växtplatsen tror jag. Verkar trivas i de flesta lägen, både soligt och skuggigt, fuktigt och torrt.


Att kronprinsessan Victoria ska gifta sig blir mer och mer tydligt i media. Weibulls hakar på med en specialfröpåse "Svensk sommar". tanken är att blommorna ska kunna bli en vacker brudbukett. Ett litet problem dock: de flesta arterna lär inte blomma förrän nästa år, till 1-års jubiléet. Hur tänkte de? Hoppas någon fixar en brudbukett till Vickan i alla fall.
Min egen brudbukett bestod av gula rosor, prästkragar och blåklint - riktigt svenskt, men så var det på midsommar också (20 år sen). Hur såg era brudbuketter ut (om ni nu är gifta alltså)?
Eva

torsdag 21 januari 2010

Vårsuget sätter in


Nu börjar pressmeddelande och kataloger ramla in i mejlbox och brevlåda så det är väl inte så konstigt om vårsuget sätter in då. Den här söta krukan av Maria Antoniou fick fart på pensé-drömmarna. Hon har många fler sötisar på sin hemsida. Maria ställer ut på Trädgårdsmässan i Älvsjö i april. (Jag hoppas de inte är för tunga utan att jag kan få hem minst en av dem.)



Medlemskatalogen från Trädgårdsamatörerna fick mig på gott humör med sin solgula framsida. Hoppas jag får tid att gå på något av deras möten i år, det blev inget i fjol. Att lyssna till Anette Nilsson Boäng prata om sina frösådda dagliljor låter kul. Växtmarknaden har de lyckats lägga på Nässlans dag flera år i följd nu (eller om de var de som var först?), hur som helst missar jag den. 2 maj firar vi Nässlans dag för er som vill veta allt om Nässlor (mer info kommer)! Drömmer också om att hinna besöka några av deras öppna trädgårdar i sommar. Lydias gröna fingrar är en av dem som öppnar grinden i år. Hon har ju en fin liten butik dessutom.
Blev också nyfiken på en för mig ny plantskola med ekologiska växter i Hörby, Linders, någon som varit där?
Eva

onsdag 20 januari 2010

Årets ros



I fjol vann 'Ispahan' titeln Årets ros och min tveksamhet inför röstningen försvann. Nu startar röstningen på Årets ros 2010. Hoppas det blir en riktigt härlig ros som vinner.
Bland kandidaterna finns en av mina älsklingsrosor: honungsrosen 'Lykkefund' (min honungsros ovan tror jag är en Lykkefund, men etiketten har försvunnit). Bland de övriga finns 'Flammentanz', 'Leander', 'Leonardo da Vinci', 'Morden Centennial', 'Poppius', 'Schnewittchen', 'Single Cherry', 'Thérèse Bugnet' samt en "joker": 'Yellow Submarine'. Vissa av rosorna är härdiga till zon 7-8, medan andra bara går till zon 4 (enligt projektgruppen Rosens dag, ni har säkert egna erfarenheter.)



Detta är en frösådd rosplanta som dykt upp hos mig, sannolikt med stora delar honungsros i sig. Rösta kan man göra på www.rosensdag.se eller på Trädgårdsmässan i Älvsjö i april.



När jag bläddrade bland mina rosbilder hittade jag även denna bild. Nu när vi längtar så intensivt efter sommaren, åtminstone vissa stunder - så påminns jag om att allt inte är frid och fröjd då heller. Som när trastarna kalasar på körsbären och bara låter kärnorna vara kvar!
Eva

måndag 18 januari 2010

Hej vad det går


Så mycket det plötsligt blev att göra på jobbet! Har varit i Stockholm i helgen på festligt jobb och ikväll drar min trädgårdskurs igång. Och så lite som ska skrivas in emellan, typ en bok som ska vara klar på fredag. Missade helt att hylla tulpanens dag här på bloggen i fredags, men har en bukett på bordet - som jag förstås inte fotat.
Jag hinner helt enkelt inte blogga alls, men tänker på er!
Kram
Eva

torsdag 14 januari 2010

Trendvinnande smaker



Allt fler skaffar en egen köksträdgård. Bland dem The first lady i USA, Michelle Obama som här ses skörda grönsaker i vita husets nya köksträdgård. (Bilden är lånad från Vita husets egen hemsida.)



Trend nr 1: Köksträdgården

Min egen minimala köksträdgård består av några få pallkragar. Det blir ingen stor skörd, men jag värdesätter salladen, rödbetorna, sockerärterna, potatisen, bönorna och det andra jag odlar oerhört högt!
Det sägs att det trendigaste man kan göra idag är att skaffa en kolonilott - inte för att ställa dit en solstol utan för att verkligen odla, och då främst det ätbara. Snart dyker det upp reportage i tidningarna om supertrendiga koloniområden i Stockholm, var så säkra!



Orsakerna till varför fler odlar eller drömmer om att odla sina grönsaker själv är flera.
Några gör det för att kristiderna kräver att man stramar åt ekonomin.
Andra gör det för att de vill vara säkra på att det de lägger på tallriken är ekologiskt odlat.
Vissa gör det för att smakerna framträder så mycket bättre när tiden från skörd till bord förkortas till några minuter eller timmar.
Ganska många gör det för att de har insett att man förbättrar sin hälsa om man frossar i närodlade frukt och grönsaker.
En del gör det för att bidra till en bättre miljö. Närodlat kräver färre transporter bland annat.
Många gör det för att de mår bra av att odla, något som anknyter till trend nr 2.



Intresset för att odla ökar också bland unga, och för många går vägen till ett ökat trädgårdsintresse via kökslandet. Kanske för att det är så konkret - att smaka sin första hemmaodlade tomat, plockad direkt från plantan och stoppad solvarm i munnen är en upplevelse som berör många sinnen. Många unga är också väldigt resultatinriktade (på gott och ont) - och i kökslandet får man resultat!



Har man en gång gjort pesto på sin egen basilika vill man aldrig köpa det som säljs på burk med diverse konserverings- och surhetsreglerande medel igen. Att fylla gommen med basilikans fulla potential är obeskrivbart. Min dotter äter gärna pesto med sked - men bara om den är hemmagjord!



Utökar man kökslandet med ett litet kryddland så lockar man direkt humlor, fjärilar och bin till trädgården. Man upptäcker snart att den lilla plätten på jorden som man har till sitt förfogande är ett helt litet kretslopp.


Och har man ingen jordplätt att odla på - ja då drömmar man åtminstone om att ha en balkong där man kan odla en hel del av det ätbara. Potatis i hink till exempel. Har man nog så liten plätt jord är det mycket enkelt att vara supertrendig - plantera några bärbuskar bara!



Själv längtar jag till mycket efter de första primörerna. Till det tidigaste hör nässlorna, som för mig inte är ogräs utan superfood späckad med järn, klorofyll, c-vitamin, serotonin (igen!), kalcium, a-vitamin och folsyra bland annat - rena hälsokosten alltså! Givetvis har jag en liten odling av nässlor i kökslandet.
Nu när jag är i "mål" med trendspaningen känner jag behov av en liten sammanfattning och förklaring till hur jag tänkt under resans gång.
Jag vill betona att det här är min egen lista, som bygger mycket på magkänsla, men självklart har jag funderat igenom trenderna en hel del. Med 14 års erfarenhet som trädgårdsjournalist - vilket innebär att jag ständigt är på spaning efter det senaste - har jag ju lite att relatera till. Jag har försökt bortse från min egen smak och se på trender i stort, men självklart är jag inte mer än människa och färgas naturligtvis av det jag själv tycker om, så de flesta av trenderna gillar jag mer eller mindre - ett undantag är dock de stenöknar som brer ut sig i villaområdena.
Givetvis går många av trenderna i varandra och jag kan själv känna att växthus kanske borde haft en större plats (men ryms till en del i "inreda ute"), liksom örtagården (som i alla fall kom med på ett hörn här). Säkert kommer vissa trender att dala och andra att flyta upp till ytan, kanske har jag missat någon trend helt och hållet, men bloggandet fortsätter ju och därmed får jag chansen att skriva om nya kul (eller förskräckliga) trender som dyker upp!
Tack än en gång för era synpunkter!
Eva
Trend 1: köksträdgården
Trend 2: trädgård som friskvård
Trend 3: återbruk
Trend 4: mormorsträdgård
Trend 5: rost
Trend 6: sommarblommor
Trend 7: inreda ute
Trend 8: sten och betong
Trend 9: svart
Trend 10: medelhavsträdgård

tisdag 12 januari 2010

Inre trend




Det vanligaste svaret på frågan "Varför odlar du?" är: Det är en lisa för själen. Denna känsla får jag ofta när jag besöker trädgårdsmänniskor och även när jag tittar in på andra trädgårdsbloggar. Man odlar för det mesta inte för att man älskar rosor, tomater eller pioner utan för att man mår så bra av det.

Trend nr 2: Trädgård som friskvård

Bilden ovan, som jag också har i mitt blogghuvud, är tagen av fotograf Görgen Persson som jag arbetat med i många år. Ser ni plåstret på mitt lillfinger? Det "gör" bilden tycker jag - eftersom det i mina ögon symboliserar arbetet med trädgården - det som är det viktigaste för mig, den pågående processen.






Många blommor är vackra, som jättevallmon här ovan. Men de rymmer mer än skönhet. Tänk att vallmon just nu inte syns alls i trädgården, utan att den ligger nere i tjälad jord under snön och väntar för att om bara några månader sända upp sin hårt knutna knopp och till sist släppa ut de fladdriga orangeröda kronbladen som förtrollar mig i motljuset under några försommarkvällar. Vallmon med sina hundratals frön i varje frökapsel är också en symbol för fruktbarhet!



Trädgården skapar mycket fint själv, men att få vara med och utveckla trädgården genom att välja växter, beskära och så vidare är en kreativ process som jag vet att många uppskattar. Detta att få vara kreativ påverkar oss människor i en positiv riktning, bland annat sänder det ut det viktiga signalsubstansen dopamin i kroppen. Ett ämne som får oss att känna lust och motivation inför nya idéer, som påverkar matsmältning och ämnesomsättning i rätt riktning och som hjälper oss att sätta upp mål. Det är alltså kroppens kemi som gör att vi känner en kick när vi ställt iordning några krukor lite fint eller fotograferat en favoritväxt!



Vi är många som har svårt att leva i nuet, som ständigt längtar efter mer - efter framtiden. Vi skyndar på för att hinna dit som om det inte kan gå snabbt nog. Men när vi vistas i trädgården sjunker puls och blodtryck, andningen blir mer regelbunden och musklerna slappnar av. Förmodligen beror detta på en kombination av nedärvt minne (urmänniskorna levde och kände sig trygga i naturen) och på ett kulturellt inlärt beteende (vi mår bra i naturen). Trädgården får oss automatiskt att varva ner med resultatet att vi blir friskare! (Här kunde jag hållt en föreläsning om hur farlig långvarig stress är, men det tar vi en annan gång.)



Att så är en fantastiskt process, detta att följa det lilla fröet, se det växa upp till en planta och sedan skörda frukterna gör att man känner sig nära livet. När man odlar får livet en mening, man har ett mål och många som varit sjuka har upplevt hur de får kraft och ny energi i takt med att en liten frösådd planta växer. Tänk att trädgård kan åstadkomma detta!



Har man ingen trädgård, eller det är för kallt att gå ut längre stunder, kan man odla inomhus. Några pelargoner, en klematis i kruka som här ovan eller färdigdrivna pärlhyacinter sätter fart på känslorna så här i början på året, eller hur?!




Om varför vi mår så bra i vår trädgård, hur det kommer sig att vi blir både lyckligare, gladare och friskare av att odla, det skriver jag i min nästa bok En lisa för själen (Ica bokförlag) med fotografier av Annika Christensen.
Det handlar också mycket om vilken inställning man ska ha till sin trädgård för att den ska fungera som friskvård. Att kunna se det stora i det lilla, att lära sig att ta en sak i taget och vara nöjd med det man gjort istället för att se det man inte hunnit med, att förhålla sig positiv till ogräs och en hel del annat. Det kommer ytterligare två böcker på samma tema i vår vilket väl visar på hur stark den här trenden är. (Fast jag hoppas ni ska fastna för vår.)


Till och med själva jorden gör oss friska! Det är nog minst 15 år sedan jag såg Lars Krantz smaka på kompostjorden i tv. Det behöver man inte göra! Men det har visat sig att det finns goda bakterier i jorden som sätter fart på tillverkningen av signalsubstansen serotonin i hjärnan. När vi rotar i vår kompost eller gräver i jorden så får vi i oss dessa nyttiga bakterier helt gratis. Serotonin ger oss välbehagskänslor, lugn och förbättrar sömnen. Det gör också att vi får närmare till reflektion och eftertanke.
Är inte naturen - och trädgården - fantastiska så säg!
Eva
Trend 2: trädgård som friskvård
Trend 3: återbruk
Trend 4: mormorsträdgård
Trend 5: rost
Trend 6: sommarblommor
Trend 7: inreda ute
Trend 8: sten och betong
Trend 9: svart
Trend 10: medelhavsträdgård